Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Eek, präst och krönikör. Bild: Jonas Lindstedt
Jonas Eek, präst och krönikör. Bild: Jonas Lindstedt

Jonas Eek: Då kan det vara en god idé att sälja sin spegel

Jonas Eek berättar om ett lite udda initiativ av biskopen i Västerås, som säljer sin spegel på Tradera. ”Kyrkan har en lång tradition av att under fastan samla in pengar till världens fattiga och förtryckta. Och under årets fasteinsamling auktionerar alltså biskop Mikael Mogren ut sin 1800-talsspegel på auktionssajten”, skriver Eek i sin krönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Biskopen i Västerås säljer sin spegel på Tradera. Kyrkan har en lång tradition av att under fastan samla in pengar till världens fattiga och förtryckta. Och under årets fasteinsamling auktionerar alltså biskop Mikael Mogren ut sin 1800-talsspegel på auktionssajten.

Det gör han alldeles rätt i. För fastetiden handlar en hel del om ögonen.

Annars är det lätt att tänka på fastan som en av alla dieter vi översköljs av i vår kultur. Är det inte 5:2 eller LCHF som rekommenderas, så är det Mosleys Turbometod, Detox eller något annat. Mycket avhållsamhet blir det. Och man kan bli trött för mindre.

Men den här tiden på kyrkoåret handlar mindre om matintag och mer om ögonen. Den här helgens söndag heter till och med oculi, som betyder ögon på latin. I stället för att i första hand fokusera på vad man stoppar i sig ligger utmaningen i självkritiska frågor. Vad lägger jag min tid och mitt engagemang på? På vad fäster jag min blick?

Sådana frågor är också en form av fasta. Det är så lätt att tiden bara går. Skärmarnas ständiga sken. Scrollandets och swipandets eviga monotoni. Det planlösa surfandet på hemsida efter hemsida. Det är lätt att fastna. Dagar som går, livet som passerar. På vad fäster jag min blick?

Då kan det vara en god idé att sälja sin spegel. Som en bild för uppbrott. Som en ambition att rikta ögonen på något nytt och på någon annan än sig själv. ”Fastan handlar om att släppa taget om sitt eget och se andra människor”, säger biskopen själv.

Att den här söndagens namn är oculi har sin bakgrund i en av Psaltarens böner: ”Min blick är ständigt fäst på Herren, det är han som löser min fot ur snaran.” Bönen uttrycker fastetidens målsättning: att fästa blicken på Gud. Och samtidigt fångar den ett hopp om befrielse ur allt det som snärjer oss.

Men den stora saken ligger – som så ofta – utanför oss själva. Inte ens under fasteperioden kommer det an på vad vi gör eller inte gör. Ytterst hänger det inte på vad vi stoppar i oss eller åt vilket håll vi sneglar. Ögonens söndag berättar framförallt, att Gud har sin blick fäst på oss.

Inte som hot. Inte som kontroll. Inte som felsökare. Men som beskyddare. Som befriare ur tillvarons snaror. Därför står vi inte ensamma i det som är vår prövning. Därför har vi stöd i det som är vår kamp för tro och mot ondska. Gud går med och har blicken fäst på oss.

Kanske kan en biskopsspegel bli en påminnelse om det på denna helg. Åtminstone för oss andra om nu biskop Mogren tittat färdigt. Vill du så kan du bjuda på hans spegel. Auktionen löper ut den 7 mars och en pratstund med biskopen vid avhämtning tycks ingå.

Kanske något att hålla ögonen på!