Trädgårdsexperten Jessica Lyon gör en egen julgrupp med skogskänsla. ”Försök efterlikna naturen, det blir oftast vackrast”.
Trädgårdsexperten Jessica Lyon gör en egen julgrupp med skogskänsla. ”Försök efterlikna naturen, det blir oftast vackrast”. Bild: Henrik Montgomery/TT

Så bygger du din egen julgrupp

En julgrupp behöver inte kosta skjortan – gå ut i skogen och hämta det som är vackert. Trädgårdsexperten Jessica Lyon visar hur du gör en egen miniskog med gammaldags julkänsla.

ANNONS
|

Den som inte bor där det är ett alltför djupt snötäcke kan ta en skogspromenad och plocka på sig det mesta som behövs för att skapa en stämningsfull julgrupp. Mossa, kvistar, vackra löv, kottar och lingonris ger julgruppen en organisk och naturlig känsla av John Bauer-inspirerad skogsglänta – fast i miniformat.

– Det blir en miniature garden – fast en miniature forest, säger Jessica Lyon som driver Youtubekanalen Odlings-tv.

Lökarna först

Jessica fyller ett gammalt tvättfat med jord som bas för julgruppen. När det gäller lökväxter som hyacinter och amaryllis spelar det inte så stor roll vad det är för slags jord.

ANNONS

– Lökarna innehåller all näring som växten behöver och dessutom ska de ju stå en begränsad tid. Passa på att återanvända begagnad krukväxtjord, säger hon.

Gör plats för lökarna först – de är tyngst och behöver stå djupast. De tar också mest plats och är tongivande för kompositionen.

Använd något kärl du har hemma – Jessica Lyon har tagit ett gammalt tvättfat. Fyll sedan med jord och börja med de största lökarna.
Använd något kärl du har hemma – Jessica Lyon har tagit ett gammalt tvättfat. Fyll sedan med jord och börja med de största lökarna. Bild: Henrik Montgomery/TT

– Jobba med olika nivåer. Det är så det ser ut i naturen och är oftast det vi uppfattar som vackrast.

För dynamikens skull väljer Jessica tre hyacinter, men hon vill inte placera dem alltför symmetriskt.

– Jag tycker att det ser jättekonstigt ut om de står på exakt avstånd från varandra. Naturen är förebilden för den här julgruppen.

Alla lökar ska sticka upp en bit – sätt dem så djupt som de satt i sin kruka. Amaryllisen hamnar längst bak eftersom den är högst.

Mossa från skogen

Mossan som Jessica Lyon använder är hämtad i skogen – men det går att köpa färdigförpackad i affären också.

– Den från skogen eller den egna trädgården är finast – dessutom är köpevarianten ofta behandlad med giftigt flamskyddsmedel. Om man ändå inte ska tända ljus i sin julgrupp är det onödigt, säger hon.

När mossan är på plats sticker Jessica ned några kvistar och lingonris i julgruppen.

ANNONS
Gå ut i naturen eller trädgården och se om det finns något vackert du kan smycka julgruppen med. Skogsolvon med sin klarröda färg är ett bra exempel.
Gå ut i naturen eller trädgården och se om det finns något vackert du kan smycka julgruppen med. Skogsolvon med sin klarröda färg är ett bra exempel. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kvistar som man hittar på marken har ofta lite lav på sig, det är så vackert. Lingonris är tacksamt för att det ser fint ut även när det torkar.

Några kvistar med snöbär och så några klasar skogsolvon utgör pricken över i:et i den skogsinspirerade julgruppen.

Duscha mossan

För att hålla sig fräsch vill mossan gärna ha vatten.

– Den behöver bara några droppar ibland. Man kan vattna lite i kanten om det känns väldigt torrt när man planterar. Mossan hjälper också till att kapsla in fukten i jorden så att den inte dunstar, säger Jessica Lyon

Sätt blommorna lite huller om buller. Ett alltför perfekt arrangemang blir lätt lite tråkigt.
Sätt blommorna lite huller om buller. Ett alltför perfekt arrangemang blir lätt lite tråkigt. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hon tipsar om att spreja vatten på mossan, då håller den längre. Behöver lökarna vattnas, häll bredvid och inte på själva löken.

För att förlänga livslängden på julgruppen kan man se till att inte ställa den för nära en värmekälla.

Både amaryllis och hyacint vinner jättemycket på att stå så kallt som möjligt. Ställ dem gärna svalt över natten i alla fall.

Perenner till pollinerarna

När julen är utdansad och miniskogen börjat sloka ska man spara det som kan blomma igen.

Klipp ner hyacinterna och spara lökarna luftigt, till exempel på ett stort fat. När dygnsmedeltemperaturen är över fem grader och det går att gräva i jorden planterar du lökarna i trädgården. Våren därpå blommar de.

ANNONS

Även amaryllisen kan ställas på en skuggig plats ute över sommaren.

För mig är hyacinten en perenn som gör nytta för de tidigaste humlorna. De finns redan där och blommar när de första pollinerarna kommer på våren, säger Jessica Lyon.

I JESSICA LYONS JULGRUPP

Hyacinter. Vita passar i den lilla skogsglänta som Jessica har skapat.

Mossa. Det är fint med lite barr och skogsrester i den, kanske får du med en liten svamp.

Amaryllis. Julens klassiker som finns i massor av varianter.

Lingonris. Grönt även när det har torkat. Lite glansigt mot den matta mossan.

Snöbär. Kallas också smällbär. Sitter ensamma kvar på buskarna när bladen har fallit.

Skogsolvon. Bäret är en stenfrukt med klarröd färg som sitter kvar i klasar hela vintern.

Pinnar. De blir som nakna träd i miniskogen.

Blåsippsblad. De har en vacker form. Plocka utan att dra upp roten!

Tallkottar. Bryter av i färg och form. Placera gärna längs kanterna.

ALLEMANSRÄTTEN

Allemansrätten ger oss tillåtelse att vistas i skog och mark, även om vi inte äger den själva. Vi får plocka blommor, svamp och bär utan markägarens tillstånd. Mossor och lavar nämns inte i den ålderdomliga lagtexten, men lagen tolkas som att det är tillåtet att plocka för eget bruk, men inte stora mängder till försäljning. Du får inte hugga ned eller skada växande träd eller buskar. Vill du ha pinnar och kvistar till din julgrupp får du plocka från marken. En del fridlysta växter får plockas men inte grävas upp, andra får inte plockas alls.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS