Stephen Burks har designat den runda loungefåtöljen för utomhusbruk i återvunnen plast. T h solsäng från danska Sika.
Stephen Burks har designat den runda loungefåtöljen för utomhusbruk i återvunnen plast. T h solsäng från danska Sika.

Rotting - en flätad historia

ANNONS
|

Naturligt, lätt och levande. Allt fler upptäcker rottingens fördelar som material i designmöbler.

Rottingen har blivit rumsren. Borta är 1980-talets romantiska korgstolar med pastellfärgade dynor för uterum och sommarstugor. I stället används materialet allt mer i modern formgivning, hos företag som Magis och Alessi.

Naturligt

Med all säkerhet är det den miljövänliga och naturliga känslan som bidrar till det ökade intresset för materialet. Men rotting skapar också en varm och ombonad känsla till hemmet och i moderna former bildas en kontrast som är tilltalande i inredningssammanhang.

Det finns även andra fördelar med rotting. Flätningen bidrar med en transparens vilket ger en lätthet, både fysiskt och visuellt, samtidigt som möblerna går att flytta utan större problem. Rottingmöbler får en levande yta som knarrar skönt och åldras vackert. Däremot bör man inte ställa dem i allt för fuktiga miljöer, under en längre tid.

ANNONS

Rätt klimat

Indonesien är en av världens största producenter av rotting och där har många stora företag sin produktion av rottingmöbler. Det är i det fuktiga klimatet som det snabbväxande växten trivs bäst. Men det krävs ganska mycket arbete innan man kan börja själva produktionen. Det som tillverkas är framför allt möbler, lampor och korgar.

Ofta används stommar av andra material, till exempel bambu, trä eller metall, som man sedan flätar rottingen kring. Man kan i princip forma materialet till precis vad som helst.

Böjbart

Men rotting passar särskilt bra att tillverka möbler av eftersom det är elastiskt. Den lilla svikten som uppstår bidrar med komfort till möbeln.

Glas är också tacksamt att kombinera med rotting. Det ger en plan arbetsyta till bord utan att det tar bort den lätta och transparenta känslan.

Materialets egenskaper gör att det ofta förknippas med möbler för utomhuslivet vilket det danska företaget Sika tagit fasta på. De tillverkar rottingmöbler som behandlats så att de tål att stå utomhus under längre perioder.

Andra designers använder sig av samma flätningsteknik runt en grundstomme, men i stället för rotting använder de återvunnen plast. På det sättet kan man tillverka möbler som står pall för väder och vind.

ANNONS

Fakta /Vad är rotting?

Rotting är ett starkt material som kommer från olika släkten inom växtfamiljen Palmae. Det är en slingrande lianliknande växt som trivs vid floder och på andra fuktiga platser, bland annat i västra Afrika, Asien, Taiwan och Filippinerna. Rottingen är snabbväxande och kan växa 30-25 centimeter på ett dygn, trots det tar det flera år innan den är redo för avverkning.

När rottingen avverkas huggs den av ungefär 30 centimeter ovan mark och avlövas, samtidigt som alla taggar avlägsnas. Den torkas innan den rengörs med sand och vatten. Efter tvätten torkar rottingen ytterligare en gång. Först därefter kan man börja arbeta med materialet. (TT Spektra)

ANNONS