1/8

Lys upp din trädgård

Sätt fokus på de vackraste delarna av din trädgård - och håll samtidigt tjuven borta. Med rätt belysning kan du njuta av trädgården i höst och vinter, både utifrån och inifrån.

Vintertid, och plötsligt blev mörkret ännu mer påtagligt. Någon drar ned rullgardinen till eftermiddagskaffet och sedan får du famla dig genom resten av dagen bäst du kan. På hemvägen stapplar du genom ett kompakt mörker med matkassarna, trevar efter trappräcket utanför huset och känner dig fram till nyckelhålet. Eller så skapar du ett rum av din trädgård med hjälp av belysning - och lyser upp vägen du går på samt växterna som gör dig glad.

– Sätt ljus på det du helst vill se, kom ihåg att det inte är ljuset man ska se utan det som belyses, säger Charlotte Gotfredsen, som är belysningskonsult och driver företaget 2 700 kelvin.

Säkerhet först

Charlotte Gotfredsen tycker att folk ofta sätter upp belysning i trädgården utan att egentligen reflektera över syftet.

Charlotte Gotfredsen är belysningskonsult och driver företaget 2 700 kelvin. Foto: Marc Femenia/TT
Charlotte Gotfredsen är belysningskonsult och driver företaget 2 700 kelvin. Foto: Marc Femenia/TT

– Först och främst bör du fundera över ljusets funktion. Det gäller inom all belysning, det största misstaget folk gör är att välja den snyggaste armaturen, utan att fundera på hur ljuset blir eller vad det faller på, säger hon.

I en trädgård gäller det framför allt att fokusera på säkerheten, tipsar Charlotte.

– Man behöver se vart man går och vart man parkerar bilen. I en trappa där det kan ligga is behöver man kunna se sig för. Dessutom håller man inbrottstjuvar borta om altandörren och entrén är upplyst.

Belys det vackra

Men naturligtvis handlar trädgårdsbelysningen också om att göra fint, och att skapa ett sceneri utanför fönstret i stället för kolmörker. Och det behöver inte vara superavancerat, enligt Charlotte Gotfredsen.

– Se till att belysa det du tycker är vackert i trädgården - du kan ha flyttbara spottar som du placerar där det är som vackrast för tillfället. Belys det du blir glad av att se!

När Charlotte vandrar genom ett villaområde en mörk höstkväll ser hon snabbt vilka som har tänkt till och vilka som bara har slängt ut lite lampor på måfå.

Bra belysning i trädgården fyller en praktisk funktion, men fungerar också som dekoration. Foto: Marc Femenia/TT
Bra belysning i trädgården fyller en praktisk funktion, men fungerar också som dekoration. Foto: Marc Femenia/TT

– Ofta tänker jag "Vad vill de belysa egentligen?". När man riktar en spotlight uppåt ser man undersidan av taket och finishen på fasaden tydligt, som inte alltid är i toppskick. Egentligen kanske rabatten under är det finaste, och den syns inte alls.

Prova dig fram

A och O är i vanlig ordning planering och förberedelser, även när det gäller trädgårdsbelysning. Gå runt och provbelys och känn efter, tipsar Charlotte Gotfredsen.

– En ficklampa kommer man långt med, eller lampan i mobilen. Ofta när jag provbelyser i folks trädgårdar fnissar de för att det är så enkelt, men de har inte tänkt på det själva.

I sin egen trädgård har Charlotte en mix mellan praktisk säkerhetsbelysning och snygga armaturer.

– Längs grusgången har jag ett enkelt ljus så att jag ser ordentligt, samma sak vid entrén, parkeringen och terrassen. På räcket till vårt trädäck har jag satt spottar. Sen har jag en flyttbar spotlight och en ljusslinga som flyttas lite efter årstiden, och vad som är vackert för tillfället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.