De öppnar fik för fyrbenta finsmakare

ANNONS
|

Miljön är magnifik. Färjenäsparkens stora strövområde helt nära Älvsborgsbrons fäste på Hisingen är lummigt grönskande och rymmer bland annat en av Göteborgs största lekplatser. Bara 100 meter från älven, i ett hus som byggdes 1894 och som hyst ett café sedan 1906, ligger det som har goda chanser att bli alla hundägares och promenadälskares nya mötesplats och smultronställe: Färjenäs Café.

–Här finns redan både själ och hjärta, säger Lisa Burden som är en av de två nya ägarna. Den känslan ska vi förstås behålla och utöka med ett varmt värdskap för både människor och hundar. För många är hunden en familjemedlem som man självklart inte vill lämna utanför. Hos oss är alla välkomna!

ANNONS

Drömmen om att skapa något tillsammans har Lisa och Susanna delat en längre tid.

–Vi har 56 års vänskap i ryggen, vi har en massa olika erfarenheter och vi älskar hundar. Åldern är en styrka i sig. Man kommer till en punkt i livet där man vill utveckla sig själv och komma vidare. Det är fantastiskt att få brinna så för något och ta eget ansvar fullt ut.

Lisa och Susanna har varit nära vänner sedan båda var 6 år och gick på lekis.

–Vi har så många gånger pratat om att det skulle vara kul att starta något tillsammans. Men man måste ju ha en lön.

Modet att satsa på något nytt väcktes på en resa till Paris förra året.

–Hotellet hade en katt som med sin närvaro styrde hela receptionen. Han satt i soffan och var liksom kung. Vi tänkte: Om den här lilla tvåkilosklumpen med sin attityd kan styra ett flott hotell så kan vi också!

Redan första morgonen kläcktes idén till ett café där hundar är välkomna. Några tretimmarsfrukostar senare var både affärsplan och företagsnamn klart.

–Vi skrev på servetter, det är ju klassiskt. Hotellet hette Castille de Paris och katten hette Elliott. Vårt nystartade företag heter Castelliot AB!

ANNONS

Färjenäs är för många ett okänt område i Göteborg. För Lisa och Susanna är det hemmaplan.

–Det var här vi som barn tog färjan över älven in till stan. Kanske kommer Älvsnabben att lägga till här igen så småningom, bryggan finns ju kvar. Vi ser den här trakten som en oslipad diamant.

Själva Färjenäs café antas vara Göteborgs näst äldsta café. Länge var det ett arbetarfik med långtradare parkerade utanför. Den gammaldags stilen kommer Lisa och Susanna till viss del att behålla. Menyn kommer att utökas med traditionellt Afternoon Tea på helgerna och hemlagade godsaker även till gästande hundar. Säkert blir det föredragskvällar med hundtema framöver, kanske ett hundpensionat så småningom…

–Det kommer aldrig att bli det flottaste fiket i Eriksberg, det här ska bli något annat. En mysig mötesplats för alla som gillar hundar. Bara i närområdet bor 600 hundar!

Ett och annat ögonbryn höjdes i vänkretsen inför nyheten om att Lisa sagt upp sig och att Susanna tagit tjänstledigt – för att ta över ett café och välkomna hundar bland gästerna.

–Alla tror att man ska pensionera sig. Och vi har ingen plan B. Men vi har fått mycket positiv uppmuntran också. Vi har varit trygghetsnarkomaner så länge och kommer inte att bli rika på det här. Men nu är längtan efter att få förverkliga drömmen en mycket starkare kraft än oron över det som står i det orangea kuvertet.

ANNONS

Fakta: Lisa Burden

Ålder: 62.

Bor: Bräcke.

Familj: Maken Pixie och hundarna Alice och Molly.

Bakgrund: Certifierad London-guide, tidigare näringspolitisk rådgivare på Svensk Handel i Göteborg.

Intressen: Hundar, matlagning, trädgård.

Aktuell: Tar över Färjenäs Café den 1 september.

Fakta: Susanna Lindelöv-Frisk

Ålder: 62.

Bor: Bräcke.

Familj: Stor med många syskon och syskonbarn.

Bakgrund: 35 år som gymnasielärare på Alströmergymnasiet i Alingsås.

Intressen: Hundar, matlagning, föreningsverksamhet.

Aktuell: Tar över Färjenäs Café den 1 september.

ANNONS