Låt julen blomma

ANNONS
|

För amatören

För den som inte känner sig så händig är det ändå inte särskilt svårt att göra fint till jul.

Udda skålar och glas går att hitta billigt på loppis. Ställ dem tillsammans och fyll på med mossa innan du sätter i hyacinter och amaryllis. Skaka av jorden först, rötterna gillar ljuset som glaset släpper igenom och lökväxterna trivs bättre där än i jorden.

Låt sommarens fågelbad byta skepnad. Fyll badet med mossa i stället för vatten och sätt tätt med hyacinter. Dekorera med höstens sista äpplen från trädgården och varför inte en liten ljusslinga runt härligheten? Glöm bara inte att se till så att inte fatet blir ett fågelbad igen om det regnar i december!

ANNONS

Korgen eller stora krukan som rymde sommarens ettåriga blommor är perfekt för ett vinterarrangemang. Välj en växt som kan stå kvar ute även efter jul och dekorera med murgröna, röda bär och grankvistar.

För våghalsen

Det kan vara enkelt att göra ett jularrangemang. En hyacint i ett vackert glas är nog så fint.

Men på Ingvar Strandhs Blomsterskola i skånska Oxie har de blivande floristerna tagit till lite annorlunda material. Årets julutställning på blomsterskolan skapades tillsammans med konsthantverkare och visade prov på stort mod.

Bilderna från Blomsterskolan kanske kan inspirera flera att skapa helt nya jularrangemang. Varför inte citroner och orkidéer tillsammans? Eller apelsiner som vas till hyacinterna? En liten spegel intill den vita glittriga julstjärnan ger skön vinterkänsla. Rätt material, fantasi och en viss händighet är allt som behövs.

Julens blommor blir också allt fler. Julstjärnor och hyacinter får sällskap av sirliga amaryllis, gula orkidéer, rosa-röda ranunkler och flamingoblommor.

Och användningssättet är outtömligt. Amaryllis som hänger upp och ner, avhuggna amaryllistjälkar som vas åt gerberablomman och tazetter på rad i citronvaser. Det är nytt och det är rätt.

För odlaren

Den har sitt hem på andra sidan jordklotet. Amaryllisen är en vårblommande skönhet från Sydafrika som vi har gjort till en av julens absoluta favoriter. Storblommig och klarröd är den av tradition, men populariteten har gjort att det kommer väldigt många nya sorter. Julen 2010 är det dags för de exklusiva orkidéblommande amaryllisarna att göra entré. Cybister- och gracilissorterna räknas till amaryllisarnas dyrgripar. Dubbla polkagrisrandiga Peacock är också en populär lyxsort.

ANNONS

Men det är fortfarande bland de enkla storblommiga som man hittar flest sorter.

Första advent går startskottet för amaryllisförsäljningen i Sverige. Fast längre än till nyår vill vi inte ha dem. Vårblommande amaryllis i pastelliga färger går inte hem här.

I framtiden är det snarare knubbigare sorter med kortare stjälkar som kommer.

Vill du bevara din amaryllislök, så vårda bladen. Vart tredje blad bildar nämligen en ny blomknopp. Låt löken växa till sig utomhus under sommaren, efter sommaren behöver den sedan vila i två månader. När du väckt den blommar den inom två månader - och då är det jul igen!

ANNONS