Ledningsbunker säljs för halv miljon – tre mil från gränsen

Bunkern beskrivs i annonsen som "i princip orörd" sedan början på 80-talet. Tänkt att fungera som ledningscentral är bunkern byggd för att motstå svåra förhållanden i såväl krigs- som katastroflägen. Nu säljs den underjordiska fastigheten, placerad i norra Värmland, nära norska gränsen.

ANNONS
|

– Det är så jädra många som visat intresse och vill komma och kolla, säger Anders Matsson.

Drömmer du om att bo underjord? Eller är du kanske en person med extremt höga krav på säkerheten ihemmet? Ja då är bunkern i värmländskaTorsby antagligen svårslagen.

– För att vara bunker är det en ganska trevlig miljö, säger mäklaren Anders Matsson.

Att hitta ett liknande objekt till ett bättre pris blir oavsett svårt. Utgångspriset på 550 000 kronor erbjuder en hel del finesser som inte finns i de flesta fastigheter. Bland annat en egen radiomast, som tonar upp sig över trädtopparna på den drygt 2 500 kvadratmeter stora tomten. Kontakt med omvärlden, tv och radio ska alltså inte vara någraproblem.

ANNONS

     – För att vara bunker är det en ganska trevlig miljö, säger mäklaren Anders Matsson. Foto: Anders Matsson.
– För att vara bunker är det en ganska trevlig miljö, säger mäklaren Anders Matsson. Foto: Anders Matsson.

Civilförsvarets ledningscentral

Bunkern ligger längs E45, i värmländskaTorsby, cirka 10 mil norr omKarlstadoch 3,5 mil från den norska gränsen.Bunkern som stod klar 1982, vartänkt att fungera som ledningscentral för svenska civilförsvaret i krislägen.

– I början av 80-talet ska det tydligen byggts en hel del bunkrar av den här typen runt om i landet, sägerAnders Mattson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Inne i själva bunkern finns två sovrum med sammanlagt sex sovplatser, ett kök av enklare modell, ett maskinrum och en mindre mötessal.Bunkern hade inte förtjänat namnet om den inte erbjöd möjligheten att överleva i, utan att springa till en mataffär, eller oroa sig för att elbolaget stänger av strömmen.

Kommunalt vatten och avlopp somanslutning till elnätet ingår. Att äga en bunker i det här skicket innebär också att du får ditt eget system förventilationoch avfuktning.Som ägare av denna bunker kan man dessutom säga att man faktiskt har ett bombsäkert hem.

– Till en viss gräns, Men den är byggd att stå emot det mesta man kan tänka sig, säger Anders Mattson.

Först för man be om lov

Den som hoppas kunna flytta in snarast riskerar att bli besviken.Fastigheten ärtill saluunder kategorin industrifastighet, också kallat kommersiell fastighet. Det innebär att bunkern för tillfället inte är godkänd som bostad. Det finns en detaljplan från 2016 som möjliggör byggandet av ett hus på upp till 3 våningar.

ANNONS

Oavsett om man tänkt sig att bo eller genomföra byggnationer på fastigheten, är det inget som kan bli verklighet utan att först få tillåtelse och sannolikt ett bygglov från Torsby kommun.

– Det är ju inte för att man inte kan bo där. Men sådan är lagstiftningen. Så jag säger till alla oavsett vad de har för planer, att fråga kommunen innan ni gör något annat, säger Matsson.


     Torsby i norra Värmland skymtas bakom granskogen. Foto: Gräsmark/WikiCommons.
Torsby i norra Värmland skymtas bakom granskogen. Foto: Gräsmark/WikiCommons.

För såväl förvaringsom inför domedagen

Anders Matsson lyfter i sin annonsbunkerns möjlighet till säker förvaring som exempel. Bunkern i Torsby är faktiskt utrustad att fungera som lagerav bland annat explosiva och brandfarliga gaser.

Anders Matssonhar uppfattningen att de som intresserar sig för bunkern gör det av lite olika skäl. De flesta har sannolikt en plan för att använda bunkern i sin affärsverksamhet, säger han.

Matson nämner samtidigt att trenden med så kallade preppers, personer som förbereder sig på en eventuell katastrofsituation, kan medverkat till annonsens genomslag. (Termen kommer från engelskans preparation, förberedelse).

– Jo men nu med Nordkorea och annat elände så lär det ju blir fler preppers även här i Sverige, säger han.

Vad det än beror på har bunker-annonsen utan tvekan väckt stort intresse och är i skrivande stund en av de mest lästa fastighetsannonserna i Sverige.

ANNONS

     Ritning på bunkern från kommunens detaljplan 2016.
Ritning på bunkern från kommunens detaljplan 2016.

Statens rekommendationer

Rekommendationen från Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) i dag är att alla ska förbereda sig för att klara 72 timmar om någon stor samhällskatastrof inträffar. Mat, vatten, mediciner, sjukvårdsartiklar, värme, ljus, kontaktuppgifter, vevradio, batterier och hygienartiklar – det är mycket som ska finnas för att en familj ska klara sig under tre dygn.

Prepper

En person som försöker göra sigförberedd på överleva en eventuellkatastrof, med hjälp av lager av mat, vatten och prylar, till exempel en bunker, för att reda sig under ett par veckor.

Civilförsvaret ska byggas upp igen

I den blocköverskridande uppgörelsen om ökade försvarsanslag som presenterades på måndagen har 75 miljoner kronor avsatts för att bygga upp civilförsvaret. Kommuner, landsting och länsstyrelser ska börja planera för ett civilförsvar igen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får också extra pengar för informations- och cybersäkerhet.

Källor: TT,krisinformation.se.

ANNONS