Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vedeldad badtunna lyx som kostar

En vedeldad badtunna i trädgården eller på landet ger en bild av lyx och avkoppling. Men ska trätunnan hålla länge får du räkna med noggrann skötsel. Och se upp med kostnaderna för tillbehör och uppvärmning.
Under sommarhalvåret tar det ett par timmar att värma upp vattnet i badtunnan. Det är detta fall en del återförsäljare refererar till med sina uppvärmningstider. Men badtunnorna kan med fördel användas året om och ett varmt bad under stjärnklar himmel en kall decemberkväll lockar många. Då gäller det att ha flera lass med ved klart. Eller vara beredd på höga elräkningar om vattnet ska värmas med elpatron, som har sämre effekt än kaminen. Vid 15 minusgrader utomhus tar det nästan ett dygn och 140 kilowattimmar, innan 4-gradigt vatten värmts till 39 grader med en elpatron.
- Oj, det här får jag nog kontrollräkna. Det låter väldigt mycket, säger Markus Lundborg på Konsumentverkets energirådgivning, när han gör en första beräkning.
Vid samma temperaturer i luft och vatten behöver en standardkamin 4-8 timmar beroende på vilket träslag du eldar med och hur kaminen fylls.
Vid 38-40 grader upplevs vattentemperaturen idealisk, men det tycker bakterierna med. Ett omskrivet fall förra året gällde en kvinna som efter bad i en trätunna med havsvatten drabbades av en dödlig kolerabakterie.
- Det händer inte vanligtvis. Det var ett jätteunikt fall, säger Thor-Axel Stenström, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutets (SMI) vatten- och miljösektion, som granskade fallet.
Om man inte använder desinficerat vatten i tunnan löper man störst risk om man använder havsvatten i augusti.
- Kallt älvvatten i till exempel april bör inte vara farligt, säger Sven Löfdahl chefsmikrobiolog på p3-laboratoriet vid SMI.
För att vara helt säker är rekommendationen att använda kranvatten i badtunnan och byta det efter varje bad. Vattnets hållbarhet kan förlängas med kemiska medel som klor. Det finns också reningsverk att köpa som tillbehör.
Det finns en mängd saker du kan köpa extra till din badtunna. Dryckeshållare, bubbelanläggning och belysning för en mer extravagant upplevelse, eller termometer och lock som nyttotillbehör. Ett lock med frigolit kan sänka uppvärmningstiden avsevärt, jämfört med att låta vattnet läcka värme rakt ut i luften.
- Det är precis samma effekt som när du kokar vatten i en kastrull, säger Markus Lundborg.
En annan faktor som påverkar värmeläckaget är träets tjocklek. Hitta en tunna som har minst 28 mm i golv och gärna över 40 mm tjocka väggar.
De vanliga trätunnorna rymmer 2-3 kubikmeter vatten beroende på storlek. Det finns även varianter i aluminium där kaminen sitter på utsidan av karet. Aluminiumkaren kan därför krympas något och har lite mindre vatten att värma upp. Eftersom trätunnorna måste ha vatten i sig hela tiden för att inte torka ut och på sikt få kortare livslängd, är aluminiumkaren lättare att vinterförvara. Aluminiumkaren kostar dock nästan dubbelt så mycket som en trätunna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.