Skapa ett stenparti i trädgården

ANNONS

Stenoxalis, gentiana, rosenbräcka, timjan, lewisia och taklökar - vackra växter som lätt ruttnar i svenska trädgårdar men som kan må fint om de får söderläge och varma stenar att samsas med. Stenpartier kan se väldigt olika ut, allt från ett par block vanlig gråsten till en hel sluttning uppbyggd av naturliga klipphällar och utvald granit.

- Använd gärna stenar du redan har i trädgården men leta också till exempel på gamla byggarbetsplatser, i skogen - men fråga markägaren - eller fråga runt bland grannar, säger Rikard Skoglund, trädgårdsmästare och ägare av Zetas Handelsträdgård i Stockholm.

Själv föredrar han ren, enkel granit och tycker att det är mer estetiskt med kantiga stenar än runda eftersom det efterliknar berg och klippor, men alla stenar fungerar egentligen lika bra.

ANNONS

Söderläge bäst

Bästa årstiden för att bygga stenparti är nu under vår och försommar, då har växterna god chans att etablera sig under sommarhalvåret. Första steget är att välja läge. Om du ska ta stenarna till hjälp för att odla växter som gillar värme behöver det vara i söderläge, väldränerat och helst på en plats där det är bra luftgenomströmning.

- Värmen i marken gör att du kan odla växter som egentligen behöver en varmare växtzon. Många växter är känsliga för vind, men just stenpartiväxter behöver torka ut helt mellan varven och det hjälper vinden till med, säger Rikard Skoglund.

Grundarbetet viktigt

För att få till en bra dränering är det nödvändigt med ett ordentligt grundarbete. Annars är risken stor att fukten stannar kvar efter regn, vilket innebär att växterna ruttnar bort.

Om ytan är helt ny börjar man med en markduk och lägger på en rejäl kulle jord - fråga i en handelsträdgård vilken sort som passar där du bor. Lägg sedan 20 centimeter grov sand eller fint grus överst. Stenarna kan placeras på olika sätt, det vanligaste är att man ramar in. Man kan också sätta mindre stenar mitt i rabatten. Tryck ned dem ordentligt. Plantera tätt utan bar jord emellan för att slippa ogräs, tipsar Rikard Skoglund.

ANNONS

- Jag tycker att det är snyggast med några stycken av samma växt och sedan några enstaka av andra sorter, det blir mest enhetligt. Om grunden är bra och man planterar noggrant ska det räcka att vattna igenom rejält en gång, sedan sköter stenpartiet i princip sig själv. Lite långtidsverkande gödsel som till exempel benmjöl kan vara bra att lägga på, säger han.

Fakta: Växter som passar i stenpartier

För att få ett färgsprakande stenparti är rosenbräcka, stenoxalis, lewisia, bergstensfrö, stenveronika och ullkudde bra torktåliga alternativ.

För en fin grön bädd passar timjan och koprosma eller växter med silverludna blad, som kattfot.

Taklökar är dekorativa och syns ofta i stenpartier. De finns i många olika varianter och går att pilla ned lite här och var som extra detaljer.

För att få grönt året om är lågväxande rhododendron och dvärgbarrväxter bra alternativ som ger lite miniatyrkänsla i stenpartiet.

En japansk lönn och prydnadsgräs är fina i anslutning till ett stenparti, men inte direkt i eftersom de behöver annan jordmån.

ANNONS