Råd till dig som tänker köpa ett gammalt hus

ANNONS
|

Det är mycket att tänka på vid köp av ett äldre hus. Vi har tagit hjälp av Lars Eric Olsson, universitetslärare och tillika GP Bostads byggnadsvårdsexpert, för att få lite goda råd.

Det finns två aspekter på vattnet. Dels vattnets skadliga effekt med fukt- och rötskador, dels kommunens krav på vatten och avlopp.

- Köper du ett hus utan vatten och avlopp är det stor risk att kommunen kommer och ställer krav på sådant. Och då handlar det om stora pengar.

Vad vattnet kan ställa till med i form av mögel och skador är inte okänt.

- Hus borde köpas under regnrika höstar och inte fina vår- eller försommardagar, säger Lars Eric Olsson. Bäst är att komma rakt in i ett tillbommat hus på hösten. Då märks tydligt hur det står emot väder och vind. Då syns verkligen fuktskadorna på vinden och lukten inomhus känns tydligt.

ANNONS

Ett sätt att se, eller snarare känna, fuktskadorna är att ställa sig mitt på golvet och hoppa. Sviktar det mycket kan det vara tecken på fukt.

Ett hus med ett tak på 100 kvadratmeter i Göteborgsområdet tar emot runt 70 000 liter vatten på ett år. Det gör nästan fem miljoner liter på 70 år.

- Och allt vatten skall ledas på utsidan av huset av tak, plåtar, hängrännor, stuprör, väggar, föns-ter och dörrar. Och sedan skall det bort från huset så långt det går. Det finns stora risker att lite letar sig in. Och då finns det grogrund för skador, för i fukt trivs mikroorganismer. Tänk på en bräda i öknen, den kan bli hur gammal som helst, förklarar Lars Eric.

Vad gör man då när huset åldras, när de gamla fönstren tröttnat? Köper nya på byggvaruhuset med fuskspröjs?

- Ofta kan man rädda de gamla för de är normalt av bra kvalitet. Men om de skulle vara helt slut är ett bra alternativ att ta mått och gå till ett lokalt snickeri. Dyrare än byggvaruhuset men mindre dyrt än du tror, säger Lars Eric som vurmar för småskalighet.

- Lokala hantverkare och handlare kan ofta hjälpa dig. Nackdelen är att det är längre leveranstid men jag vågar påstå att kvaliteten är mycket god. Dessutom får du en relation till hantverkaren och till trakten.

ANNONS

Det går även att handla begagnat av dem som säljer antikvariskt byggmaterial.

- Hittar du något är det bra men det är inte så lätt att hitta rätt. Skall du ha flera fönster får du ha tur om du hittar alla med rätt mått och allt. Men du bör undersöka möjligheterna och det gör du bra på internet, säger Lars Eric.

Vad säger du om att lägga ett plåttak maskerat till tegel?

- Usch, ett gammalt hus förtjänar ett bättre öde. Plåttak är bra på gamla lador där de kan förlänga eller rent av rädda en byggnad men inte på boningshus.

Inte heller betongtakplattor faller honom i smaken.

- Nej, de släpper i från sig sand och blir skrovliga. Det gör att bland annat mossa har lättare att slå rot och där samlas fukt. Dessutom blir de jättehala om man tvingas gå på taket.

Att bygga till eller byta fasad ser inte Lars Eric som något problem.

- Att bygga till är inget onaturligt, det har alltid gjorts. Men det är viktigt att tillbyggnaden underordnar sig huset vad gäller material- och färgval samt storlek. Sedan är allt ytmaterial att anse som ett offerskikt, färgen kanske håller åtta år och en fasad runt 50 år. Bara man byter med känsla för husets särart.

ANNONS

Men ett ensamt hus långt in i skogen, spelar det så stor roll om det görs om på ett ovarsamt sätt?

- Ja, absolut. Alla hus har ett värde, alla har sina kvaliteter oavsett var de ligger. Det har inget med läget att göra, säger Lars Eric med eftertryck. Och så småningom kommer någon att ta över huset efter dig.

Tre viktiga steg när du köper hus

Klassiska skadeställen

Vanligaste felen efter köp

ANNONS