Skippa kemikalier – så städar du med citron

Citronen är inte bara dekorativ i fruktskålen och en fräsch ingrediens i matlagningen. Den är ett utmärkt städmedel också.

ANNONS

Citronen kan och bör vara din nya bästa vän i hemmet. Dess egenskaper kan både ta bort otrevliga lukter,envisa fläckar och ingrodd smuts.

Sajten The Kitchn har listat flera tillfällendär citronen gör underverk.

Rengör mikrovågsungen

Dela en citron. Fyll en skål med vatten och pressa i citronsaft. Kör skålen i micron i ungefär tre minuter. Då luckras smutsen upp och det är bara att torka bort det.

Tvätta skärbrädan

Ge skärbrädan en ordentligt rengöring.Strö salt,gärna grovt,över skärbädan, pressa över citronsaft och skrubba sedan saltet med en citronhalva. Låt det stå någon minut innan du sköljer av brädan.

ANNONS

Gör ettrengöringsmedel

Släng inte bort citronskal!Med dem kan du bland annat göra ett allrengöringsmedel – giftfritt och miljövänligt. Allt du behöver är citronskal, vitvinsvinäger och en sprayflaska.

Fyll en glasburk till hälften med citronskaloch häll sedan vinäger i. Förvara det i en mörk och torr plats i ungefär två veckor.

Sila sedan allt innehåll i en stor skål och plocka bort citronskalen. Häll vätskan i en sprayflaska. Klart!

Få bort otrevlig lukt i soporna

Har du förvarat grönsaker i plastlådor som börjat ruttna och lukta illa? Då är det bara att gnida citronhalvor på insidan av lådan eller skölja denmed citronsaft så försvinner lukten. Lukt från soppåsen kan tas bortgenom att du helt enkelt lägger citronskal i den.

Städa bort kalkavlagringar

Du kan också få bort kalkavlagringar på kakelplattor i kök och badrum genom att gnida citron mot dem, låta det verka och sedan torka bort med en trasa.

Tvätta mixern

En mixer kan vara knepig att få riktigt ren. Låt citronen göra jobbet. Fyll mixern till hälften med varmt vatten, någon droppe diskmedel och citronsaft. Kör mixern någon minut – sedan är det skinande ren.

ANNONS