Möblera om som experten – samma möbler på ett nytt sätt

Hur mycket vi än flyttar runt möblerna blir det aldrig riktigt rätt. Ofta beror det på att vi är för fega. Vi hjälpte en familj att få ett helt nytt vardagsrum - samma möbler på ett nytt sätt. "Bred ut dig i rummet", är inredarens tips.

ANNONS
|

För ett år sedan flyttade Catarina Berg och hennes familj från ett funkisradhus från 1950-talet till ett egnahemshus från 1920-talet, och de gamla möblerna hängde med till det nya vardagsrummet.

– Vi ville bo in oss ordentligt innan vi började köpa nya möbler. Soffan passade bra i det förra vardagsrummet, men här sticker den ut över altandörren, säger Catarina.

Vardagsrummet utgörs av en tillbyggnad på huset, och har en sida helt öppen mot matrummet. Här är ljust och vackert men svårmöblerat, med många stora fönster och ganska lite väggyta. Rummet är möblerat enligt den princip många använder utan att ens fundera över det: möblerna är uppradade längs väggarna. Hörnsoffan står i det bortre hörnet, riktad mot tv:n som sitter på väggen mellan två fönster.

ANNONS

Soffan avdelare

På plats för att hjälpa familjen att hitta en bättre möblering finns inredaren Turid Efskin Färnlöf. Hon säger att just tv:n ofta blir ett problem i vardagsrummet. Den är ful och ocharmig - ändå möblerar folk utifrån den snarare än efter vad som passar rummet.

– I det här fallet gör hörnsoffan att man blir lite låst, säger Turid, som börjar med att vrida den ett kvarts varv; så att ryggen står mot den stora öppningen mot matrummet.


    Inredaren Turid Färnlöf hjälper en familj med sin möblering. "Många utgår ifrån tv:ns placering vilket är synd eftersom det är en ganska ful och trist möbel." Foto: Claudio Bresciani/TT
Inredaren Turid Färnlöf hjälper en familj med sin möblering. "Många utgår ifrån tv:ns placering vilket är synd eftersom det är en ganska ful och trist möbel." Foto: Claudio Bresciani/TT

– Nu funkar soffan som avdelare mellan rummen, och den bildar en mysig hörna. Om man inte gillar baksidan av soffan, och det är ju det första man ser i rummet, kan man placera en skänk mot den, med några vackra saker och fina böcker på, säger hon.

Större soffbord

Bänken under tv:n kånkas bort - den är för hög och täcker en del av fönstren. I stället för tv-bänken tipsar Turid om en lång smal bänk längs hela väggen under fönstren - något Catarina redan tänkt på - hon funderar på att gjuta en bänkskiva i betong.

Soffbordet ryker också, det är för smalt och för högt för den låga soffan. Turid rekommenderar ett större och lägre bord.

– En bra tumregel är att varje säte på soffan bör vara inom räckhåll för att ställa ner sitt glas eller sin kopp. Ett runt eller ovalt soffbord är perfekt om man har barn, eftersom det inte finns några vassa hörn, säger hon.

ANNONS

Hyllor eller lådor under bordsskivan är praktiskt för att hålla ordning och snabbt kunna sopa undan tv-spel, fjärrkontroller och annat.

Många ljuskällor

Belysningen är ett annat problem i Catarina Bergs vardagsrum - liksom hos många andra. Sedan familjen flyttade in har de bara ställt en golvlampa intill soffan och klämt fast en spot inne i hörnet. Det blev mörkt förra vintern när de tog ned adventsstjärnan, minns Catarina.

Turid Efskin Färnlöf föreslår en stor taklampa som hänger lågt över soffbordet.

– Välj en skärm som riktar ljuset nedåt och lägger fokus på bordet i stället för att lysa upp hela rummet. Och det behövs ju fler ljuskällor också, gärna sex-sju stycken i ett vardagsrum. Jag skulle ställa en lampa på ett litet bord mellan soffan och fåtöljen, tipsar hon.

Textilier

Ur gömmorna i huset letar Catarina och Turid fram fler kuddar och plädar och tavlor till väggarna. Textilierna är den sista touchen för att göra ett rum hemtrevligt och ombonat.

Gardiner har Catarina Berg funderat på, men inte landat i något beslut. Det är svårt med gardiner, tycker hon.

– Långa gardiner i en naturton skulle mjuka upp rummet och göra det lite mer ombonat, säger Turid Efskin Färnlöf, som också tycker att rummet skulle må bra av en större matta.

ANNONS

– Det skulle rama in soffgruppen bättre, en liten matta gör att det ser trångt ut.

När det gäller färgval bör man välja en röd tråd för att hålla samman rummet och hålla sig till den.

– Jobba med max tre färger, två basfärger och en accentfärg eller tvärtom. Var konsekvent, säger Turid Efskin Färnlöf.

Tv-proffsets möbleringstips

"Äntligen hemmas" inredare Jimmy Schönning ger råd för att lyckas med möbleringen:

  1. Satsa på flera små bord som du placerar ut där de behövs, framför soffan och intill, eller som sideboard vid en fåtölj.
  2. Skapa rum i rummet genom att lägga ut olika mattor. Förstärk indelningen mellan tv-del, matdel och arbetshörna, skapa olika uttryck och gör rummet mer ombonat.
  3. Skapa rymd med gardiner. Häng alltid gardinerna strax under taket och låt längden sluta strax ovanför golvet. Då skapar du intrycket av att fönstret är större än vad det är och rummet känns större.
  4. Skippa den klumpiga tv-bänken. Väggfasta hyllor ger ett luftigt intryck och är lättstädat. Vilken möbel som helst med lådor kan användas och ta ut hål på baksidan av för sladdar.
  5. Flytta ut möblerna. Det vanligaste felet som vi gör när vi möblerar är att vi skjuter alla möbler mot väggarna. Flytta ut soffan i rummet så känns rummet större.
  6. Flytta ned belysningen. Lampor som sitter högt upp i taket är uselt för mysstämningen. Sikta på att ha dem i huvudhöjd, och rikta dem mot det som du vill lyfta fram.
  7. Göm tv:n. Placera tavlor som är större än tv:n runtomkring den, så känns den mindre framträdande.
  8. Bryt mönstret. Uppsättningen en soffa, två fåtöljer är inget måste. Prova till exempel två olika soffor mittemot varandra.
  9. Flyttips: skjut in en grytlapp under varje möbelben, så blir det lättare att flytta runt möblerna utan att skada rygg eller golv.

Källa: TV4.se

ANNONS