Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Rått och opolerat

Industristilen, verkstadsnostalgi eller ruffig shabby chic – kärt barn har många namn. Men det som utmärker stilen som vi kommit att älska är den råa och opolerade ytan där material som metall, läder och patinerat trä blandas till en skön mix mot en neutral bakgrund, gärna i vitt.

– Industristilen skapar en schysst kontrast. I ett typiskt svenskt ljust och fräscht hem bidrar de gamla och naturligt slitna inredningsprylarna med själ. En industrilampa tar udden av Howardsoffan och kuddarna från Svenskt Tenn, säger Lina Kjellvertz som tillsammans med sin man Edin Kjellvertz driver butiken Dusty Deco i Stockholm.

Inledningsvis var gamla industriprylar från USA basen i Dusty Decos sortiment, men i dag har de fått sällskap av äldre objekt från alla möjliga länder som båda gillar.

– Industristilen är lätt att ta till sig eftersom den består av former som man känner igen och som känns tidlösa, säger Lina Kjellvertz.

Det handlar också mycket om nostalgi. När trenden hade sin formtopp var tiderna tuffa och under sådana perioder har vi en tendens att blicka tillbaka mot saker med hög igenkänningsfaktor som skapar trygghet.

Men stilen är att räkna med även i framtiden. En av anledningarna till det är att det är en extremt praktisk inredning; verktyg och möbler gjorda för 1940- och 1950-talets industri är i princip outslitliga. Det finns också mycket bevarat så möbler och inredningsföremål är relativt enkla att få tag på.

– Dessutom har stilen blivit mer kommersiell i dag. Den breda massan kan enkelt hitta alternativ till de begagnade prylarna i nyproducerad form både hos de stora varuhusen och från företag som House Doctor och Bloomingville. Industristilen har kommit att bli en naturlig del av inredning, berättar Lina Kjellvertz.

Det innebär att även de som skyr olja och smuts, och som inte brinner för vintage, kan få tag på föremål med patinerad känsla.

Allra bäst passar den här stilen i loftmiljöer med tegelväggar eller i gamla ombyggda industrilokaler. Den som är lycklig nog att komma över ett sådant hem behöver inte addera mycket för att skapa stilen. För oss andra gäller att antingen renodla industristilen oavsett omgivning, eller så kan man använda element ur den som en krydda i allt från romantiska till moderna miljöer.

En annan fördel med industristilen är att det inte finns några regler. Materialen kan kombineras i princip hur som helst och användas till olika ändamål. En klocka är inte bara en klocka, utan kan också ses som en praktfull väggdekoration och ett gammalt plåtskåp kan göras om till ett bord. Materialblandningar förstärker rätt känsla.

Att man kan återanvända saker och förvandla dem till något nytt har länge varit en trend och fungerar extra bra inom industritemat. Att det är en stil som lockar både kvinnor och män gör den också populär. Äntligen kan par inreda tillsammans utan att behöva kompromissa.

– Det är en enkel och rejäl inredningsstil som svenskarna verkar gilla, konstaterar Lina Kjellvertz.

Inspirerande miljöer

Stilen har sina rötter i Jugendstilen eller Art Nouveau, som den också kom att kallas, vilken i sin tur präglades av influenser från den andra industriella revolutionen på 1920-talet. Därav inspirationen från gamla fabrikslokaler och filmer som Charlie Chaplins ”Moderna tider”, med mycket kugghjul och maskiner. Även inredningar från 1940- och 1950-talets verkstadsmiljöer inspirerar. (TT)

9 tips FÖR RÄTTA STILEN:

• Sök inspiration på internet, i tidningar och böcker.

• Leta efter butiker som är inriktade på industristilen och gå på loppisar. Industristilen innefattar framförallt bord, stolar, lampor, klockor, skyltar och detaljer som bokstäver och siffror.

• Utnyttja olika material, exempelvis metall, zink och plåt uppblandat med trä.

• Färgskalan är dov med mycket trä, vitt och cement. Komplettera med färgklickar i form av gamla skyltar eller bokstäver.

• Svartvita fotografier i svarta ramar är effektfullt.

• Vill du enbart krydda din nuvarande stil med något industriellt, välj en lampa.

• Tegelformat kakel i vitt, gärna med fasad kant av den typ som finns i Paris tunnelbana passar industristilen.

• Textiler används sparsamt men gamla presenningar i kanvas, och grovt linne fungerar.

• Om du vill lätta upp tyngden i stilen kan du addera glasflaskor och skåp med glasdörrar. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.