Så skyddar du stugan mot vinterskador

ANNONS
|

Det låter motsägelsefullt men erfarenheten visar att det är så, enligt Stefan Karlsson, skadeförebyggare hos Länsförsäkringar i Göteborg

- Förr "vintrade" man sin stuga men nu används de mer under helger och är de då inte uppvärmda däremellan kan det gå illa.

Kylan-vatten boven

De skador som uppstår vintertid kan nästan helt skyllas på vatten i kombination med kyla och kostnaderna kan bli stora. Under 2003 betalade Länsförsäkringar ut ersättning för 56 frysskador i fritidshus. Utbetalningarna ökade femfalt från perioden 1997-2000 till 2001-2003. En normalskada kostade i fjol runt 35 000 kronor medan den största sprang upp i en halv miljon.

ANNONS

- Fryser ett rör sönder kan det stå och rinna hur länge som helst innan det upptäcks, säger Stefan Karlsson med en suck och tillägger:

Om folk bara kunde lära sig stänga av huvudvattenkranen!

- Stängs huvudvattenkranen kan rör och annat fortfarande frysa sönder, men skadans omfattning begränsas till det vatten som finns i huset.

Trossbotten rivs upp

En kraftig vattenskada gör att kanske hela trossbotten får rivas upp och även nederdelen av väggarna får skäras av. Ingen rolig situation och då torktiderna är långa kanske även sommarboendet hotas.

Hur undgår man då sådant elände?

- Utöver att alltid stänga huvudvattenkranen rekommenderar vi att huset värms till 15 grader. Det låter mycket men rören ligger ofta i trossbotten och där är det betydligt kallare, förklarar Stefan Karlsson.

Stäng och töm

För att stänga stugan för vintern, eller vintra den som Stefan Karlsson säger, rekommenderar han följande:

Stäng av vattnet och töm vattensystemet. Det är viktigt att alla rörledningar är tomma, särskilt om huset bara har sommarvatten. Kom ihåg att tömma vattenutkastare på väggen.

Töm även varmvattenberedare och pumpar.

Rensa brunnar och vattenlås.

Häll frysskyddsvätska i alla vattenlås och även i wc-stolen. Töm spolcisternen.

ANNONS

Öppna samtliga luftventiler.

Dra ut sladden till elektriska apparater.

Om huset har vattenburen värme - skydda vattnet mot frysning.

ANNONS