Renovera köket: Det här ska du tänka på

ANNONS
|

Köket är den naturliga samlingsplatsen i de flesta hus. Det är här det händer. Här lagar vi mat, läser läxor, för förtroliga samtal över en kopp te och skakar rumpa på efterfesten så att trasmattorna korvar sig. De flesta av oss drömmer om ett stort, ljust utrymme med plats för både umgänge och praktisk hantering av mat och disk. Önskemål som inte är helt lätta att tillgodose.

Johanna Bradford arbetar med styling och pr på frilansbasis och driver en av Sveriges största inredningsbloggar, johannabradford.se. Hon och hennes sambo är, som hon själv uttrycker det, "lite skadade". De har inget emot att vare sig flytta eller renovera - hittills har de fixat fem kök tillsammans.

ANNONS

– Nu bor vi i en lägenhet där vi inte har gjort något åt det - ännu, säger hon.

Stora ingrepp

Det är mycket att tänka på inför en köksrenovering. Det är både dyrt och omständigt. Trots det är det oftast en klok investering som ökar värdet på bostaden.


    Johanna Bradford arbetar med styling och pr på frilansbasis och driver en av Sveriges största inredningsbloggar, johannabradford.se. Foto: Johanna Bradford
Johanna Bradford arbetar med styling och pr på frilansbasis och driver en av Sveriges största inredningsbloggar, johannabradford.se. Foto: Johanna Bradford

– Jag har varit med om båda ytterligheterna. Helrenoveringar där man river ut allt och börjar om, till budgetvarianter där det har räckt med att byta luckor och måla om, säger Johanna.

Är planlösningen schyst och stommen frisk finns det ingen anledning att riva ut den, menar hon.

– Att tänka hållbart är en självklarhet i dag. Att hushålla med resurserna och skona miljön är nödvändigt. Det går att sätta sin prägel och få det superfint med rätt enkla medel ändå.

Att byta luckor och komplettera med nya lister kan ge den där platsbyggda känslan som många vill ha. Lite färg på golvet och lådhandtag med en personlig touch kan förvandla hela intrycket.

– Våga mixa material och färger. Tänk på köket som ett rum, inte bara ett kök. Ta in ett gammalt skåp som bryter av i stället för att bara ha köksstommar, säger Johanna.

Restaurang hemma

Vad man väljer för stil i sitt kök beror på många faktorer. Varje hus har sin själ och charm - det kan vara bra att i alla fall ta hänsyn till bostadens ålder. Ett sekelskifteshus får ett lyft med en tidstrogen design och den moderna lägenheten bär upp experimentell design.

ANNONS

– Man behöver ju inte överdriva, gillar man 1950-talsstil kan man givetvis välja en sådan inredning även om själva huset är i funkisstil. Men jag tycker om att utgå ifrån grundförutsättningarna.

Just nu är det många som suktar efter bistroinspirerade kök. Det är en stil som lånar detaljer från restauranger och skolkök.

– Det är mycket helkaklade väggar, bänkskivor i marmor eller rostfritt material. Öppna hyllor ersätter överskåpen eller så har man förvaringen i under- eller sidoskåp. Ofta hänger det en griffeltavla med en meny någonstans, säger Johanna Bradford.

Hon tycker också att allt fler frångår det vita och fräscha och väljer dovare toner på luckor och kakel. Handeln svämmar över av mörkt bruna och svarta köksinredningar just nu.

– Att välja vitt för att det ska hålla länge känns ganska trist och opersonligt. Nu vågar fler ta ut svängarna med färg. Den riktigt trendige målar in allt i samma nyans - taket också.

Vem vet, kanske är det vad som väntar Johannas kök?

5 trender

1. Modern bistrostil.

Helkaklade väggar, öppna hyllor och griffeltavlor med menyer för en riktig restaurangkänsla.

2. Mörkt och minimalistiskt

Rent och avskalat - här finns inga handtag och onödiga krusiduller på de mörkbruna, gråa eller svarta luckorna.

4. Nostalgi

Nörda in på valfritt decennium och återskapa det in i minsta detalj. Färg och mönster i mängd.

5. Lantligt

Tänk fransk vingård. Rustikt och ombonat med många naturmaterial. Klinkergolv och jordiga färgtoner.

Viktiga steg

  1. Planera noga

Innan du börjar en stor renovering, tänk verkligen igenom hur du använder köket. Logistiken är viktig. Om man arbetar i par - kommer man att krocka med varandra hela tiden? Ligger diskmaskinen långt ifrån vasken? Utdragbara lådor är både ergonomiskt riktiga och underlättar när du vill nå saker som står längst in. En bra belysning är jätteviktigt. Tänk också på hur ljuset faller in i rummet under dagen. Det kan vara jobbigt att få solen i ögonen vid diskbänken.

  1. Städning

Att köket kan hållas fräscht och rent är viktigt. Det ska vara lättstädat. Överskåp som går hela vägen upp till taket och tåliga bänkytor är några detaljer som underlättar.

  1. Beräkna kostnader

Vanligast är att köpa färdiga köksinredningar av specialiserade företag. De erbjuder ofta paketlösningar och brukar hjälpa till med ritningar. Kvalitetskök är ofta dyra men brukar också vara slitstarka.

Tänk på att kostnader för vitvaror, belysning, diskho och diskbänkar, golv, kakel och väggmålningen tillkommer. Lista allt som inte ingår i paketet från köksleverantören. Ta höjd för oförutsedda utgifter - det är sällan allt flyter på utan komplikationer.

  1. Göra själv eller leja bort

Man bör vara ganska händig om man vill renovera sitt kök själv. Det kan vara värt att anlita en professionell hantverkare för jobbet, då de kan systemen och arbetar snabbare. Elektriker och rörmokare måste alltid anlitas så att installationerna av vitvaror och belysning blir korrekta.

  1. Rotavdraget gäller för köksrenoveringar.

Källor: Dinbyggare.se, Vi i villa

ANNONS