Så tar du snygga trädgårdsbilder

ANNONS
|

1. Ljuset

Fotografera helst i morgon- eller kvällsljus då du får ett vackert sidoljus. Vid soluppgången bildas ett svalt och mjukt blåaktigt sken, medan tiden strax innan solnedgången ger en rödaktig värme till bilden. Mulet väder fungerar också bra, men är inte lika magiskt. Undvik starkt solljus mitt på dagen då kontrasterna blir för starka och du får fula skuggor. Stäng av blixten i kameran då den ger ett alltför hårt ljus.

2. Kom nära och skala av

Försök skapa ett djup i bilden genom att välja ut ett huvudobjekt och lägga det i fokus. Har man för många blommor i bilden och av olika sort blir den lätt rörig. Välj ut någon växt och kom nära den. Då kan du exempelvis ha blad eller himmel som bakgrund. Har du en systemkamera kan du med ett kort skärpedjup (ett lågt bländartal) få blomman att komma fram medan bakgrunden blir suddig. För extrema närbilder rekommenderas ett makroobjektiv. Har man en kompaktkamera kan man använda dess makrofunktion (symbolen ser ofta ut som en blomma).

ANNONS

3. Tänk på bakgrunden

Välj vinkel noggrant så att du får en så ren bakgrund som möjligt, utan störande färger eller annat som distraherar från huvudmotivet. Ta bort eller böj undan blommor som stör, eller stajla upp med rekvisita om det behöver hända något mer i bilden.

4. Vatten

Vattendroppar på växterna blir ofta snyggt på bild och gör att blommorna ser friska ut. Passa på när det precis slutat regna, då brukar det vara häftigt ljus. Med en vattenspridare och kvällsljus kan du också skapa fina glittriga motljusbilder.

KOMPOSITION

Det finns många bra knep för att ta bättre bilder. Ett är att hitta kontraster som stort/smått, mörkt/ljust och rörelse/stillhet. Ett annat är att arbeta med linjer, exempelvis diagonaler eller kryss. ”Tredjedelsregeln” kallas en klassisk fotoprincip som är en förenkling av gyllene snittet. Med den delas bilden av med fyra linjer så att nio lika stora rutor bildas. Detta rutnät kan man slå på som stödlinjer i många digitalkameror. Använd det så här:

– Bestäm vad som ska vara i fokus i bilden.

– Placera inte huvudmotivet i mitten, utan lite åt sidan, vid linjerna. Detta skapar mer dynamik i bilden.

– Enligt samma regel ska en horisont inte läggas i mitten då det delar bilden i två delar.

ANNONS

Mer på nätet

På sajterna fotosidan.se och kameranvaskan.se kan man läsa mer om bildkomposition och Pernilla Bergdahls bilder kan man inspireras av på www.pernillabergdahl.se.

ANNONS