Sju av tio stör sig på grannen

ANNONS
|

Mest irriterande är grannar som spelar för hög musik, enligt en undersökning som Sverige Bostadsrättscentrum (SBC) har gjort. Mest toleranta mot grannarna är 65-plussare medan de som retar sig mest på sina grannar är 28–38-åringarna.

–Spontant tror jag att förklaringen kan vara att man har småbarn, kanske har man äntligen fått dem att somna och så vaknar de av ljud utanför. Och många får ju själva för litet sömn under småbarnsåren, säger Ulrika Blomqvist, jurist på SBC.

På andraplats bland det som stör mest kommer högljudda fester följt av röklukt.

–De grupper som oftast får klagomål är unga och gamla som hör illa. De unga har kanske växt upp i villa och har svårt att förstå att de stör sina grannar och de gamla som hör illa drar upp ljudet för högt.

ANNONS

Vad ska man då göra åt sina störande grannar? SBC rekommenderar rak kommunikation. Majoriteten i undersökningen väljer att ta upp problemet och prata med grannen nästa gång man springer på varandra. Omkring en fjärdedel väljer att gå till hyresvärden eller styrelsen i föreningen. Några få ringer på dörren direkt och skäller ut grannen.

–För grannsämjans skull bör man undvika utskällningar och arga lappar, säger Blomqvist.

Topplista över de främsta irritationsmomenten grannar emellan. Procentsiffran visar hur många som stör sig på momentet.

1 För hög musik, 51 procent

2 Störande ljud från festande 43 procent

3. Röklukt, 35 procent

4. Renoveringar tidiga morgnar/sena kvällar, 26 procent

5. Spring och oväsen i trapphuset, 23 procent

6. Skrikande barn, 16 procent

7. Sopor i trapphuset, 13 procent

8. Stulen tvättid, 11 procent

9. Husdjur, 10 procent

10. Någon spelar instrument, 6 procent

Undersökningen bygger på svar från 1005 personer, varav 453 i hyresrätt och 552 i bostadsrätt.

Källa: SBC

Vid återkommande problem bör man ta upp det med värden eller styrelsen som får skicka en skriftlig varning till den störande grannen.

SBC:s råd till styrelsen är att använda sig av professionell hjälp vid störningsärenden eftersom det handlar om känsliga frågor och det finns många formella regler att ta hänsyn till.

Källa: SBC

ANNONS