Så slipper du en barrande gran

ANNONS
|

–Det finns några tjyvknep, lyckas man med dem kan man få en gran som känner att den ska börja växa, säger Erik Valinger, professor i skogsskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Grundregeln är att välja en färsk gran, helst från närområdet.

–Sedan ska den stå ute tills den ska kläs, säger Erik Valinger.

Men innan granen tas in för pyntning ska två saker göras. Först ska den kapas igen längst ned och sedan ska man ta en kniv och skala av barken snyggt runt stammen någon centimeter upp från rotänden, tipsar Erik Valinger.

–På så vis frigörs de celler som ska sköta vattenförsörjningen, förklarar han.

ANNONS

Med granen på plats i sin fot är det hela tiden viktigt att noga kontrollera att den har tillräckligt med vatten, det innebär upp till skruvarna på julgransfoten.

–Särskilt viktigt är det under första dygnet då granen suger väldigt mycket vatten, då kan man få vattna den flera gånger, säger Erik Valinger.

Att granen skulle må bättre av lite whisky eller socker i julgransfoten är bara nys, enligt Erik Valinger.

Julgranar utsöndrar sura ämnen och suger upp luftfuktigheten i rummet, påpekar LRF i ett pressmeddelande och föreslår att krukväxterna flyttas till ett annat rum tills julen dansats ut.

När ska granen inhandlas? De flesta granförsäljarna börjar vid första advent. Om det är kallt väder (0-gradigt och kallare), kan man lika gärna köpa granen så snart man hittar en lämplig. De granar som säljaren har ute hanteras ju och utsätts för både det ena och det andra över tiden. De kan bli lite tilltufsade samt tappar grenar och barr.

Besiktiga granen och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast – lossnar de lätt är granen redan torr – sitter de fast är granen färsk.

Ta hem granen och låt den stå skyddad utomhus tills det är dags att klä den. Som regel: Ju längre du skjuter på graninköpet, desto svårare blir det att hitta en fräsch och oskadad gran.

Källa: Skogssverige (TT)

ANNONS