Vedeldad badtunna lyx som kostar

ANNONS
|

Under sommarhalvåret tar det ett par timmar att värma upp vattnet i badtunnan. Det är detta fall en del återförsäljare refererar till med sina uppvärmningstider. Men badtunnorna kan med fördel användas året om och ett varmt bad under stjärnklar himmel en kall decemberkväll lockar många. Då gäller det att ha flera lass med ved klart. Eller vara beredd på höga elräkningar om vattnet ska värmas med elpatron, som har sämre effekt än kaminen. Vid 15 minusgrader utomhus tar det nästan ett dygn och 140 kilowattimmar, innan 4-gradigt vatten värmts till 39 grader med en elpatron.

- Oj, det här får jag nog kontrollräkna. Det låter väldigt mycket, säger Markus Lundborg på Konsumentverkets energirådgivning, när han gör en första beräkning.

ANNONS

Vid samma temperaturer i luft och vatten behöver en standardkamin 4-8 timmar beroende på vilket träslag du eldar med och hur kaminen fylls.

Vid 38-40 grader upplevs vattentemperaturen idealisk, men det tycker bakterierna med. Ett omskrivet fall förra året gällde en kvinna som efter bad i en trätunna med havsvatten drabbades av en dödlig kolerabakterie.

- Det händer inte vanligtvis. Det var ett jätteunikt fall, säger Thor-Axel Stenström, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutets (SMI) vatten- och miljösektion, som granskade fallet.

Om man inte använder desinficerat vatten i tunnan löper man störst risk om man använder havsvatten i augusti.

- Kallt älvvatten i till exempel april bör inte vara farligt, säger Sven Löfdahl chefsmikrobiolog på p3-laboratoriet vid SMI.

För att vara helt säker är rekommendationen att använda kranvatten i badtunnan och byta det efter varje bad. Vattnets hållbarhet kan förlängas med kemiska medel som klor. Det finns också reningsverk att köpa som tillbehör.

Det finns en mängd saker du kan köpa extra till din badtunna. Dryckeshållare, bubbelanläggning och belysning för en mer extravagant upplevelse, eller termometer och lock som nyttotillbehör. Ett lock med frigolit kan sänka uppvärmningstiden avsevärt, jämfört med att låta vattnet läcka värme rakt ut i luften.

- Det är precis samma effekt som när du kokar vatten i en kastrull, säger Markus Lundborg.

ANNONS

En annan faktor som påverkar värmeläckaget är träets tjocklek. Hitta en tunna som har minst 28 mm i golv och gärna över 40 mm tjocka väggar.

De vanliga trätunnorna rymmer 2-3 kubikmeter vatten beroende på storlek. Det finns även varianter i aluminium där kaminen sitter på utsidan av karet. Aluminiumkaren kan därför krympas något och har lite mindre vatten att värma upp. Eftersom trätunnorna måste ha vatten i sig hela tiden för att inte torka ut och på sikt få kortare livslängd, är aluminiumkaren lättare att vinterförvara. Aluminiumkaren kostar dock nästan dubbelt så mycket som en trätunna.

Vedeldad träbadtunna (6-8 personer), färdigmonterad med kamin, från 12 000 kronor. Frakt tillkommer hos de flesta återförsäljare, om du inte kan hämta den själv.

Vedeldad badtunna i aluminium (6-8 personer) kostar ungefär 24 000 kronor.

Patronkammare och elpatron för underhållsvärmning: från 3000 kronor.

Patronkammare och elpatron för underhållsvärmning och uppvärmning till badtemperatur: från 5000 kronor.

Reningsverk: från 4000 kronor.

Så mycket kostar baden

Vattnet:

Rörlig vattenavgift i Göteborg för 2 kubikmeter vatten är ca 20 kronor.

Klor för rengöring av vattnet: En förpackning för 200 kronor renar vattnet ca 30 gånger.

Algdödande medel: En liter för 200 kronor renar tunnan ca 10 gånger.

Uppvärmning vinter:

0,17 kubikmeter björk vintertid: Cirka 70 kronor.

0,2 kubikmeter blandved: Cirka 50 kronor.

El till 6 kw elpatron: Cirka 140 kronor.

Uppvärmning sommar:

0,17 kubikmeter björk vintertid: Cirka 30 kronor.

0,2 kubikmeter blandved: Cirka 20 kronor.

El till 6 kw elpatron: Cirka 90 kronor.

(Vedpriset är beräknat på inköpspris i kubikmeter. )

Tänk på

Grusbädd under badet hjälper till att dränera bort vattnet. Det ska komma in luft under så att det inte möglar. Till bottenventilen kan du ansluta en slang och leda bort vattnet till en brunn eller en slänt. Du behöver inte söka bygglov för att ställa upp en vedeldad badtunna.

Badtunnor kräver ett regelbundet underhåll. Redan efter några dygn blir träytan hal av alger. Dem får du bort med skurborste eller kemiska medel. För att badtunnan ska hålla i de tiotal år de flesta försäljare utlovar, behöver den oljas in på utsidan två-fyra gånger per år.

ANNONS