Tapetsera med känsla

ANNONS
|

Vit målarfärg täcker väggarna i många svenska hem. Sommarstugan däremot är en frizon där det ofta känns lättare att ta ut svängarna.

– Jag tycker att man alltid borde inreda på känsla, men av någon anledning verkar det vara enklare i sommarstugan. De flesta väljer tapeter dit som de aldrig skulle våga ha hemma, säger tapetexperten Jenny Grip på Måleributiken i Alvik.

Många har en ganska klar bild av vad en bra sommar är, ofta är det förknippat med barndomens sommarlov och därför högst individuellt, vilket gärna får synas i inredningen.

Någon speciell sommarstugestil finns inte, det handlar mer om vilken generation som inreder, personlighet och var stugan ligger. Många tar först och främst hänsyn till husets karaktär och vill understryka husets ålder. Byggstilen är en bra utgångspunkt menar Jenny Grip. Oavsett om stugan är byggd 1880 eller 1965 så är det ofta fint att välja stilenliga tapeter.

ANNONS

Det är också bra att tänka på stugans läge. Om den ligger mitt i skogen passar det helt enkelt inte lika bra med båtmotiv som det gör längs kusten.

Men glöm alla trend- eller stilmåsten. Det viktigaste är alltid att man trivs i sin stuga. Jenny Grip tycker att det ofta blir för allvarligt med inredning och att det finns utrymme för mer lekfullhet.

– Använd gärna humor. Man vill ju vara glad på semestern. Tänk på att du inreder för att må bra. Som en tapet med små höns, det är oväntat och gör mig glad. Mer sådant på väggarna om jag får bestämma.

Vad säger du till den som inte riktigt törs välja en tapet och överväger att rolla vitt i stället?

– En tapet ger så mycket mer känsla i ett rum. Även om man väljer en diskret, ljus tapet med klassiskt mönster ger det en helt annan effekt i rummet än målade väggar. Och det här med att välja tapet är egentligen ingen stor sak. Det är jättelätt att göra om.

Fakta: Populära sommarstugestilar

Maritimt – En populär stil med marina motiv. Det går att få rätt känsla utan att vara övertydlig. Passar bäst i hus som ligger vid vattnet.

ANNONS

Retro – Unga personer som gillar prylar från 1950- till 1970-tal och älskar tapeter som äldre generationer sällan vill återuppleva. Se upp så att du inte inreder ett museum över en tid du egentligen inte vill leva i.

Blåvitt – Det är klassiskt och fungerar överallt. Svenskar älskar det så mycket att tapettillverkaren Designers Guild anpassat flera produktkataloger så att det blåvita ligger först. Men gå inte till överdrift – allt du gillar kanske inte är blått eller vitt.

Romantiskt blommigt – Klassiskt och somrigt. Välj gärna andra blommotiv än den traditionella rosen.

Byggnadsvård – Tapeter som stämmer överens med tiden då huset byggdes. Stugan blir snygg och förmodligen lätt att sälja om du skulle vilja det, men glöm inte det personliga också.

Fakta: Räkna ut tapetåtgången

* Det vanliga är att takhöjden är 2,40 meter – men mät noga! En tapetrulle är normalt tio meter lång och 53 centimeter bred. Det betyder fyra våder på en rulle vid standardtakhöjd. Om det är mönsterpassning blir det kanske bara tre våder.

Fakta: Det här behöver du

Att tapetsera sommarstugan är den perfekta sysselsättningen en regnig dag. Men se till att du har allt som behövs:

ANNONS

* Pensel och roller

* Tapetverktyg och tapettråg (om du använder Easy Up-tapeter)

* Tapetborste (om du använder papperstapeter)

* Lod, eller sax och snöre

* Tumstock

* Skarp sax

* Hink med vatten och tvättsvamp

* Tapetkniv

* Linjal

* Skärlinjal med skärlots

* Täckpapp för golvet

* Tapetlim

* Tapetbord

* Tapeter

ANNONS