Västra kyrkogården

ANNONS
|

S:t Matteus kapell på Västra kyrkogården är ritat av arkitekt Yngve Rasmussen och uppfört 1908. Han vann uppdraget i en arkitekttävling med kollegerna Sigfrid Ericson, Hans Hedlund Nils Cronstedt och E Thorburn.

Kapellbyggnaden ligger mitt framför Västras stora entré, där gångar från sydöst, sydväst, öst, väst och norr strålar samman.

Kapellets arkitektur är präglad av det nordiska formspråket som var mycket populärt i Sverige kring förra sekelskiftet och en bit in på 1910-talet. Kapellet liknar i viss mån en stavkyrka, då fasaden är klädd med brunlaserad träpanel och spån.

Föregångaren till Västra kyrkogården var Sanda kyrkogård 1888-1899. När Övre Husargatan skulle bebyggas i slutet av 1800-talet hittades gamla likrester efter en kolerakyrkogård. 1706 stycken lik flyttades till Sanda vid kyrkogårdsmurens södra sluttning. Därefter har kyrkogården byggts ut vid ett antal tillfällen.

ANNONS

Utöver gravfält för urnor, kistor och minneslund har Västra kyrkogården sedan i somras också en askgravlund. En mässingsskylt med namn sätts upp vid gravsättningen, dit anhöriga är välkomna.

S:t Matteus kapell hyrs sedan slutet av 1980-talet av Rumänska Ortodoxa Församlingen i Göteborg, med cirka 1300 medlemmar. De använder främst kapellet till den heliga liturgin, de sju mysterierna samt begravningsgudstjänster och vattenvälsignelser.

Väggarna är idag klädda med ikoner, målade av en rumänsk ikonmålare. Han har även gjort ikonostasen, den skulpterade avskiljande väggen mellan altare och församling.

ANNONS