Marianne Hagstrand (till vänster) och Lena Johansson bestämde sig för att lämna sina gamla yrkeskarriärer och satsa på något helt nytt. Nu driver de tillsammans ett företag som tillverkar ljus.
Marianne Hagstrand (till vänster) och Lena Johansson bestämde sig för att lämna sina gamla yrkeskarriärer och satsa på något helt nytt. Nu driver de tillsammans ett företag som tillverkar ljus. Bild: Lisa Thanner

De fick en ljus idé – och förverkligade den

Marianne Hagstrand och Lena Johansson gjorde det många drömmer om, men få vågar. Mitt i livet bytte de karriär; något de inte ångrat.

ANNONS
|

Fyrkantiga, platta och konformade ljus, handkramade snöbollar, spindelnätsljus och genomfärgade ljus med kristallstruktur. Marianne Hagstrand och Lena Johansson erbjuder en stor variation av stearinljus i sin fabriksbutik, Form factory of Sweden, belägen i Högsbo Industriområde.

– Vi använder hundra procent stearin i vår tillverkning. Stearinljus ger en stor och klar låga och har längre brinntid än paraffinljus, som dessutom sotar. Paraffin framställs av råolja och avger exempelvis cancerogena ämnen, som är skadliga för miljön och hälsan. Vi skulle aldrig ha tagit över verksamheten här ifall ljusen tillverkats av paraffin, säger Marianne.

Olika tjocklekar och längder

Säckar med svenska stearinflingor står längs en vägg, liksom en våg med en plastbalja på. Flingorna smälts i en tank, vilket tar ungefär en natt. Sedan hälls de med litermått i aluminiumformar av varierande storlek och form. Efter cirka fyra timmar har ljusen stelnat och kan plockas ur formarna. Då ska de sågas till rätt längd, skrapas och torkas, innan de förpackas.

ANNONS

De vita ljusen finns i en mängd olika tjocklekar och längder, men alla är inte kritvita.

– Stearin är en animalisk restprodukt. Den vita färgen varierar därför lite beroende på säsong. Men vi vill inte använda kemikalier för att ändra på det, säger Marianne.

Till genomfärgade ljus måste särskilda tankar och formar användas. Cirka 15 färger finns i sortimentet.

– Kunderna uppskattar att ljusen är genomfärgade. Det betyder mycket för känslan, säger Lena.

En speciell maskin används för att göra massan till snöbollsljusen, som sedan handkramas.

– Vi måste hinna krama 15 snöbollar på tio minuter, säger Lena och förklarar att det luriga är att få i vekarna innan ljusmassan stelnar.

Körde igång våren 2016

Tjejerna tog över Form factory i april 2016. Marianne, som jobbat som transportplanerare i smörjmedelsbranschen i 19 år, var sugen på att göra något annat. Men att det blev just ljustillverkning, var en ren tillfällighet.

– Min man känner den förre ägaren, som undrade om jag ville ta över. Jag var intresserad, men ville inte göra det själv och frågade därför Lena om hon ville hänga på.

– Och jag tänkte att är det på skoj eller menar du allvar, fyller Lena i.

Hon jobbade då som undersköterska i demensvården och resonerade som så att ”det jobbet finns ju alltid kvar”. Efter att ha gjort studiebesök, skrevs kontraktet på och Marianne och Lena var egenföretagare.

ANNONS

Förvånad omgivning

Omgivningen reagerade med viss förvåning. Någon sa ”köpt ett företag, det kan man väl inte göra” och ”tror ni att ni kan leva på det?”.

– Ja, många blev nog lite chockade, säger Marianne.

De har känt varandra länge och umgåtts sporadiskt. Numera jobbar de ihop dagligen och samarbetet fungerar väl.

– Som tur är tycker vi oftast samma, säger Lena.

Marianne instämmer och tycker att det känns som om hon fått en tredje syster.

Bild: Lisa Thanner

Företaget har återförsäljare över hela landet, däribland många blomsteraffärer och presentbutiker. Fabriksbutiken är öppen tre dagar i veckan och vissa lördagar.

– Ibland har vi kvällsöppet också. Nyligen hade vi ett evenemang på Facebook, som drog hit 62 kunder på två timmar. Det var knôkfullt och vi var helt chockade, säger Lena.

– För ett år sedan startade vi en webbshop, som vi håller på att utveckla. Vi jobbar också mycket med företagsjulklappar och föreningspaket. De senare säljs av idrottsföreningar och skolklasser, som vill tjäna pengar till olika ändamål, säger Marianne.

Har inte ångrat sig

Varken hon eller Lena har ångrat att de sa upp sig från sina jobb.

– Att gjuta ljus är verkligen är ett hantverk. Inget stearinljus är det andra likt och många tycker att det är lite charmigt, säger Lena.

ANNONS

Som egenföretagare rår de sig själva.

– Vi planerar vår tid, vilket ger oss lite mer frihet. Samtidigt måste vi jobba på för att få det att gå runt. Vi har knappt tagit ut någon lön ännu. Men funkar detta så är det fantastiskt.

Marianne Hagstrand

Ålder: 46 år.

Bor: Kungälv.

Familj: Gift med Lars. Tvillingarna Filip och Oscar 16 år samt dottern Frida 14 år.

Yrke: Ljustillverkare med eget företag.

Gör på fritiden: Fotbollsledare i dotterns lag, Kungälvs fotbollsflickor. Gillar att resa. ”Hela familjen åker utför varje vinter”.

Lena Johansson

Ålder: 46 år.

Bor: Lindome.

Familj: Gift med Krister. Två pojkar, Andreas 20 år och Pontus 17 år.

Yrke: Ljustillverkare med eget företag.

Gör på fritiden: Promenerar gärna i skogen med sin sexåriga labrador Cindy. Går hundkurser, exempelvis kantarellsök. Tränar cirkelträning och Core. Reser gärna.

ANNONS