Planera trädgården nu – njut till sommaren

ANNONS
|

Januari är tråkigaste månaden för många trädgårdsägare. Visserligen kan man dra igång en del sådder men annars är det inte mycket som händer ute i rabatterna den här tiden på året.

Men, just nu kan vara bästa tiden för att planera framåt. Det du ser nu kan du ha nytta av när grönskan kommer tillbaka. Utnyttja att det faktiskt går att se formerna när blad och blommor inte skymmer sikten. Tänk form. Finns det högt och lågt i rabatten och kan vissa spretiga delar kanske tuktas för en mer spännande stil?

Tid för beskäring

I januari går det fint att beskära träd och buskar. Växterna är i vila och om du inte tar för hårt så kan formerna klippas till redan nu. Undvik att jobba dagar när det är för soligt och lämna inte för stora sårytor när du beskär. Så här års börjar oftast också prydnadsgräsen ge sig och då kan du ta bort de torra resterna och se vad som blir kvar på våren.

ANNONS

Om det börjar bli trångt i dina rabatter finns det också chans att se var du kan utöka. Kanske gräsmattan ska krympas på något ställe och säkert finns det ytor i din trädgård som skulle må bra av ett nytt utseende. Gå ut med ett grovt snöre och prova dig fram med nya former.

Sittplatser kan man aldrig få för många av. Vilka utnyttjade du egentligen sommaren som gick? Tänk efter om möblerna stod på bästa stället. Kanske finns det oupptäckta platser som syns nu, där det kunde vara fint med en ny bänk eller bara en vilstol.

Skapa spänning i din trädgård med hjälp av växter. Ett hål i en häck, en öppning i ett buskage eller nya vägar med hjälp av trampstenar in i grönskan.

Titta på bilder

Bestäm dig också gärna för att det får lov att vara lite rufsigt och ostädat i dina planteringar. Fåglar, insekter och smådjur trivs bättre i en trädgård där det inte ständigt är välstädat. Ju fler nyttoinsekter och fåglar du får att trivas hos dig, desto sämre trivs skadedjuren.

Dröm dig gärna tillbaka till sommaren. Ta en titt på bilder från fester och lata sommardagar, då ser du hur trädgården såg ut just då. Kanske blir du nöjd med vad du ser, men säkert upptäcker du också att någon växt har hamnat lite i skymundan eller att det finns luckor att fylla i.

ANNONS

Den som bläddrar tillbaka i sina album blir också påmind om vilka sommarblomsplanteringar man gjort tidigare år och kan hitta nygamla favoriter.

Vintern är också bästa tiden att organisera sig. Skapa nya album i din dator. Gå igenom dina planteringar och skapa ordning i rabatten digitalt. Växtetiketter och lappar som ligger spridda lite här och var blir lättare att hitta om du skriver in dem i datorn.

Och kom ihåg, just i januari månad stjäl det inte tid från arbete ute i trädgården.

Tre trädgårdstips

1. Om det går att gräva i jorden går det också att plantera. Åk till din plantskola och kolla vad de kan erbjuda. Kanske kan du hitta bra växter till extrapris nu.

2 . Glömde du att sätta tulpanerna du köpte i höstas? De kan fortfarande planteras. Sätt dem gärna i kruka och låt dem stå i förråd eller källare tills de börjar visa gröna skott. Då kan du ta in och driva dem i blom. Plantera sedan ut dem i rabatten till våren.

3. Kasta inte julhyacinterna på komposten. Hyacinter trivs alldeles utmärkt i den svenska trädgården. De återkommer år efter år men blir lite enklare och inte så rikblommande, nästan ännu vackrare faktiskt när de får stå ute. Låt dem blomma ut och vissna ned och ställ undan dem på ett frostfritt ställe tills du kan plantera ute.

Saker att göra i januari månad:

  1. Frökatalogernas tid är nu. Utnyttja det och sitt i lugn och ro i soffan och kryssa för vad du vill ha. Gå igenom dem flera gånger, första valen brukar inte vara helt realistiska…
  2. Jätteverbena, kronärtskocka, chili och tomater är fröer som ska i jorden tidigt för att hinna bli färdiga. Skaffa gärna extra belysning till de första sådderna, när fröna väl har grott behöver de mer ljus än vad som finns inomhus så här års.
  3. Plantera om. Krukväxterna är perfekt att se över nu. De kanske måste planteras om och beskäras. Den enda som inte får röras just nu är kamelian. Den blommar som bäst så här års och vill ha lugn och ro tills blomningen är över. Då ska den däremot både planteras om och börja gödas för att orka sätta nya knoppar.
  4. Vinterbeskärning går bra när det gäller många träd och buskar men undvik att ge dig på stenfrukter som plommon, persika och körsbär. Även lönn, bok och björk blöder, de får vänta till juli-augusti-september, de så kallade JAS-månaderna, då allt kan beskäras. Om du har växter som är på gränsen till härdiga hos dig, som mullbär och valnöt, så är det också bäst att vänta med att sätta sågen i dem.
  5. Driv kvistar i blom. Det är enkelt att få en doft av vår redan i januari om du har planterat för det. Har du trollhassel, Hamamelis, i rabatten så börjar den blomma redan i december i södra Sverige. Ta ett par kvistar och sätt i vas för doftens skull. Det går också utmärkt att ta in enstaka grenar av magnolia eller fruktträd och driva nu. Ställ kvistarna i riktigt hett vatten och byt vatten helst varannan dag så får du snart blommande vår inomhus.
ANNONS