1/11

Planera trädgården nu – njut till sommaren

Första intrycket är viktigast. Men vilken känsla ger din trädgård? Det är nu, när tomten är i vila och formerna blir tydliga, som du ska gå ut och titta på din täppa med nya ögon.

Januari är tråkigaste månaden för många trädgårdsägare. Visserligen kan man dra igång en del sådder men annars är det inte mycket som händer ute i rabatterna den här tiden på året.

Men, just nu kan vara bästa tiden för att planera framåt. Det du ser nu kan du ha nytta av när grönskan kommer tillbaka. Utnyttja att det faktiskt går att se formerna när blad och blommor inte skymmer sikten. Tänk form. Finns det högt och lågt i rabatten och kan vissa spretiga delar kanske tuktas för en mer spännande stil?

Tid för beskäring

I januari går det fint att beskära träd och buskar. Växterna är i vila och om du inte tar för hårt så kan formerna klippas till redan nu. Undvik att jobba dagar när det är för soligt och lämna inte för stora sårytor när du beskär. Så här års börjar oftast också prydnadsgräsen ge sig och då kan du ta bort de torra resterna och se vad som blir kvar på våren.

Om det börjar bli trångt i dina rabatter finns det också chans att se var du kan utöka. Kanske gräsmattan ska krympas på något ställe och säkert finns det ytor i din trädgård som skulle må bra av ett nytt utseende. Gå ut med ett grovt snöre och prova dig fram med nya former.

Sittplatser kan man aldrig få för många av. Vilka utnyttjade du egentligen sommaren som gick? Tänk efter om möblerna stod på bästa stället. Kanske finns det oupptäckta platser som syns nu, där det kunde vara fint med en ny bänk eller bara en vilstol.

Skapa spänning i din trädgård med hjälp av växter. Ett hål i en häck, en öppning i ett buskage eller nya vägar med hjälp av trampstenar in i grönskan.

Titta på bilder

Bestäm dig också gärna för att det får lov att vara lite rufsigt och ostädat i dina planteringar. Fåglar, insekter och smådjur trivs bättre i en trädgård där det inte ständigt är välstädat. Ju fler nyttoinsekter och fåglar du får att trivas hos dig, desto sämre trivs skadedjuren.

Dröm dig gärna tillbaka till sommaren. Ta en titt på bilder från fester och lata sommardagar, då ser du hur trädgården såg ut just då. Kanske blir du nöjd med vad du ser, men säkert upptäcker du också att någon växt har hamnat lite i skymundan eller att det finns luckor att fylla i.

Den som bläddrar tillbaka i sina album blir också påmind om vilka sommarblomsplanteringar man gjort tidigare år och kan hitta nygamla favoriter.

Vintern är också bästa tiden att organisera sig. Skapa nya album i din dator. Gå igenom dina planteringar och skapa ordning i rabatten digitalt. Växtetiketter och lappar som ligger spridda lite här och var blir lättare att hitta om du skriver in dem i datorn.

Och kom ihåg, just i januari månad stjäl det inte tid från arbete ute i trädgården.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.