Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Trivsamt i tvättstugan

Från råkallt pannrum med betonggolv till fräsch och hemtrevlig tvättstuga. Inredningsjournalisten Sara Hellström och hennes sambo Johan renoverade allt själva, och i dag är det en lyx att gå ned till källaren och tvätta.

I Sara Hellströms tvättstuga råder ett välorganiserat lugn. De mjukt turkosa väggarna, detaljer i trä och gröna växter ger en varm och ombonad känsla. I källaren till huset från 1960 har hon och sambon Johan gjort precis allt själva - lagt ny puts och knackat fram tegel på väggarna, rivit en halv vägg, lagt klinker på golvet, målat och inrett. Halva rummet är ett hemmagym med tv på väggen.

– Att tvätta är ju sällan det man längtar efter, så det kändes viktigt att göra tvättstugan trivsam och funktionell. Jag tycker det känns lyxigt att få stå och pyssla, lyssna på musik eller titta på tv, eller bara ha det tyst omkring mig. Förut var det motigt att gå ned i en ruggig källare, men nu känns det mer som en belöning, säger Sara.

Färgstarkt

När familjen flyttade in för fyra år sedan var det två rum här - ett pannrum där det stod en gammal elpanna, och så någon slags tvättstuga med bara en gammal tvättmaskin och tvättlinor i taket. Väggarna var knallgula, betonggolvet mörkgrönt.

– När vi skulle installera bergvärme ville vi renovera först och satte fart! Vi öppnade mellan rummen så att man kan stå vid arbetsbänken och se på tv, men behöll en liten skiljevägg för att ha någonstans att sätta tvättlinorna, berättar Sara.

Bergvärmerören döljs av ett draperi, och där bakom finns också hyllor för extra förvaring.

Inredningsjournalisten Sara Hellström och hennes man Johan renoverade källaren själva och byggde tvättstuga. Foto: Henrik Montgomery/TT
Inredningsjournalisten Sara Hellström och hennes man Johan renoverade källaren själva och byggde tvättstuga. Foto: Henrik Montgomery/TT

Viktiga detaljer

Ledorden vid renoveringen har varit: praktiskt först, fint sedan.

– Det är viktigt att det är snyggt, men det är de praktiska detaljerna man värdesätter i längden.

Och Sara och Johan verkar ha tänkt på det mesta. Här finns krokar över diskhon att hänga blöta vantar eller droppande trasor på, en särskild torkställning i ett skåp som mellanstation för svettiga träningskläder eller blöta skurtrasor, vägghängd tvättlina som inte stjäl golvyta och skåp som går att städa under. Eluttagen finns vid arbetsbänken där man kopplar in strykjärnet.

– Om vi en dag kommer på att vi vill ha en torktumlare finns det plats här under arbetsbänken, visar Sara.

Bra team

Tvättstugan var Saras och Johans största renoveringsprojekt tillsammans.

– Vi är ett bra team, vi kompletterar varandra. Jag vill göra allt direkt, medan Johan vill tänka efter och planera. Han bromsar mig, och det är bra - ofta kommer vi på något bättre när vi tänker ett varv till, säger Sara.

Sara knackade ned den gamla putsen från alla väggar och tog fram tegelväggen.

– Det var hemska kvällsskift i källaren, det dammade otroligt mycket.

Johan rev väggen, slipade betonggolvet och satte upp den nya putsen.

– Det var första gången - och kanske också den sista! Det var otroligt tungt och jobbigt att hålla på med, säger Sara.

Gör klart

Sara tipsar om att verkligen se till att göra klart allt - det är lätt att man kroknar i slutet på en renovering.

– Först nu i våras kunde vi göra helt färdigt, vi skickade barnen till mormor och morfar och la klinker på golvet, det var så skönt att bli helt klar!

Flera av momenten i renoveringen gjorde de för första gången, till exempel golvläggningen.

– Vi hade aldrig lagt klinker, och det var svårt eftersom det är två golvbrunnar här nere och därför fall åt två håll.

Sara och Johan valde en ljusgrå färg - tillräckligt ljus för det mörka källarrummet, men ändå tillräckligt grå för att dölja smuts. De la plattorna med förskjutning, så kallat halvförband, för att lura ögat så att ojämnheterna inte syns.

– Allt är inte perfekt, men jag är så nöjd med att vi gjort det själva, det ger en sådan tillfredställelse!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.