Därför går det inte att tänka sig lycklig

Släng din självhjälpsbok och försök gärna tänka lite mer negativt. För varaktigt välbefinnande finns nämligen inga enkla livsregler.
– Vi kan inte välja att vara lyckliga, säger Ida Hallgren, psykolog och doktorand i filosofi som på fredagen samtalar om självhjälp på vetenskapsfestivalen.

ANNONS
|

Internet svämmar över av inspirerande citat som ska få dig att ta tag i din egen framgång, ta kontroll över ditt liv och rent allmänt ta dig i kragen. Nya självhjälpscoacher och -böcker dyker ständigt upp med tvärsäkra tips om hur man blir lycklig och får ett bra liv. Men de där böckerna och teorierna är ofta meningslösa, och ibland rent av skadliga. Det menar Ida Hallgren som på fredagen håller ett livesänt seminarium om självhjälp under Vetenskapsfestivalen, tillsammans med psykologiprofessorn Magnus Lindwall.

– Problemet med självhjälpsböcker är att de inte fungerar, hade de gjort det hade det ju räckt med en. Men du måste ständigt köpa nya för att den där andra inte riktigt tog dig dit du ville, säger Ida Hallgren.

ANNONS

LÄS MER:Experter kritiska till att tankar påverkar åldrandet

Ida Hallgren
Ida Hallgren är psykolog och doktorand i filosofi. Bild: Linn Bergbrant

Dålig idé att ha lycka som mål

Under seminariet ska de prata om självhjälpstrenden, vad den för med sig och vad forskningen egentligen säger om vad som fungerar och inte.

– Det har varit en stor hajp kring självhjälp under lång tid nu men det finns ofta inte så mycket substans i de där tipsen. Mycket i den här traditionen bygger på grundlösa antaganden som Magnus Lindwall går igenom utifrån forskning. Jag försöker också granska de här idéerna från moralfilosofiskt håll, det finns många normer i det här kring hur man ska vara och vad som är en bra människa, som är värda att ifrågasätta.

En sådan är själva idén om att man ska hjälpa sig själv, menar hon. Att fokusera på sin egen lycka och att optimera varje del av sitt eget liv är inte vad som skapar välmående.

– Det är ett väldigt individualistiskt fokus, det handlar sällan om att hjälpa andra eller göra världen till en bättre plats. Samtidigt talar det mesta för att det är just genom att bygga relationer och göra något för andra som vi uppnår långvarigt välbefinnande.

Att sträva efter lycka är överhuvudtaget en dålig idé anser hon, och hänvisar till det gamla filosofiska begreppet lyckoparadoxen.

ANNONS

– Den handlar om att du inte kan uppnå lycka genom att ha lycka som mål. Lycka, eller långvarigt välbefinnande, kommer mer som en biprodukt av andra saker i livet.

Inspirationscitat
Klyschiga inspirationscitat och positivt tänkande är saker från självhjälpsrörelsen som Ida Hallgren ifrågasätter.

LÄS MER:Tommy startar varje dag med samurajmetoden

Föreläser om negativt tänkande

En annan idé från självhjälpsrörelsen hon vill göra upp med är den om positivt tänkande. En idé om att styra sina tankar och visualisera positiva målbilder som fått starkt fäste i såväl idrottsrörelsen som entreprenörsvärlden.

– Lyckas man lura sig att tänka att man kommer att nå ett visst mål så kan man råka ta bort sin motivation till att försöka, finns det viss forskning som visar. Man lurar kroppen att tro att man redan är i mål. Vi kan inte heller välja att vara lyckliga i den utsträckning som positivt tänkande-rörelsen framställer det som, man kan inte välja sina känslor på det sättet

Hon håller regelbundet föreläsningar i negativt tänkande. Hon anser att det sättet att tänka ger en bättre drivkraft till förändring och att man blir en sundare och mer välmående människa av att våga tänka på djupet, även på det som är svårt och väcker obehag.

– Kollektivt tycker jag att det är det negativa tänkandet vi behöver bli bättre på, det är betydligt mer ansträngande att tänka tillsammans om det som är svårt och det är där vi behöver hjälpen.

ANNONS

Att de som lovar snabb lycka med fem enkla punkter får mer genomslag än den som menar att det krävs hårt arbete och självreflektion, och att lycka är något av en illusion, är kanske inte så konstigt. Men enligt Ida Hallgren bör man alltid vara misstänksam mot enkla livsregler.

– Jag har inte hittat några sådana som jag kan ställa mig bakom, jag kan tyvärr inte ge några snabba punkter. Mitt tips är istället att vända sig till de klassiska filosoferna, och att diskutera existentiella frågor tillsammans med andra människor.

LÄS MER:Han lät självhjälpsböckerna styra livet under ett år

LÄS MER:Expertens kritik mot personlighetstester

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS