Därför anlitar födande kvinnor en doula

Doulakursen är två helger lång. Efter att ha varit med under tre förlossningar och skrivit ett prov går det dessutom att bli certifierad doula. Men vad yrkestiteln innebär är inte självklart för alla.
– Det finns vissa missförstånd kring att det går lika bra att anlita en doula som en barnmorska inför en hemförlossning, säger doulan Vicky Brundin James.

ANNONS
|

På kursen för blivande doulor berättar barnmorskan Johanna Sedeborn om vad som krävs för att få bra värkar under en förlossning. Svaret visar sig vara må bra-hormonet oxytocin.

– Hade förlossningsavdelningen sett ut som Hagabadet och du blev välkomnad av en trygg person du känner igen, då hade vi haft en oxytocinstimulerande miljö att föda i, säger Johanna Sedeborn till kursdeltagarna.

När inte förlossningsavdelningen ser ut som en lyxig spa-anläggning försöker en del hitta andra vägar för att känna trygghet när de ska föda barn. Ett alternativ är att anlita en doula.

En doulas uppgift är att vara emotionellt, informativt och fysiskt stöd inför och under förlossningen. Dock har doulan inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd eller bedömningar.

ANNONS

– Vi skulle till exempel inte lyssna på en bebis hjärtljud eller kolla hur många centimeter en gravid kvinna är öppen, säger Vicky Brundin James, som är doula och en av arrangörerna bakom doulakursen.

Kommer från grekiskan

Ordet doula kommer från grekiskans δουλα, som betyder omvårdande kvinna eller tjänarinna.

Vissa kontaktar en doula redan när de håller ett positivt graviditetstest i handen, medan andra väntar till sista stund, kanske efter att beräknat förlossningsdatum har passerat. Vanligtvis träffar de blivande föräldrarna sin doula vid tre tillfällen innan förlossningen, för att lära känna varandra och prata om förväntningar och önskemål.

Mot slutet har doulan jour. Från två veckor innan beräknat förlossningsdatum tills att barnet är fött gäller beredskap dygnet runt.

LÄS MER:Sahlgrenska om bemanningen på BB: ”Ambitionen har inte varit att dra ner på BB”

Fattiga studenter ber om avbetalningsplan

Varje doula sätter sitt eget pris. Någon som är erfaren kan kosta mellan 10 000 till 15 000 kronor. Nyare doulor kan ta 3 000 kronor och uppåt. Frida Viibus Lundgren har jobbat som doula i elva år och är också med och arrangerar doulakursen.

– Jag var rädd att det bara skulle bli de välbetalda akademikerna som anlitade mig när jag började ta ett högre pris. Men jag får även fattiga studenter som ber om en avbetalningsplan, säger Frida Viibus Lundgren.

Coronaviruset har inneburit restriktioner på förlossningsavdelningarna i Göteborg. Endast en stödperson får följa med den födande kvinnan in, vilket har inneburit färre uppdrag, speciellt för nya doulor.

ANNONS

– Det har mest varit att man får vara doula åt ensamstående mammor eller ifall den födande kvinnan har valt doulan framför partnern. De kanske inte har velat lämna bort äldre syskon under corona och låter partnern stanna hemma med dem, säger Vicky Brundin James.

LÄS MER:Partnern får inte följa med till BB i Västsverige

Vicky och Frida känner inte till några verksamma manliga doulor och har ännu inga män som medlemmar i doulaföreningen.
Vicky och Frida känner inte till några verksamma manliga doulor och har ännu inga män som medlemmar i doulaföreningen. Bild: Anders Ylander

Ingen skyddad titel

Även när det inte råder en pandemi finns risken att doulan råkar bli sjuk till förlossningen. Då finns en annan doula redo som backup.

– Jag har dessutom haft ganska många uppdrag under corona där jag har varit backup ifall mammans partner skulle bli förkyld och inte få vara med på förlossningen, säger Vicky Brundin James.

Enligt Vicky och Frida är vårdpersonalen för det mesta vara väldigt positiva till doulor och det brukar bli ett bra samarbete. Men ibland kan de möta personal inom vården som är skeptiska och inte förstår varför doulan ska vara där.

– Vi har etiska riktlinjer i doulaföreningen. Men det är ingen skyddad titel och i praktiken kan vem som helst säga att de är doula och ska vara med på förlossningen, säger Vicky Brundin James.

LÄS MER:Hon födde hemma – så gick det till och här är fördelar och nackdelar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS