Freja Lindstedt tillsammans med danspartnern Nigel Nicholson på väg ut ur bågen, ett av många moment i scottish country dancing.
Freja Lindstedt tillsammans med danspartnern Nigel Nicholson på väg ut ur bågen, ett av många moment i scottish country dancing. Bild: Jessika Devert

Dansen har gett Freja vänner över hela världen

Från Sigrid Rudebecks gymnasiums lokaler hörs den skotska musiken ut genom fönstret och inne i lokalen svänger ett gäng glada dansare runt i kiltar och kjolar. Yngst av dem är Freja Lindstedt, som genom dansen fått vänner runt om i hela världen – och bättre kondition.

ANNONS
|

För tre år sedan tog Frejas kompis Mirjam med henne på scottish country dancing. Mirjam hade sett dem dansa på Kulturkalaset, tyckte det såg roligt ut och ville ha lite moraliskt stöd när hon skulle dit första gången.

– Jag är ingen dansperson och hade ingen tanke på att gå dit fler gånger efter den första, men jag hängde med och alla där var så välkomnande och snälla så jag fortsatte, säger Freja och ler.

Bugningar och nigningar

Inne i lokalen ställer de upp sig på två rader ansikte mot ansikte, kvinnor och män. En man i kilt förklarar vilken dans som ska dansas och de går igenom den utan musik och i långsamt tempo först. Sedan sätts musiken på och de bockar och niger innan de börjar gå i de förkoreograferade formationerna.

ANNONS

– Första gången var det lite nervöst men de mer erfarna dansarna tog genast hand om mig och bjöd upp och det kändes tryggt. De tar ansvar för alla nya och unga som vill komma och prova, säger Freja.

24-åriga Freja Lindstedt har hittat "sin grej" i den skotska dansen där de flesta kamraterna i dansgruppen är betydligt äldre än hon är.
24-åriga Freja Lindstedt har hittat "sin grej" i den skotska dansen där de flesta kamraterna i dansgruppen är betydligt äldre än hon är. Bild: Jessika Devert

Sedan dess har hon lärt sig mängder av formationer och klarar numera flera högre svårighetsgrader, de går från nybörjare till väldigt avancerade. Det finns också mängder med danser att dansa och också olika typer av dans, som de snabbare Jig och Reel och de lite långsammare Strathspey.

– Men de långsammare kan var lika utmanande som de snabba för de kräver en del styrka och att man orkar. De snabbare gör att man mer utmanar konditionen, berättar Freja.

Ska bli biomedicinsk analytiker

Till vardags pluggar Freja till biomedicinsk analytiker och jobbar i labb med analyser av de allra minsta delarna av oss eller andra materia.

Hemma hos familjen i Frölunda är hon uppvuxen med musik och med en pappa som spelar gitarr och en mamma som har sjungit i band. Själv spelar hon cello och hennes lillasyster fiol.

– Det har alltid varit mycket musik hemma och även om jag inte är naturligt begåvad på dans så kan jag takt och det gör det enklare. Men det som är så roligt med skotska dansen är att det handlar om både fysisk träning och att man måste använda huvudet för att komma ihåg formationer och turer. Även om det inte alltid sitter naturligt att dansa så kan jag lista ut åt vilket håll man ska, säger hon.

ANNONS

Att man dansar i olika set med flera par gör också att man hjälps åt att komma ihåg de olika turerna och i vilken ordning man ska dansa vad.

Två år i rad har Freja åkt till Skottland och deltagit i läger på St Andrews universitet där man i en vecka andades, åt och sov skotsk dans. De hade lektioner både före och efter lunch, sedan åt de middag och så fortsatte kvällen med fest. Och med fest menas att man dansar ännu mer, och gärna långt in på nätterna. Då kallas det social dancing, men är fortfarande danser med förkoreograferade formationer.

– Det är människor från hela världen som dansar skotsk dans och vi träffas där och dansar ihop. Eftersom allt är standardiserat och på engelska så kan alla dansa. Jag har träffat folk från Ryssland, Frankrike och Japan och jag har fått många nya vänner genom dansen, säger Freja.

Många olika danser

Det finns mängder av olika danser för olika tillfällen. De äldsta är från 1600-talet och de dansas fortfarande plus alla de nya som skrivs. De komponeras till olika tillfällen som till bröllop eller födelsedagskalas, men också då någon går i pension eller som hyllning till en person, plats eller stad. Det finns faktiskt en dans som hyllar Göteborg, Gothenburg's welcome.

ANNONS

– Den är inspirerad av Korsvägen så den är rätt svår och förvirrande, precis som Korsvägen är, skrattar Freja.

De ställer upp sig igen och en av herrarna instruerar vilken dans de nu ska dansa. Medelåldern är rätt hög bland medlemmarna och de vill gärna se fler unga människor ta del av den skotska dansen och förstå hur roligt det är. Vilket Freja kan intyga.

– Det känns som om jag har fått ett jätteskönt gäng med mor- och farföräldrar som är snälla och tar hand om en här. Numera leder jag en ungdomsgrupp också så jag hoppas fler vill börja, säger hon och niger för sin partner och ger sig ut i dansens virvlar.

Freja Lindstedt

Ålder: 24 år.

Bor: Västra Frölunda.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster.

Gör: Pluggar till biomedicinsk analytiker.

Scottish country dancing

Vill du prova på att dansa scottish country dancing? De har prova-på-kvällar under hösten. Ta kontakt via hemsidan www.rscdsgothenburg.se.

Det finns också en ungdomsgrupp för dig upp till 30 år. Kolla Facebooksidan för mer info: RSCDS Gothenburg – Youth Group

ANNONS