Vackra alternativ till ljungen

ANNONS
|

- Jag tycker att ljungen är väldigt fin. Men det finns så många andra växter att välja bland så här års, och det vore kul om folk upptäckte dem, säger Mona Blom, som arbetar som inköpare på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm.

Hon nämner bland annat alunroten som ett fint alternativ till ljungen. Det är en växt som framför allt uppmärksammas för sitt bladverk, som varierar i många olika mönster och färger. Den senaste tiden har det kommit ut ett oändligt antal färger på marknaden som likt kameleonter passar in i vilken färgskala som helst. Dessutom står den pall för några minusgrader.

ANNONS

- När man kombinerar alunroten med rätt växter finns det nästan inget vackrare, säger Mona Blom som gärna blandar kryddväxter som rosmarin, timjan och blommande salvia med den vackra bladväxten.

Samla växterna

Fjäderborstgräset är också en bra kompis till alunroten. Det är en växt med rödaktigt späda blad och vackra ax där daggdroppar och regn samlas. Även frostkristaller förstärker upplevelsen i ett arrangemang där fjäderborstgräset ingår på senhösten. Lägg till hebe, silvernjurvinda och revsuga och din höstkruka blir komplett.

- Jag tycker att man ska tänka på att samla växter i olika höjd och med olika bladverk, så att upplevelsen av krukarrangemanget blir spännande och en fröjd att titta på, påpekar Mona Blom.

Välj färgskala

Det kan också vara bra att hålla växtblandningen i en färgskala. Finns det en vinröd ton i bladen är det vackrast om de blommande växterna har samma nyans. Det kan också vara vackert med silver och vitt som kombination.

- Det allra viktigaste är att gå efter det man tycker bäst om. Den som absolut vill ha ljung i sitt arrangemang ska självklart välja det. Men ibland är det inspirerande att prova på något nytt i stället för att gå i de gängse spåren, råder Mona Blom.

ANNONS

Lecakulor i botten

När det kommer till skötsel av krukorna är det viktigt att ha bra dränering i botten på krukorna. På hösten är luftfuktigheten betydligt högre än på sommaren, vilket gör att växterna inte behöver så mycket vatten. Om man lägger krukskärvor eller lecakulor i botten behöver man inte oroa sig för att man vattnar för mycket.

Välj gärna lite större plantor under den sena säsongen. Tillväxten är inte lika kraftig så här års så växterna kommer inte att bli särskilt mycket större än de redan är.

- Men hösten är ljuvlig i trädgården och kan pågå under en ganska lång tid. Det är värt besväret att satsa på fina växter även nu, säger Mona Blom.

Alternativ till ljung

hebe

aster

rosmarin

timjan

salvia

fjäderborstgräs

cyklamen

höstblommande perenner som kärleksört och taklök

revsuga

grå helgonört

silvergirland

chokladblomma

kopparstarr

lavendel

(TT)

Att tänka på när du planterar din höstkruka

+ Välj växter som går i samma färgton, exempel rostgulrött, vinrött eller silver.

+ Tänk på att även växternas blad har färg och att det kan vara fint att plocka upp en av dessa som färgskala i arrangemanget.

+ Blanda växter av olika höjder och olika bladformer.

ANNONS

+ Välj gärna lite större plantor.

+ Om du gärna vill ha ljung, välj en udda sort och blanda den gärna med andra växter.

+ Se till att krukorna har bra dränering i botten. Då försäkrar du dig om att det aldrig samlas för mycket vatten kring växternas rötter.

(TT)

ANNONS