Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skippa kemikalier – så städar du med citron

Citronen är inte bara dekorativ i fruktskålen och en fräsch ingrediens i matlagningen. Den är ett utmärkt städmedel också.

Citronen kan och bör vara din nya bästa vän i hemmet. Dess egenskaper kan både ta bort otrevliga lukter, envisa fläckar och ingrodd smuts.

Sajten The Kitchn har listat flera tillfällen där citronen gör underverk.

Rengör mikrovågsungen
Dela en citron. Fyll en skål med vatten och pressa i citronsaft. Kör skålen i micron i ungefär tre minuter. Då luckras smutsen upp och det är bara att torka bort det.

 

Tvätta skärbrädan
Ge skärbrädan en ordentligt rengöring. Strö salt, gärna grovt, över skärbädan, pressa över citronsaft och skrubba sedan saltet med en citronhalva. Låt det stå någon minut innan du sköljer av brädan.

 


 

Gör ett rengöringsmedel
Släng inte bort citronskal! Med dem kan du bland annat göra ett allrengöringsmedel – giftfritt och miljövänligt. Allt du behöver är citronskal, vitvinsvinäger och en sprayflaska. 

Fyll en glasburk till hälften med citronskal och häll sedan vinäger i. Förvara det i en mörk och torr plats i ungefär två veckor.

Sila sedan allt innehåll i en stor skål och plocka bort citronskalen. Häll vätskan i en sprayflaska. Klart!

Få bort otrevlig lukt i soporna
Har du förvarat grönsaker i plastlådor som börjat ruttna och lukta illa? Då är det bara att gnida citronhalvor på insidan av lådan eller skölja den med citronsaft så försvinner lukten. Lukt från soppåsen kan tas bort genom att du helt enkelt lägger citronskal i den.

Städa bort kalkavlagringar
Du kan också få bort kalkavlagringar på kakelplattor i kök och badrum genom att gnida citron mot dem, låta det verka och sedan torka bort med en trasa.

Tvätta mixern
En mixer kan vara knepig att få riktigt ren. Låt citronen göra jobbet. Fyll mixern till hälften med varmt vatten, någon droppe diskmedel och citronsaft. Kör mixern någon minut – sedan är det skinande ren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.