”Jag har alltid känt att jag vill berätta historier”, säger tv-profilen och mångsysslaren Gina Dirawi, som nu fyller 30 år.
”Jag har alltid känt att jag vill berätta historier”, säger tv-profilen och mångsysslaren Gina Dirawi, som nu fyller 30 år. Bild: Amir Nabizadeh

Därför tvingades Gina Dirawi ha livvakt

Berättelserna står i centrum för mångsysslaren Gina Dirawi. Humorn och musiken, skrivandet och tv-jobben – allt Gina Dirawi gör handlar om att berätta en bra historia.

ANNONS

​Gina Dirawi hade redan hunnit göra det mesta, när hon i våras släppte sin debutroman. ”Paradiset ligger under mammas fötter” är en frispråkig och berättarglad skildring av två tonåringar i en svensk småstad, som fått både ris och ros av recensenterna. Men de flesta är nog överens om att det är på tiden med berättelser om svenskar med en annan bakgrund än den traditionella. Boken har hon dedikerat bland annat till sig själv: ”till sextonåriga Gina: Här är boken du saknade under din uppväxt”.

– Jag älskar att skriva om det som anses vara “extrema kvinnor”, kanske dels för att jag själv har setts som en, och känner att jag behöver spegla mig i någonting. Att få skapa kompromisslösa och o-förfinade människor, i just den här typen av melankoliska världar med både sorg och hopp i sig, det får mig att känna mig hemma, säger Gina.

ANNONS

Första parodin

Romanen är också rolig och Gina ser humor som ett sätt att prata om det som är jobbigt.

– Komedi är en underbar konstform för att förmedla ett sår och samtidigt ge någon ett leende på läpparna. Det är ointressant när det bara blir skämt av alltihop. För mig är det viktigt att ha en hel palett. Och det tycker jag att jag lyckades bra med i boken, den innehåller väldigt mörka, utmanande stunder men också mycket humor, så att det blir en perfekt balans. Läsaren ska genomgå något slags emotionell torktumlare.

Att vara rolig har varit en del av hennes karriär sedan allra första början. Gina Dirawi blev rikskänd som 21-årig programledare för Melodifestivalen 2012. Men då var hon redan välbekant för många som bloggaren och Youtube-komikern Ana Gina, som spelade in sketcher hemma i föräldrarnas hus i Sundsvall. Det första videoklippet laddade hon upp 2009. Det var en fjortisparodi och för Gina innebar det ett stort steg. Inte bara för att det sedan ledde vidare till en tv-karriär.

– Jag var väldigt rädd för att släppa den där första Youtubevideon minns jag, för jag var rädd för vad folk skulle tycka. Men jag har sedan barnsben varit allergisk mot tanken att rädsla eller andras åsikter ska styra mitt liv eller mina val, så då la jag ut den i någon slags protest mot min egen oro, säger hon och skrattar.

ANNONS

Hade livvakt

Gina blev en stjärna som frontade allt från Grammisgalan till tv-programmet "Idol", sommarpratade, spelade musikal på Stockholms Stadsteater, och gjorde egna programmet ”Ginas värld” för SVT. Men hon drabbades också av en hatstorm när hon blev julvärd i tv 2015, och fick så många hot som en av programledarna för Melodifestivalen att hon fick ha livvaktsskydd. Detta skildras i tv-dokumentären ”Vad hände med Gina”, som också ger en av förklaringarna till att hon slutade göra tv-jobb.

Hon saknar inte tv-exponeringen. Men klivet vidare till skrivandet handlade framför allt om att följa sitt hjärta. Det var dags att gå vidare, och det innebär att våga ta risker, vilket hon har gjort genom åren.

– Jag brukar ses som modig och det är jag väl, men jag är också väldigt rädd. När jag släppte min första singel var jag skräckslagen, och när jag gjorde mitt första tv-program var jag livrädd. Jag har alltid varit en person som är övermodig och panikslagen i samma kropp, jag tror inte att man kan vara det ena utan det andra, säger hon.

Inte många föregångare

Modet har behövts, för hon hade inte särskilt många föregångare att följa i fotspåren, framför allt inte i tv-branschen. Att som ung tjej navigera sig fram i de rum hon fick tillgång till i och med framgångarna kunde vara både svårt och läskigt, säger hon.

ANNONS

Och hon har fått söka förebilder på andra ställen än i sin omedelbara omgivning. Pratshowvärden Oprah Winfrey är en sådan.

– När jag skulle ha möten som 22–23-åring och pitcha idéer och kanske inte hade självförtroendet att tänka att jag förtjänade att göra det, då brukade jag tänka: hur skulle Oprah gå in i ett rum? Så började jag nästan låtsas att jag var hon, och hittade något slags styrka i att kan hon så kan jag.

Som blivande 30-åring har hon många titlar, men i grund och botten är historieberättandet den röda tråden.

– Jag tycker att den här planeten kan vara ganska svår att verka i, och därför har jag så länge jag kan minnas flytt till fantasivärldar, där allt känns lite bättre och lättare. Det är det mest naturliga jag vet. Jag vet inte hur jag skulle kunna leva på den här planeten om jag inte fick jobba med kreativa saker.

Gina Dirawi

Ålder: Fyller 30 år den 11 december.

Gör: Artist, programledare, komiker, skådespelare. Kom i mars ut med debutromanen "Paradiset ligger under mammas fötter" (Norstedts). Har blivit utnämnd till årets kvinnliga programledare två gånger i tv-galan Kristallen.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, tre syskon och hunden Jannah.

Så firar jag födelsedagen: "I början av året sa jag att jag skulle göra livets fest, en sån som ingen glömmer. Så blir det inte, utan nu blir det med familjen och min hund, typ."

Om att fylla 30: "Jag har fällt en tår varje födelsedag sedan jag var liten. Jag vet inte varför. Det är någon konstig grej. Men nu känns det faktiskt väldigt bra. Mina 20-år började med att en man sprängde sig framför mig på Drottninggatan, när jag var 25 levde jag med livvakter, och det slutar i peaken av en pandemi. Jag känner att det är klappat och klart. Jag är redo att lämna det här decenniet nu."

Läser just nu: Edith Södergrans ”Samlade dikter”.

Tre inspiratörer: "Oprah Winfrey. Hon är en sådan gåva till mänskligheten med sin livsresa, visdom, blick på livet, hon talar ett språk som jag kan relatera till. Min farmor som dog för ett år sedan, hon pendlade mellan det väldigt varma och omhändertagande och det extremt råa kaxiga, hon var väldigt sanningsenlig. Och underliga människor i största allmänhet. Det är där alla historier kommer ifrån, folk med karaktär."

ANNONS