Trivsel med öppen brasa.
Trivsel med öppen brasa.

Slå läger kring elden i höst

ANNONS
|

Drömmen om en eldstad hemma tilltar när höstmörkret faller. Det är något ursprungligt med att hugga ved och göra upp en brasa. Längtan efter det enkla livet långt från stress och trådlösa nätverk påverkar den romantiska bilden.

Men orsakerna till eldens dragningskraft är och har varit olika genom tiderna. Förr var det i hög grad för att överleva som man behövde elden. Den höll vilda djur på avstånd, den gjorde så att man kunde laga mat och värma sig, samtidigt som den gav ljus. Att lära sig kontrollera den var ett stort framsteg för människan.

I dagens moderna samhälle är det främst trivsel vi vill skapa.

ANNONS

Kirsten Åkerman är en flitigare eldare. Sedan hon flyttade in i sitt hus, byggt år 1925, i centrala Stockholm har hon använt den öppna spisen regelbundet, framför allt under den mörka delen av året. Så fort den första kylan kommer tänder hon en brasa.

- Det är i första hand mysfaktorn jag vill åt. Ljudet av elden som sprakar verkar lugnande. Jag älskar även berättandet och skulle enkelt kunna anamma livet från förr då man samlades runt lägerelden för att berätta historier. För mig hör elden ihop med en god historia.

Att elda fick hon praktiskt taget med modersmjölken eftersom huset som hon växte upp i hade en öppen spis – i vilken det eldades mycket. Det var vanligt att familj och vänner samlades där och grillade äpplen eller korv. Redan i sjuårsåldern lärde hon sig att göra upp en brasa på egen hand och med åren har hon utvecklat en teknik som nästan alltid fungerar.

- Jag tar tre sidor tidningspapper som jag knölar ihop lätt. Därefter tar jag tre ganska smala vedträn som jag arrangerar som ett indiantält över papperstussarna. Då kan det komma in syre mellan veden, så när jag tänder tar sig elden i princip varje gång, berättar hon.

ANNONS

Förutom de atmosfärhöjande vinsterna är värmen som spisen bidrar med behagligare jämfört med en temperaturhöjning på elementen. Värmeregleringen sköter man organiskt genom att placera sig på lagom avstånd från värmekällan. Men det finns även andra fördelar med att elda. Anders Nilsson på Spismiljö framhåller de energibesparande vinsterna.

- Många ser eldstaden som en möbel. Därför är design viktig, men man ska inte glömma bort att det också finns pengar att spara. Det är viktigt att inte bara titta på ytan när man väljer modell, säger han.

De hem som har direktverkande el får ut mest av att installera en eldstad. Men det är också många som sätter in någon form av spis i samband med att man skrotar hemmets oljepanna. Genom att elda får man bort mycket av fukten som har en tendens att sätta sig i källarväggarna där pannan tidigare stod.

Det finns olika typer av spisar och kaminer. Förr var den öppna spisen vanligast, medan det är kaminmarknaden som utvecklas mest i dag. Både inom design och teknik. Det finns också kassetter som man kan sätta in i den öppna spisen, vilket resulterar i att man utnyttjar värmen maximalt. Det gör också att eldstaden blir säkrare. Men samtidigt förlorar man kontakten med själva elden, då lågorna hamnar bakom glas.

ANNONS

Att elda är inte helt problemfritt på grund av de partiklar som släpps ut. Ofta handlar det då om eldning i gamla vedpannor och spisar. Moderna braskaminer och kassetter ska vara testade och godkända enligt gällande EU-standard.

- Dagens miljövänliga kaminer har ett jämt luftinsläpp vilket gör att veden brinner bättre. På det sättet minimeras utsläppen av de skadliga partiklarna, säger Anders Nilsson.

■ Det finns gott om skog i Sverige och vedförbrukningen är hög. För den som hugger själv är det viktigt att ha tålamod. Minst ett år i luftigt utrymme ska veden torka. Vissa träslag som till exempel ek ska torka i tre år.

■ Välj vedsort efter smak och humör. Barrträ brinner knastrande och livfullt medan asp ger stora jämna lågor. Hårda träslag som ek ger en intensiv glöd.

■ I dag är det enkelt att köpa ved på närmaste bensinmack. Oftast kommer den från våra svenska skogar vilket gör att man handlar en närproducerad produkt. Men att hugga och stapla ved själv kan vara bra för både kropp och själ om man får in tekniken.

■ När det brinner bra blir det nästan ingen rökutveckling i spisen. Om det ryker mycket har kaminen eller spisen för lite syre. Energin kommer ut som rök i stället för att förbrännas.

■ Elden släpper ut partiklar som inte är bra för miljön. Det finns miljövänliga braskaminer som gör att de skadliga partiklarna brinner upp i stället för att hamna i luften. (TT)

ANNONS