Lys upp din trädgård

Sätt fokus på de vackraste delarna av din trädgård - och håll samtidigt tjuven borta. Med rätt belysning kan du njuta av trädgården i höst och vinter, både utifrån och inifrån.

ANNONS
|

Vintertid, och plötsligt blev mörkret ännu mer påtagligt. Någon drar ned rullgardinen till eftermiddagskaffet och sedan får du famla dig genom resten av dagen bäst du kan. På hemvägen stapplar du genom ett kompakt mörker med matkassarna, trevar efter trappräcket utanför huset och känner dig fram till nyckelhålet. Eller så skapar du ett rum av din trädgård med hjälp av belysning - och lyser upp vägen du går på samt växterna som gör dig glad.

– Sätt ljus på det du helst vill se, kom ihåg att det inte är ljuset man ska se utan det som belyses, säger Charlotte Gotfredsen, som är belysningskonsult och driver företaget 2700 kelvin.

ANNONS

Säkerhet först

Charlotte Gotfredsen tycker att folk ofta sätter upp belysning i trädgården utan att egentligen reflektera över syftet.


  Charlotte Gotfredsen är belysningskonsult och driver företaget 2700 kelvin. Foto: Marc Femenia/TT
Charlotte Gotfredsen är belysningskonsult och driver företaget 2700 kelvin. Foto: Marc Femenia/TT

– Först och främst bör du fundera över ljusets funktion. Det gäller inom all belysning, det största misstaget folk gör är att välja den snyggaste armaturen, utan att fundera på hur ljuset blir eller vad det faller på, säger hon.

I en trädgård gäller det framför allt att fokusera på säkerheten, tipsar Charlotte.

– Man behöver se vart man går och vart man parkerar bilen. I en trappa där det kan ligga is behöver man kunna se sig för. Dessutom håller man inbrottstjuvar borta om altandörren och entrén är upplyst.

Belys det vackra

Men naturligtvis handlar trädgårdsbelysningen också om att göra fint, och att skapa ett sceneri utanför fönstret i stället för kolmörker. Och det behöver inte vara superavancerat, enligt Charlotte Gotfredsen.

– Se till att belysa det du tycker är vackert i trädgården - du kan ha flyttbara spottar som du placerar där det är som vackrast för tillfället. Belys det du blir glad av att se!

När Charlotte vandrar genom ett villaområde en mörk höstkväll ser hon snabbt vilka som har tänkt till och vilka som bara har slängt ut lite lampor på måfå.

ANNONS

  Bra belysning i trädgården fyller en praktisk funktion, men fungerar också som dekoration. Foto: Marc Femenia/TT
Bra belysning i trädgården fyller en praktisk funktion, men fungerar också som dekoration. Foto: Marc Femenia/TT

– Ofta tänker jag "Vad vill de belysa egentligen?". När man riktar en spotlight uppåt ser man undersidan av taket och finishen på fasaden tydligt, som inte alltid är i toppskick. Egentligen kanske rabatten under är det finaste, och den syns inte alls.

Prova dig fram

A och O är i vanlig ordning planering och förberedelser, även när det gäller trädgårdsbelysning. Gå runt och provbelys och känn efter, tipsar Charlotte Gotfredsen.

– En ficklampa kommer man långt med, eller lampan i mobilen. Ofta när jag provbelyser i folks trädgårdar fnissar de för att det är så enkelt, men de har inte tänkt på det själva.

I sin egen trädgård har Charlotte en mix mellan praktisk säkerhetsbelysning och snygga armaturer.

– Längs grusgången har jag ett enkelt ljus så att jag ser ordentligt, samma sak vid entrén, parkeringen och terrassen. På räcket till vårt trädäck har jag satt spottar. Sen har jag en flyttbar spotlight och en ljusslinga som flyttas lite efter årstiden, och vad som är vackert för tillfället.

Ljusa idéer för trädgårdsmörkret

Belysningskonsulten Charlotte Gotfredsen tipsar dig som ska belysa trädgården:

 1. Skaffa en timer eller en sensor som tänder lamporna när det blir mörkt och släcker när det blir ljust.
 2. Belys även sådant som ligger längre in på tomten, så känns trädgårdsrummet större.
 3. Belys många olika punkter i trädgården, det blir levande och varierat.
 4. Använd energisnåla lampor! Ofta kan du använda led-lampor i din gamla armatur utan att behöva byta. Det enda som är tråkigt är att snön inte smälter bort på belysningen eftersom den inte blir varm.
 5. Solceller fungerar bara på sommaren - den bleka knappa vintersolen laddar dem inte tillräckligt.
 6. Provbelys! Du sparar massor av tid och möda genom att testa dina idéer innan du börjar gräva ner kabel och kontakta elektriker. En ficklampa räcker långt. Lägg märke till hur skuggorna faller, belys både detaljer på huset och objekt i trädgården.

Se upp!

Ljusdesigner Tor Olsson varnar i tidningen Vi i villa för vanliga missar vid trägårdsbelysningen:

 1. Billiga armaturer. Känn om möjligt på sakerna innan du köper dem. Välj metall, som har bättre hållbarhet, om plånboken tillåter.
 2. Bländning. Bländande ljus är mycket irriterande. Både för dig och för grannarna. Provbelys och granska effekten från flera olika vinklar.
 3. Slarv. Var noggrann med planeringen och prova ordentligt. Man behöver inte vara proffs för att se vad som är dålig trädgårdsbelysning. Fel komponerat sänker det intrycket av trädgården i stället för att framhäva det.
 4. Byggstrålkastare. De är mycket populära och billiga i handeln, men de sprider alldeles för mycket ljus och drar mycket el.
ANNONS