Möbler inspirerade av mode

ANNONS
|

Hemmet står i fokus under några dagar i början av februari då möbel- och inredningsbranschen visar upp det senaste nyheterna på Stockholm International Furniture Fair i Älvsjö.

När eliten samlas kan man också ana hur vi kommer att möblera våra hem i vår, och branschen tror på mer färg i framtiden. Men fortfarande är det naturmaterial, som trä, glas och sten, som blir stort både i inredning och i modern möbeldesign.

– Jag vill kalla det för Scandinavian Bright eftersom det blonda ljusa träet, som vi sett länge, nu uppdateras med accentfärger, säger designern Jan Rundgren som skapat årets trendutställning på mässan.

ANNONS

Man kommer också att satsa på ett fåtal möbler med god kvalitet snarare än billigt slit och släng. En rejäl soffa och en skön säng är goda investeringar. Sedan förändrar man med detaljer, småsaker och textiler.

– Jag tror att sovrummet kommer att hamna i fokus. Undersökningar visar att vi svenskar sover allt sämre, vilket gör att det är det rum som vi vill förbättra, säger Jan Rundgren.

Men det är inte det romantiska sovrummet vi längtar efter. Snarare är stilen något maskulin med stramt mönstrade textiler i gråskala.

Annars är det bland armaturerna som det händer allra mest just nu, både när det gäller form och färg. Fortfarande är det industrilampan som inspirerar, men vi ser den nu i modernare former.

– För tio år sedan så såg vi kanske en fin lampa på 500. I dag kan man hitta minst en riktigt fin lampa i varje monter här på mässan, säger Jan Rundgren.

De grå färgerna kommer stort för hela hemmet. Men också de blå tonerna förekommer flitigt, både i inredningen och på möbler. Formgivaren Emma Olbers klarblå soffa i runda former med stoppad sits, som hon designat för Ire, är ett exempel.

ANNONS

– I modet har vi sett så mycket blått den senaste tiden, så för mig kändes det härligt att klä soffan i en blå nyans, berättar hon.

Modevärlden är en stor inspirationskälla för många designers just nu. Det kan handla om både ytor och färger, men för Emma Olbers del var det ett par byxor som gav henne idén till en detalj i den nya soffan.

– Jag inspirerades av ett par chinos. På så vis kom vecken ovanför soffbenen till, berättar hon.

Fakta: Trender

Hemmet blir allt viktigare, vi vill till och med känna oss hemma när vi är borta. När vi är hemma vill vi känna oss ännu mer hemma.

Vi mixar klassisk inredning med modern och många möbelföretag nyproducerar gamla godingar.

Sovrummet är i fokus och vi vill gärna omge oss med textiler, som gardiner, mattor och skönt sänglinne, gärna i mer maskulin stil.

Modevärlden influerar och vi inspireras av ytor, texturer och färger som figurerat i modesammanhang den senaste tiden. Oljiga ytor, blått och pastellfärger är några av de influenser som kommer från modet just nu.

ANNONS

Naturmaterial som trä, glas och sten blir stort även i vår, både i inredning och i modern möbeldesign. Men vi blandar dem gärna med accentfärger som rött, blått och grönt.

Att vi vill omge oss med grönska i olika former märks tydligt. Det kommer allt fler produkter som gör det möjligt att ha växter inomhus året runt.

Just nu händer det massor inom belysning och det finns många spännande armaturer att välja bland.

ANNONS