Christian Bergs meritlista är lång och meriterande med jobb på både Kolmårdens delfinarium och Nordens Ark, men framför allt 17 år på Universeum. I rollen som Kapten Kryp möter han nu en ung publik på förskolor, skolor och bibliotek.
Christian Bergs meritlista är lång och meriterande med jobb på både Kolmårdens delfinarium och Nordens Ark, men framför allt 17 år på Universeum. I rollen som Kapten Kryp möter han nu en ung publik på förskolor, skolor och bibliotek. Bild: Lars Hjertberg

Christian och hans djuriska assistenter håller krypavstånd

Som elvaåring övertalade Christian Berg sina föräldrar att få köpa en snok, men kom i stället hem med två boaormar. ”Dom såg ju inte skillnaden…”
Drygt 30 år senare turnerar han runt som Kapten Kryp och leker fram barns lust för djur, natur och miljö.

ANNONS
|

Christian Berg och hans sambo Ida bor idylliskt på en liten gård i Alingsås. Tillsammans har de barnen Elis, Sally och Tora. Så långt känns nog det mesta ganska vanligt och traditionellt.

Men allt som oftast kliver 42-årige Christian i sina blå snickarbyxor, sätter på sig en rolig svart hatt – och förvandlas till sitt alter ego: Kapten Kryp!

Närmare tusen kackerlackor

Om du sedan har turen att presenteras för Kapten Kryps medarbetare, känns kanske begreppet vardagsidyll inte längre riktigt lika ”på pricken”.

– Jag har nog uppemot ett tusen kackerlackor. Dallerspindlarna går fritt i min ateljé, och så har jag ju sju stycken vuxna jättelandsnäckor, och så de vandrande pinnarna och tusenfotingarna förstås…

ANNONS

Så där kan Kapten Kryp hålla på och rabbla ett bra tag.

Det satt hårt inne, men i dag kallar sig Christian Berg konstnär:

– Jag skapar ju världar genom musik, bild och byggande. Då är väl konstnär kanske trots allt ett bra samlingsnamn, säger han och låter frågetecknet hänga kvar en stund i luften.

Ormar var största intresset

Här tarvas det förstås en förklaring; hur kommer det sig egentligen att en musikintresserad trebarnsfar i Alingsås känner så varmt för de små krypande varelserna? Hur gick det här till?

Låt oss göra en resa i tid och rum – till Norrköping, i mitten av 80-talet.

– Jag gick i lågstadiet när jag äntligen fick lov att skaffa mina första insekter och akvariefiskar. Men spindlar sa mamma och pappa definitivt nej till. Ormar – som var mitt allra största intresse – fortsatte jag att förhandla om, och när jag fyllt elva år fick jag äntligen klartecken att köpa hem en snok.

– Att jag i stället kom hem med två kungsboaormar hade de länge ingen aning om – dom såg ju inte skillnaden. Men så småningom blev de där ormarna rätt stora och grova, och det framgick nog ganska tydligt att det inte var några snokar, ler Christian och fortsätter:

ANNONS

– Där ljög jag nog tyvärr lite grann, men det var ju för ett gott syfte.

Intresset för djur i allmänhet och småkryp i synnerhet har Christian Berg haft sedan barnsben.
Intresset för djur i allmänhet och småkryp i synnerhet har Christian Berg haft sedan barnsben. Bild: Lars Hjertberg

Intresset för djur i allmänhet, insekter och ormar i synnerhet, fick ny näring i kretsarna kring en förening med ett eget tropikhus. Djurvårdarutbildning på gymnasiet öppnade dörren till ett vikariat på Kolmårdens delfinarium som i sin tur var en bra merit inför nästa jobbansökan: det som djurskötare på Nordens Ark i Bohuslän.

– Det har varit väldigt roligt att få lära känna så många olika djur, säger Christian, som vid ett tillfälle till och med själv misstogs för föda och höggs i handen av en nätpytonorm.

– Det var mitt eget fel. Jag hade plockat med möss alldeles innan och ormen fick upp vittring på mat. Man lär sig av misstagen.

17 år på Universeum

Nästa anhalt blev det nystartade Universeum i Göteborg, en spännande arbetsplats på många sätt – och Christian blev kvar i 17 år, men allt eftersom åren gick kände han sig rastlös. Ville liksom ömsa skinn, krypa ur skalet.

– Jag hade ett behov av att bygga, återbruka och att få visa djur på mitt sätt.

Med en växande familj på den lilla gården i Alingsås tog Christian nu ny sats i egen rörelse. Som Kapten Kryp kan han inte bara presentera sina krälande och väsande medarbetare, utan också dra en lans för ett juste miljöbudskap.

ANNONS

Det känns som du ligger helt rätt i tiden?

– Ja, tyvärr är det ju så.

Vandrande pinne – en i raden av alla småkryp, som Christian Berg har med på sina föreställningar när han går in i rollen som Kapten Kryp.
Vandrande pinne – en i raden av alla småkryp, som Christian Berg har med på sina föreställningar när han går in i rollen som Kapten Kryp. Bild: Christian Berg

Det är mot den bakgrunden Christian Berg nu allt oftare kliver i snickarbyxorna, sätter på sig den svarta hatten och drar ut på turné med sina föreställningar; en specialgjord för förskolebarn, en annan med fokus på barn mellan sex och tio år.

Gott om idéer

Vandringsutställningen i tre små cirkusvagnar kompletterar utbudet, och det förefaller kort sagt inte saknas idéer i den här konstnärens kreativa värld.

– Jag blir väldig taggad av att försöka hitta olika lösningar, säger han och berättar att han gärna skulle vilja utveckla musikspåret ytterligare.

Och så är det kanske snart dags att ta tag i den där barnboksidén.

Kapten Kryp och hans medarbetare har massor av uppslag, men gör allt i sin egen takt. Och det finns ingen tid att förlora.

Christian Berg

Ålder: 42 år.

Familj: Sambo med Ida, barnen Elis, Sally och Tora.

Yrke: Konstnär.

Bor: En liten gård i Alingsås.

Artistnamn: Kapten Kryp.

Fritidsintressen: Musik, bild, natur och cykling.

Favoritmusik: Reggae, calypso och ska.

Senast lästa bok: ”Insekternas planet” av Anne Sverdrup-Thygeson.

ANNONS