Ta makten över flytten

En flytt behöver inte innebära kaos. Att vara ute i god tid, planera väl och ha ett tydligt system för alla flyttlådor gör stor skillnad. Organisatören Brita Hahne vet hur du bäst förbereder dig för flytten - och hur du smidigast möjligt kommer tillrätta i ditt nya hem.

ANNONS
|

Att flytta hör till de mest stressande saker vi kan göra. Få ser fram emot veckor av flyttkartonger, abonnemang som ska styras om och ett evigt rotande i lådorna efter burköppnaren, hårtorken och allt annat som mystiskt har försvunnit längs vägen. Brita Hahne är ordningsexpert och aktuell med nya boken "Ordning hemma - smarta tips för en enklare vardag" (Pagina), där hon ägnar ett helt kapitel åt just flyttbestyren.

– Det finns absolut positiva saker med att flytta också. Framför allt är det en nystart. En chans att rensa ut, börja om och bryta dåliga vanor, säger hon.

Planera i tid

ANNONS

I dag hälsar Brita Hahne på hos Kate Sullivan som ska flytta till en nyköpt bostadsrätt tillsammans med sin sambo. Flytten är Kates fjortonde i ordningen - varav en var från USA till Sverige för två år sedan.

– Jag är van vid att flytta nu, men har också insett att jag alltid tror att jag har mindre saker än vad jag har. Det är först när jag börjar lägga allt i lådor som jag inser hur mycket prylar det är, säger hon.

Brita Hahnes bästa tips är att börja planera för flytten samma dag som man får sitt inflyttningsdatum. Det spelar ingen roll om flytten ska äga rum om sex dagar eller sex månader - ju längre tid man har på sig desto bättre.

– Det första man ska göra är absolut att rensa och få en överblick över det man har. Oavsett om man flyttar till större eller mindre är flytten en chans att göra sig av med sådant man inte behöver.

Och ju färre saker man har desto smidigare går förstås dessutom flytten. I vissa lägen kan man behöva magasinera en del också.

– Men jag skulle inte rekommendera det om man inte säkert vet att det bara handlar om ett par månader. Annars blir det väldigt dyrt och då är det nog bättre att sälja allt och skaffa nytt längre fram, säger Brita Hahne.

ANNONS

Märk lådorna

Att flyttpacka är en konst, därför är det skönt att ta hjälp av en flyttfirma om man har möjlighet. Dels slipper man göra det själv, dels är de proffs på att packa så att inget går sönder - och skulle det göra det ändå blir du oftast ersatt. Kan du inte anlita en firma gäller det att tänka till ordentligt innan du börjar packa.


    Brita Hahne är ordningsexpert. Foto:Vilhelm Stokstad/TT
Brita Hahne är ordningsexpert. Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Brita Hahne rekommenderar att inte packa för tungt, boklådor ska till exempel bara fyllas till hälften för att vara hanterbara. Resten av lådan kan man fylla upp med kuddar, filtar och annat mjukt och lätt. I stället för att skriva upp allt som finns i lådan på själva kartongen tipsar Brita om att skriva ned allt på ett papper, ge listan ett nummer och bara märka lådan med motsvarande siffra. Då kan man leta upp det man vill ha i sina listor och se vilken låda det finns i.

– Märk lådan på alla sidor så att du lätt ser märkningen, och märk gärna med olika färger också. Låt alla de viktigaste lådorna få en färg, så att du ser vilka du ska packa upp först. Det brukar vara kökslådor, badrum och en del kläder. Gör också en planskiss över lägenheten, märk varje rum med till exempel en bokstav och märk lådorna med samma bokstav så kan flyttpersonalen ställa allt i rätt rum direkt.

ANNONS

Undvik panikpackning

Dagen innan flytten och på själva flyttdagen ska man helst inte behöva göra så mycket. Brita tipsar om att försöka vara färdigpackad minst ett dygn innan det är dags. Då slipper du ägna hela sista natten åt panikpackning och kan ladda med sömn i stället. När flyttlasset ska gå tar du din egen flyttlåda, med allt du kan behöva direkt när du kommer fram till ditt nya hem, med dig i bilen. Verktyg, penna, mobiltelefon, disktrasa, toalettpapper, kanske en lampa om du flyttar vintertid - sådant du inte vill börja med att leta efter.

– När du är på plats i sitt nya hem rekommenderar jag att försöka tömma alla flyttkartonger så snart som möjligt. Du behöver inte hitta den perfekta platsen för varenda skål direkt, utan ställ bara in allt på sin ungefärliga plats i skåp och lådor. På så vis får du undan kartongerna och får ett någorlunda fungerande hem. Organiseringen och strukturen kan du ta lite i taget sen, när du är installerad, säger Brita Hahne.

Britas fem bästa flytttips

1. Börja i tid! Man underskattar ofta hur lång tid saker tar och hur mycket det faktiskt är att göra. Påbörja en lista över allt som ska fixas som du kan fylla på allt eftersom.

2. Rensa. Sätt upp en strategi och sätt i gång. Jämför förvaringen du har nu med den i nya boendet, kommer allt att få plats?

3. Avsätt gott om tid för att packa. Packa allt du inte behöver dagligen så snart du kan. Gör noggranna listor över innehållet i kartongerna.

4. Sov ordentligt dagen innan flytt, och förbered några matlådor så att du har både under flyttdagen samt ett par dagar till.

5. Ta hjälp där du kan, med packning, flytt och städning. Antingen genom att be vänner eller anlita proffs.

ANNONS