Sagolik blandning på årets Formexmässa

ANNONS
|

Återanvändning har varit hett ett tag nu och det är en trend som bara befäster sin ställning. Det blir tydligt när man besöker årets Formexmässa som ägde rum i helgen i Älvsjö strax utanför Stockholm.

Nu använder vi det vi redan har hemma och uppdaterar det med guldkornen ur höstens utbud av nyheter. Eller så piffar vi upp de prylar som inte används längre, och gör om dem till något som passar bättre in i den livsstil vi har för tillfället.

Avlagda kläder kan bli inredningsaccessoarer och glaskaraffer lampor. Det finns egentligen ingenting som är fel eftersom själva uttrycken är viktigare än att hålla en stil rakt igenom hela inredningen. Attityden är mer ”allt som jag tycker om passar ihop” och hemmen inreds därefter. Men det gäller att ha fingertoppskänsla för att få ihop allt till en skön och personlig mix.

ANNONS

Vi blandar också gamla möbler med nya, hårda material med mjuka, och rustikt med skirt. De varma metallerna såsom koppar och mässing gäller fortfarande i höst.

Man märker också ett sug efter mönster. Detaljer som brickor, plädar och kuddar syns allt mer i blocktryck eller har vävda mönster – gärna i starka färger – som kontrasteras mot den dova blå, grå eller bruna bakgrunden.

I vår snabba tid där det ständiga bruset med information och idéer sköljer över oss blir mötet allt viktigare. Det är något som designern Jan Rundgren inspirerats av. När människor träffar varandra flödar kreativiteten och ofta när vi ses över en bit mat. Det var ungefär så Jan Rundgren resonerade när han skapade mässans trendutställning Eat Meet Enjoy.

Att måltiden står i fokus märks också på porslinet, som man ser i en mängd nya uttryck. Nu ska det vara både färg och mönster på tallrikar och muggar. Till och med bekanta sagofigurer fungerar som dekor på porslin. På det sättet kan det användas på många olika sätt. En kopp fungerar lika bra som kruka som att dricka kaffe ur.

Det finns också många produkter som vi känner igen från tidigare och som har historiska referenser. Bordsbenen är svarvade och stilmöblerna tar åter plats i våra hem. Helheten blir ett effektfullt lapptäcke av mönster, stilar och färger, men som blir harmoniskt när det varsamt blandas till en handplockad helhet.

ANNONS

Materialmixar – gummi möter ull.

Färgmixar – dova färger möter klara.

Stilkrockar – rustikt möter skirt.

Något som kommer stort är att skapa nytt av redan befintliga saker, en karaff kan bli en lampa. Men det är inte nödvändigtvis gamla saker som får nytt liv. Det kan handla om nytillverkade karaffer som förvandlas till lampor på en gång.

Våra hem är inte längre strama och vita. Nu ska mustigt överflöd råda men varje sak ska vara handplockad och noga utvald. Personligt är ett ledord.

ANNONS