Oavsett om du redan har ditt smultronställe eller just har skrivit på köpekontraktet för din första sommarstuga, kliar det förmodligen i fingrarna att få ägna semesterveckorna åt att sätta din egen prägel på det. Att tapetsera om, fynda fina möbler på loppisar och fylla fönstren med mårbackapelargoner för att skapa den perfekta sommaridyllen.
Allt det är förstås något man ska unna sig, men i renoveringsivern är det lätt att glömma de lite tråkigare och mer nödvändiga besluten man ska ta som fritidshusägare. Anders Carlén är chefredaktör för tidningen Allt om fritidshus och äger själv en sportstuga från 1950-talet sedan sju år tillbaka.
– Jag kan bara utgå från mig själv, men när vi köpte huset började vi invändigt, det är ju roligare, och gjorde allting klart där. Sedan började taket läcka, säger han.
Hans tips är därför att göra ett par tråkiga saker också vid sidan av de härliga projekten, allt för att slippa otrevliga överraskningar. Taket är viktigast – regnar det in där skadas hela huset.
Att sätta tänderna i sitt första fritidshus leder också ofta till en renoveringsiver som kanske leder till mindre genomtänkta beslut.
– Ta det lugnt första sommaren och bo in dig. Då märker man kanske att nej, det är inte snyggast att ha verandan där den är, men det är där solen ligger på och man har den finaste utsikten, så att flytta den vore dumt, säger Anders Carlén.
En annan viktig fråga att ta hänsyn till är när man kommer att utnyttja sitt fritidshus. Om man bara kommer att vara där sommartid och tidig höst så är tilläggsisolering och en luft-luftvärmepump att överinvestera.
– Då räcker det långt med en varmvattenberedare så att man kan duscha varmt och ett par element som gör det behagligt där på vår och höst.
Då slipper man dessutom fuktproblemen som kan uppstå när man tilläggsisolerar ett hus som varit friskt i 50 år just för att det blåser igenom det. Vill man vara på landet även vintertid är det förmodligen bättre att bygga en välisolerad friggebod på tomten i stället för att täta ett friskt hus.
Det mesta kan den normalhändige göra själv, enligt Anders Carlén, mycket för att det faktiskt inte behöver bli perfekt och många småmissar så småningom kan ”avskrivas på charmkontot”. Några undantag finns dock.
– Man måste hålla koll på vad man får göra själv ur försäkringssynpunkt. Det är bra att ta in en elektriker för slutkoppling av el och en rörmokare om det är problem med rören, säger Anders.
Men fuktfläckar kan man till exempel lägga upp bilder på i diskussionsforum på nätet för att få råd innan man kallar in proffsen. Papptak är lätta att spåra läckor i och de kan man byta själv, även om det aldrig är fel att ha självinsikt om man inte är så händig. Med ROT-avdragen är det dessutom inte så dyrt att anlita någon om man inte kan eller vill ägna semestern åt att renovera själv.
– Viktigast av allt är dock att familjen är överens om ambitionsnivån, säger Anders Carlén. Hans tips är att ha ett ”klassråd” hemma på våren. Vad ska göras i stugan isommar, hur lång tid får det ta och vad får det kosta? För vissa är det semester att dra på sig blåstället och jobba. Men har man barn som vill åka och bada och vänner som kommer på besök är det skönt om huset inte är en arbetsplats alla semesterveckorna.
– För mig är det semester att ha något praktiskt att pyssla med, men då kanske det är bättre att måla om ett köksbord och fyra stolar eller att bygga ett nytt dass som inte påverkar själva huset. Det ska ju finnas tid över att bara vara, och lyssna på sommarpratarna på radion också!
Liten checklista inför sommaren
Gå upp på vinden och kika efter fuktrosor på innertaket.
Kryp in under huset och se efter att det inte finns stora vattenansamlingar som kan leda till fuktproblem. Om du vet att det finns möss i huset kan du också försöka se var de tar sig in. Undvik att stuva in en massa bråte under huset - det ska vara lätt att att krypa in där.
Kolla att inga takpannor gått sönder under vintern och att alla stuprännor är rensade så att vattnet leds bort.
Ta ett varv inomhus och kolla att alla fönsterrutor är hela och att synliga vattenrör ser hela ut.
Väck huset sakta efter vintervilan. Slå på vattnet försiktigt, inte med fullt tryck, och dubbelkolla att det inte börjar sippra ut eller bildas kondens någonstans. Dra inte igång alla element för fullt, då riskerar du att bränna säkringar. Tänk också på att om du har möss i huset kan de ha gnagt på ledningar - lämna inte huset obevakat i början efter att ha slagit på elen.
Innan du tänder en stor brasa i kaminen, sätt eld på ett tidningspapper så att röken skrämmer ut eventuella fåglar som flyttat in i skorstenen.
Längtan till landet
De senaste åren har utbudet av fritidshus till salu minskat, men vårt sug efter livet på landet ökar stadigt. I våras ökade antalet klick på fritidshusannonserna på Hemnet.se med 15 procent jämfört med samma period i fjol.