Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Sundin är omtyckt bisittare i tv-programmet ”Bäst i test”, har fått flera skådespelarroller och gjorde i fjol succé med sin första barnbok. Nu fyller han 45 år. Bild: Pontus Lundahl
David Sundin är omtyckt bisittare i tv-programmet ”Bäst i test”, har fått flera skådespelarroller och gjorde i fjol succé med sin första barnbok. Nu fyller han 45 år. Bild: Pontus Lundahl

David vill bara att folk ska må bra

David Sundin har lika många titlar som järn i elden – komiker, skådespelare, författare och programledare. Men hans drivkraft är bara en:
– Jag vill göra folk glada.

De flesta känner igen honom från lekprogrammet ”Bäst i test” i SVT. Som Babben Larssons bisittare presenterar han utmaningar för deltagarna med en air av allvarsam humor och avmätt underfundighet. Det stod just klart att det blir ännu en säsong, och David tänker självklart vara med – det är ett av hans bästa uppdrag.

– Det kan vara jobbigt också, men det är så himla roligt att göra. Och framför allt är det så uppskattat och jag vill inte göra folk besvikna och gå ut och säga att det var det, nu är det över. Det känns som att folk mår så bra av att se det.

Är det vad du vill – få folk att må bra?

– Det är, om man ska koka ner det, nog min drivkraft. Jag vill göra folk glada. Det är därför jag älskar standup, då handlar det BARA om att få folk att skratta och få folk att ha roligt.

Succé med debutboken

Ståuppandet är ytterligare ett ben i karriären, men det senaste året har han också debuterat som både barnboksförfattare och skådespelare. ”Boken som inte ville bli läst” blev en bästsäljare 2020 och kommer nu att ges ut i över 30 länder.

I Tomas Alfredsons filmtolkning av Jönssonligan från förra året spelar David rollen som Dynamit-Harry. Han gör även en av rollerna i årets julkalender på tv, båda insatserna utan tidigare skådespelarerfarenhet.

David Sundin verkar ha ett osannolikt flyt, och får beröm för nästan allt han gör. Han är också känd som en glad och positiv typ, med nästintill total avsaknad av ångest och oro – inte helt vanligt bland folk med kreativa yrken.

– Det är något fel på mitt självförtroende, för jag tycker att det blir så himla bra, allting jag gör, säger David Sundin.

Den självkänslan är en tillgång i ett kreativt yrke. I stället för att skriva om och skriva om, kan han känna att det han gör är bra nog. Ett bra knep för att hålla deadlines, dessutom.

Bild: Pontus Lundahl
Bild: Pontus Lundahl

Han ser bara ett problem med sin trygga självtillit:

– Jag får inte den där wow-skjutsen när det går bra, för jag tycker att allt är rimligt på något vis. Om de skulle ringa från Oscarskommittén och säga: "Vet du vad? Du är nominerad för en Oscar för bästa biroll i Jönssonligan", då skulle jag svara: "Jaha, vad kul!" Jag skulle inte tänka att det här är det sjukaste någonsin, det måste vara något fel, säger han och skrattar.

Lämnade reklambranschen

Scen- och humorkarriären är för övrigt den andra karriären han har i livet. Den förstas utspelade sig i reklambranschen, där han var med och byggde en byrå med många anställda och flera kontor utomlands. Men i grund och botten handlade arbetet då om samma saker som nu, säger han. Man kan leda Melodifestivalen eller komma på hur ett företag ska sälja fler byxor – i grund och botten behöver man vara underhållande.

– Att vara övertygande, rolig och entusiasmerande i prat och text var viktigt även i reklamvärlden. Skulle jag hålla en presentation var det bra att kunna göra det väldigt roligt – och såklart ha bra idéer.

När han fick sitt första barn använde han föräldraledigheten som en ursäkt för att fasa ut sig själv ur reklambranschen och gå vidare till den underhållningsbransch han egentligen alltid hade drömt om. Lyckligast är han när han får arbeta med sådant som alla kan samlas framför. Han gillar familjeunderhållning och det är även därför hans bok bygger på att vuxna och barn läser den tillsammans. Alla ska känna sig inkluderade.

Är det viktigt att skämtandet är snällt?

– Det kan vara jättekul med elak humor, då kanske man gör många glada. Men man kanske också gör någon ledsen, och det verkar tråkigt. Så när det går försöker jag vara för alla.

Snart trebarnspappa

Just nu försöker han dock främst vara för familjen och har rensat i almanackan i väntan på sitt tredje barn.

– Nu går jag mest hemma och skrotar och är så himla nöjd med det. Och jag har blivit väldigt duktig på att tacka nej till en massa saker, de här sakerna som man inte nödvändigtvis måste göra.

David Sundin

Ålder: Fyller 45 år den 23 maj.

Gör: Ståuppkomiker, programledare, författare och skådespelare. Aktuell med boken ”Bäst i test – 199 tester för hemmabruk” (Forum, 2021) och humorshowen ”Nya svenska ord” med premiär i höst.

Bor: Enskededalen utanför Stockholm.

Familj: Frun Maria, två döttrar, Betty och Lotta, och ett barn på väg.

Om att fylla 45: ”Det är lite en halvvägsålder. Det blir ju alltmer tydligt att man inte har all tid i världen. Det är bara att tugga i sig.”

Så firar han födelsedagen: ”Det blir nog hemma med familjen skulle jag misstänka, kanske med en liten fika i trädgården.”

Favoritsyssla hemma: Skriva.

Stör sig på: ”Folk, som ska hålla på och vara folk, kan man väl säga", säger han och skrattar.

En förebild: ”Jag är så himla impad av Eva Röse. Att hon hinner med allting och gör bra grejer.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.