Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots pandemin har Claes Malmberg haft mycket att stå i det senaste året. Bland annat gör han en roll i Netflix-filmen
Trots pandemin har Claes Malmberg haft mycket att stå i det senaste året. Bland annat gör han en roll i Netflix-filmen "Dancing queens" som snart har premiär. Nu fyller han 60 år. Bild: Johan Nilsson

Claes Malmberg stortrivs med sitt nya liv i Skåne

Efter genombrottet i slutet på 1980-talet har Claes Malmbergs karriär gått så bra att han inte längre behöver tänka på den. Skådespelandet har också utgjort ett sammanhang där han på ett självklart sätt känner sig hemma. Utan det vet han inte vad det skulle ha blivit av honom.

Om Claes Malmberg tittar noga ut genom fönstret hemma i Barsebäck kan han skymta det nedlagda kärnkraftverket. Men mest av allt ser han allt det vackra som omger honom: Havet, stranden och landskapet.

Han har inte bott här länge. Claes Malmberg brukar inte bli långvarig på sina adresser.

– Jag flyttar mycket, så är det. Men det är ingen inre stress som driver mig, jag har alltid gillat att bo på nya platser bara. Fast här kommer jag nog bli kvar, det känner jag.

Distansförhållande med Janaina

Tanken var att hans särbo Janaina skulle flytta in hos honom så småningom, men just nu sätter pandemin stopp för det. Hon bor i Brasilien och det senaste året har de bara kunnat prata i telefon och ses via videolänk.

De träffades när Claes semestrade i Brasilien för fem år sedan.

– En kväll var jag ute med en god vän, som hade en kompis som hade en kompis vars väninna var med. Det var Jana. Och själv hade jag väl en av mina bättre dagar. Så vi började prata. Det var inte enkelt, men vi förstod varandra.

Trots pandemin och inställda föreställningar har Claes Malmberg haft mycket att göra. Just nu spelar han in den kommande julkalendern där han har rollen som polis, en sorts vuxen kompis till en elvaårig pojke vars familj är kriminell.

​”Jag är oerhört tacksam för mitt yrkesval”, konstaterar Claes Malmberg. Bild: Johan Nilsson
​”Jag är oerhört tacksam för mitt yrkesval”, konstaterar Claes Malmberg. Bild: Johan Nilsson

Och snart kommer filmen ”Dancing queens”, regisserad av Helena Bergström, på Netflix. Där har Claes Malmberg en framträdande roll och mer än så vill han inte säga om det innan allt är officiellt.

Genom åren har han varvat humor med allvar och provat många genrer: ståupp, musikal, teater, revy och till och med Melodifestivalen.

– Vill man gå hem hos folk ska man vara rolig och vill man gå hem hos kritikerna ska man vara allvarlig, säger han.

Ingen utbildning

Någon utbildning har han aldrig behövt. Den enda han har är en halv kurs till plåtslagare. Den hoppade han av och slank i stället in på Götateatern i Göteborg och frågade om det fanns något han kunde göra där. Uppträtt hade han redan gjort i olika sammanhang – på roliga timmen och i klassens julspel. Att oblygt visa upp sig har aldrig varit något problem.

Efter ett år som alltiallo fick han hoppa in i en föreställning, det var så skådespelarkarriären började. Med sin slagfärdiga figur Ronny Jönsson blev han känd för tv-publiken i slutet på 80-talet.

– Jag är oerhört tacksam för mitt yrkesval. Man får vara glad att det finns ett sammanhang där en sådan som jag passar in. Jag kan inte se mig själv göra något annat. Det skulle vara advokat då, det tycker jag är ett viktigt jobb. Men jag är nog för dum i "hövvet".

Njuter av lugnet

Claes Malmberg sysslar inte med att göra karriär längre, det behövs inte. Han har lyxen att kunna välja det han tycker är roligt och intressant och kan njuta av lugnet både på jobbet och i livet.

Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit?

– Att jag har fem barn med fyra olika kvinnor. Det kan ju låta som att livet varit ett fiasko med alla skilsmässor, och de är ju sorgliga på sitt sätt, men det är också tur att jag bytte fruar för annars skulle jag inte ha de barn jag har. Dem är jag mest stolt över.

– Om du är känd eller framgångsrik, det glöms snart bort. Men din familj, den kommer förhoppningsvis ihåg dig när du inte finns längre. Ett tag i alla fall.

Pappan försvann tidigt

Hans egen pappa lämnade familjen tidigt och dog när Claes var elva år. Ändå har pappan funnits med honom genom livet.

– Han har uppfostrat mig genom sina exempel. Hade han inte gått före hade jag kunnat gå i samma fällor som han. Så ja, jag har byggt upp en märklig relation med en människa som inte finns, säger Claes och fortsätter:…

– Men vi ska inte glömma mamma, hon var ju med hela tiden och uppfostrade mig. Man kan nog säga att jag är en bättre pappa än min pappa men inte lika bra som min mamma varit mamma.

Claes Malmberg

Ålder: Fyller 60 år den 8 april.

Gör: Skådespelare.

Bor: Barsebäck norr om Malmö.

Familj: Fem barn, fyra barnbarn och flickvännen Janaina.

Aktuell: Har en stor roll i filmen ”Dancing queens” som snart kommer på Netflix.

Om att fylla 60: ”Förr var jag alltid bland de yngsta på jobbet. Nu är jag plötsligt bland de äldsta. Vad hände?”

Så firar han födelsedagen: Spelar in julkalendern i Luleå.

På fritiden: Ser mycket sport på tv; inte minst skidor, fotboll och handboll. Motionerar själv med promenader.

Om andlighet: ”Jag har en djup tro som inte alltid kan formuleras i ord. Jag tror det finns en mening i livet och en sorts rättvisa på slutet, att vi alla får möta våra handlingar. Jag är lite buddhist men tror också på Gud.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.