Så fixar du bästa höstfesten

Man behöver inte ha någon speciell anledning för att bjuda hem sina vänner. Slå på stort mitt i veckan med kalasmakerskan Lina Erikssons bästa tips.

ANNONS
|

Förutom de självklara festtillfällena som bröllop, dop och jämna födelsedagar samt midsommar, jul och nyår, så finns det oändligt många anledningar att bjuda in till fest. Varför inte fira den vackra hösten med en härlig middag till exempel?

– Man behöver inte slå knut på sig själv varje gång man bjuder hem vänner, men det gör faktiskt mycket för gästernas humör om de redan vid ankomsten ser att du tänkt till lite extra. Att det väntar en välkomstdrink vid dörren, att man får några snittar att äta och att det finns en tanke som går genom hela festen från mat till dekorationer, säger Lina Eriksson, som även gör festdekorationer.

ANNONS

– Dessutom är det perfekt att ge gästerna något direkt när de kommer, då gör det inget om du är lite sen med maten.

Började tidigt

Redan som tonåring älskade grafiska formgivaren Lina Eriksson att anordna fester och intresset för inredning, styling och dekorationer gjorde att hon fick hjälpa till med bröllop. För tre år sedan bestämde hon sig för att satsa på riktigt, och startade det egna företaget Kalasmakerskan.

– Oftast handlar det om att jag hjälper till exempel brudpar att hålla en röd tråd genom trycksakerna - inbjudningar, bordsplaceringar och vigselprogram. Men ju längre jag håller på desto mer utökas mitt uppdrag, nu tar jag ofta hand om dekorationer, små fyndiga detaljer och så vidare.


    Grafiska formgivaren Lina Eriksson älskar att anordna fester. Foto:Christine Olsson/TT
Grafiska formgivaren Lina Eriksson älskar att anordna fester. Foto:Christine Olsson/TT

Vanligaste uppdragsgivaren är fortfarande ett blivande brudpar, men Lina anlitas för allt från dop och 70-årsfester till företagsevent.

– I USA finns det ju något som heter "party designer", den yrkestiteln existerar inte riktigt här i Sverige så det är inte många som vet att man kan ta hjälp med sådant här. Det är framför allt designen jag tycker är rolig, men hinner jag kan jag hjälpa till med att beställa tårta, leta lokal och sådant också, eftersom det då är lättare för mig att ha överblick över hela festen.

ANNONS

Maten i centrum

När Lina själv ordnar fester utgår hon oftast från maten, och det är också hennes bästa tips till den kalassugne. Att bestämma vilken typ av mat man vill bjuda på - till exempel plockmat - och sedan välja ett specifikt kök. Utifrån det kan man sedan hitta inspiration till allt från musik till dukning och dekorationer.

– Jag hade själv en slags asiatisk tapaskväll här hemma, och då letade jag upp en kinesisk dagstidning som fick bli tallriksunderlägg och dekorerade bordet med bananblad. När man väl hittat temat är det ganska enkelt - den italienska middagen kanske serveras på rutiga dukar med Eros Ramazzotti i högtalarna, till exempel, säger Lina.

Ge en försmak av temat redan på inbjudningen, som bör ha så pass mycket information att gästerna känner sig trygga och vet vad som gäller. Vill man pyssla ihop egna är formgivarens bästa tips att välja en typ av papper och ett eller max två typsnitt - och hålla sig till dem genom hela festen. Då blir det bäst.

Fint på bordet

Dukningen är också viktig. Har man inte möjlighet att lägga massor av tid på saker runt omkring, räcker det oftast med ett riktigt fint dukat bord, tipsar Lina.

ANNONS

– En inbjudan av något slag är alltid bra så att gästerna verkligen blir sugna på att komma, men det kan faktiskt räcka med en rolig bild via sms. Lägg i stället krutet på dukningen om du har ont om tid, ta vad du har hemma!

I Linas stora skåp ryms allt från enorma muttrar som extraknäcker som servettringar till tygstuvar i oändligt många mönster - de blir perfekta servetter. Men även om man inte har ett dukningsskåp hemma så har alla, enligt Lina, det som krävs för att ge middagsbordet det lilla extra.

– Det behöver inte alls bli dyrt. Rota i skåp och lådor, plocka fram alla ljusstakar och fula porslinsprydnader du hittar och ställ allt på en löpare av presentpapper. Det låter konstigt, men det kommer att se väldigt ombonat och härligt ut! Huvudsaken är att du inte är för försiktig, så att bordet ser tomt ut.

Hjälp på traven

När gästerna sedan kommer är det inte fel att ha förberett någon form av aktivitet. Det kan ligga konversationskort på bordet, alla gäster kan ha fått en liten lapp under tallriken som ska läsas upp högt eller det kanske vankas en tipspromenad runt tomten mellan varmrätt och efterrätt.

ANNONS

– Jag har inte testat det själv än, men jag hoppas få chansen att ordna en fest med en ”open stage” någon gång, så jag kan be alla gäster som vill att framföra något! Det behöver inte vara något särskilt, en trudelutt på ett munspel eller en uppläst dikt räcker fint - det är tanken som räknas!

Linas 5 bästa festtips

1. Hitta ett tema och en röd tråd för festen. Maten är bra att utgå från.

2. Satsa på dukningen, och tänk ”mycket av allt” så blir intrycket garanterat ombonat och trevligt. Blommor är fint, och behöver inte bli dyrt. Köp en liten bukett och plocka isär, och blanda upp den med kvistar och växter från naturen.

3. Ge gästerna ett varmt välkomnande, gärna redan utomhus - kanske välkomstdrinken serveras där? Något litet att äta, en snitt eller en liten påse med en gåva som en partytuta, godis eller popcorn, uppskattas garanterat.

4. En fotovägg blir alltid en succé! Någon form av bakgrund, kanske lite rekvisita i form av hattar och så gärna en polaroidkamera är allt du behöver.

5. Ska det hållas tal på festen kan det vara bra att utse en fotoansvarig som kan filma talen. Nu för tiden är det vanligt att hitta på en hashtag för festen. Det blir kul dagen efter, när du kan se alla bilder som andra lagt upp på till exempel Instagram.

Lina "Kalasmakerskan" Eriksson

Ålder: 37 år.

Familj: Fru Lena, ridgebacken Rio och sex hönor av blandad kompott.

Bor: På Ingarö, utanför Stockholm.

Yrke: Grafisk formgivare, inredare/stylist och partydesigner.

ANNONS