Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

”Förr sa man att man bastar helrör, alltså fyller sjuttifemma. Men jag har inte tänkt att det är något särskilt', säger Claes af Geijerstam om att fira sin 75:e födelsedag. Bild: Anders Wiklund
”Förr sa man att man bastar helrör, alltså fyller sjuttifemma. Men jag har inte tänkt att det är något särskilt', säger Claes af Geijerstam om att fira sin 75:e födelsedag. Bild: Anders Wiklund

​Clabbe, 75, gillar fortfarande när det svänger

Var hjälpsam, skapa god stämning och säg hellre ja än nej. Det har varit ledorden när Claes af Geijerstam har gjort sina val. Passionen för ljud och musik har tagit honom från rollen som popidol på 1960-talet till radio-dj och tv-personlighet.

Claes af Geijerstams karriär är som en glaciär, skiktad. Det är hans egen beskrivning. Nedersta lagret är från 1960-talet när han var popmusiker. Ett annat är från 70- och 80-talen och tiden som radio-dj med programmet ”Rakt över disc”.

– Sedan finns ett tredje skikt som blir tydligt när unga människor hajar till och undrar varför de känner igen mig. Då har de förmodligen sett mig i Idoljuryn.

Juryn 2005 i TV4:s långkörare ”Idol”. Från vänster: Daniel Breitholtz, Kishti Tomita, Claes af Geijerstam och Peter Swartling. Bild: Anders Wiklund
Juryn 2005 i TV4:s långkörare ”Idol”. Från vänster: Daniel Breitholtz, Kishti Tomita, Claes af Geijerstam och Peter Swartling. Bild: Anders Wiklund

Som 75-åring har han inga planer på att trappa ned. Han har alltid gjort det han gillar och kommer att fortsätta med det så länge han står på benen. Och varför då bara ha det som hobby?

Ett par tre jobb i veckan

Normalt blir det ett par tre jobb i veckan som entertainer och dj på klubbar och fester, men också som gitarrist i veteranbandet Hits of the 60’s. Sedan mars förra året är dock ingenting normalt längre.

– Jag har ju i princip yrkesförbud eftersom jag är i en bransch som har till uppgift att samla så många som möjligt på ett ställe, gärna nära varandra och med människor de inte har träffat förut. Alla punkter du kan bocka av för att det inte ska gå att jobba.

Att deppa har dock aldrig legat för Claes af Geijerstam. Har man tak över huvudet och mat på bordet finns det ingen anledning, tycker han.

Ett glatt humör

Det glada humöret är en del av hans professionella image som artisten Clabbe. Men det är också en del av honom själv. Han tror att det kan vara en viktig faktor bakom hans framgångar i livet, och exemplifierar med det han kallar sitt ”hockeyseende”.

– Om jag kommer in i ett rum tar jag genast in hela bilden. Vilka finns där, hur tar jag kontakt och skapar god stämning? Det är nog ett framgångsrecept. I grunden är jag ganska hjälpsam och glad. Man ska vara generös också tror jag, där det går.

Mycket av det där lärde han sig tidigt. Pappan som var flygofficer befann sig sällan hemma, men mamman var ständigt närvarande och la grunden till sonens positiva inställning.

– Hon brukade säga ”Claes är så snäll, ber man honom om något så gör han det”. Och så var det. Och så är det.

Tackar sällan nej

En röd tråd har också varit att inte tacka nej till saker. Det gjorde han inte när Ola Håkansson bad honom att bli gitarrist i Ola and the Janglers 1965. Inte heller tackade han nej när Abba ville ha med honom som ljudtekniker på sina stora utlandsturnéer.

I USA tog han stort intryck av hur det lät på de kommersiella musikradiostationerna. Det var partystämning med häftiga ljudeffekter och coolt snack mellan låtarna. Och just så lät det när Claes af Geijerstam började sända sitt ”Rakt över disc” 1979.

– Jag har aldrig varit musikjournalist, aldrig analyserat plattor. Om det svänger och tilltalar mig, då har låten kommit med!

Sångduon Malta med Göran Fristorp och Claes af Geijerstam (till höger) vann Melodifestivalen 1973 med melodin "Sommaren som aldrig säger nej". I den stora europeiska finalen hamnade de sedan på en hedrande femteplats. Bild: Bertil Ericson
Sångduon Malta med Göran Fristorp och Claes af Geijerstam (till höger) vann Melodifestivalen 1973 med melodin "Sommaren som aldrig säger nej". I den stora europeiska finalen hamnade de sedan på en hedrande femteplats. Bild: Bertil Ericson

En sak han snabbt lärde sig var att om man bygger upp en illusion i sig själv att något kommer att bli riktigt bra, då blir det ofta så. Om ”Rakt över disc” kunde låta peppande för lyssnaren så var det delvis för att Claes af Geijerstam redan hade peppat sig själv: ”Om tre minuter börjar sändningen, då kommer jag ha er i ett järngrepp från första sekunden”.

Kräver sådant ett starkt självförtroende? Inte nödvändigtvis.

– Mitt självförtroende är inte jättestort egentligen. Det handlar lika mycket om att strunta i risken att det kan gå åt fanders.

Nyfikenhet och noggrann

Det som har lett honom på vägen är nyfikenheten, noggrannheten och en passion för musik och ljud. Claes af Geijerstam har inte gått en enda kurs i hela sitt liv. Allt han kan har han lärt sig själv. Det började när han plockade bort ett par strängar på gitarren i barndomshemmet och därefter lärde sig några enkla ackord.

För 17 år sedan fick han lära sig ytterligare något nytt – att bli förälder. För det är som förälder han känner sig till hustrun Ninas numera vuxna barn Isabel och Tim.

– Jag har stått bakom dem i mycket så jag känner mig väldigt delaktig.

Hellre hav än golfgreen

En annan stor del av Claes af Geijerstams liv är båten. Han och Nina bor nära bryggan vid Baggensfjärden och tar gärna en tur ut på sjön under sommarhalvåret.

– Många i min bransch spelar golf men jag väljer alltid vågen framför gräset. Det är fantastiskt med en obruten horisont. Att det är långt till nästa grej.

Claes ”Clabbe” af Geijerstam

Ålder: Fyller 75 år den 6 februari.

Bor: Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

Familj: Hustrun Nina, hennes vuxna barn Isabel och Tim, hundarna Coco och Chanel, samt katterna Sessan och Mini.

Gör: Dj-entertainer och popmusiker.

Aktuell: Med nya appen ”Clabbe”.

Om att fylla 75: ”Förr sa man att man bastar helrör, alltså fyller sjuttifemma. Men jag har inte tänkt att det är något särskilt.”

Så firar han födelsedagen: ”Kanske äta på något bättre ställe med Nina. Ta in lite ostron och en välhängd biff.”

Okänd talang: Händig hobbysnickare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.