Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Världens värsta färg – här är sex du ska undvika

Dags att måla om i vardagsrummet och du funderar på en pigg gul eller knallrött. Fel fel fel säger inredningsexperterna. Och en färg är värre än alla andra.

Att färger kan påverka våra hjärnor är ett vetenskapligt faktum. Vid en studie vid University of British Colombia såg man att färgen rött kan hjälpa oss fokusera och att blått får fart på kreativiteten.

När företag använder färgen rött kan det vara för att signalera passion, kraft, spänning och energi. Blått signalerar trovärdighet, integritet och lugn.

Men färger kan också påverka oss negativt.

När hälsomyndigheterna i Australien försökte komma fram till ett sätt att göra cigarettpaketen mindre tilltalande lät de undersöka vilka känslor och ord som vi förknippar med olika färger. 

En viss nyans av brun, kallad opaque coach, visade sig vara en av få som väckte enbart negativa associationer. Tjära, död och smutsig var ord som dök upp när färgen skulle beskrivas, däremot inga positiva ord.

I dag bär alla cigarettpaket i Australien och Storbritannien färgen opaque coach.

Det finns fler färger som vi bör vara försiktig med, även när vi inreder. Det tycker i alla fall en inredningsexpert som sajten Realtor talat med.

En så enkel och populär färg som en viss nyans av gul kan få inredarna att se... rött.

SE ÄVEN: Därför dras vi till färgen röd

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.