Låt fantasin flöda även på vintern

ANNONS
|

Vintern är en andhämtningspaus för designern och kolonisten Jan Rundgren.

- Även om man tycker att trädgårdsarbete är det roligaste som finns blir man lite trött på det ibland. Det är när man är hemma och har tid att koppla av - kolla på nätet och läsa tidningarna man inte har hunnit med - som man kan samla tankarna och fundera på vad man egentligen vill med sin trädgård.

Häftig inspiration

Jan och hans sambo Lars Ring, som båda är trädgårdstokiga, brukar alltid resa utomlands under vintern. Var de än hamnar tar de tillfället i akt att söka upp spännande trädgårdar. Förra året var de i Singapore och såg den nyanlagda parken Gardens by the Bay vilken Jan beskriver som "sååå häftig". I år väntar ett besök på den botaniska trädgården Nong Nooch, som få svenskar känner till och som ligger cirka tio mil utanför Bangkok.

ANNONS

- Att se en helt annan växtlighet i ett främmande land kan ge väldigt mycket inspiration till den egna trädgården. Det kan vara en känsla, ett sätt att plantera eller fantastiska möbler. Man kanske ser massor av lotusblommor i kruka, tänker "Gud vad vackert" och sedan börjar man fundera på hur man kan göra det på ett svenskt sätt.

Egna rum

Den trädgård som är Jan Rundgrens absoluta favorit ligger i Storbritannien. Wyken Hall, som också är en vingård, består av ett vackert rött tegelhus med många utgångar som alla har egna trädgårdsrum. Därifrån leder gångar ut till trädgården där påfåglar och höns spatserar runt.

- Vid entrén finns åtta blåmålade gungstolar som står på rad, och träd som klippts platta som fyrkanter. Det gick jag verkligen igång på. Den typen av träd ska jag skapa själv av avenbok som trivs jättebra i vår fuktiga lerjord.

Bred kunskap

Många kända trädgårdar har egna hemsidor och ofta finns det böcker om dem att inspireras av. Jan Rundgren föredrar även utländska trädgårdsprogram. Favoriten är Around the world in 80 gardens som han har alla delar av på dvd.

- De kan jag titta på igen och igen. Det är ett sympatiskt program med bred kunskap som ger mycket praktiska råd utan att vara effektsökande. Och programledaren Monty Don är jättebra!

ANNONS

Mycket att läsa

Att det ska tävlas i allt och gå så snabbt på svensk tv kan Jan bli trött på. Som trädgårdsintresserad söker man något bestående, menar han. Det får gärna ta lite tid. Mycket av det svenska, både i tidningar och på teve, tycker han också känns "väldigt basic", som att allt är för nybörjare.

- Tidningen Gardens Illustrated tycker jag är jättekul, den har jag prenumererat på i flera år. Den har vacker layout, fantastiska trädgårdar och roliga intervjuer med trädgårdsprofiler. I The Garden, en annan brittisk tidning för medlemmar i Royal Horticultural Society, finns det också mycket att läsa.

FAKTA: Om Jan Rundgren

Bor: I lägenhet i Stockholm. Har en kolonilott på området Söderbrunn i Lill-Jansskogen.

Gör: Frilansande designer, stajlist och trendspanare. För närvarande med uppdrag för bland annat Formex och Mio. (TT)

Favoriter ur Jan Rundgrens bokhylla

The garden at Highgrove, av H.R.H. Prince of Wales och Candida Lycett Green

"Handlar om Prince Charles egna trädgård Highgrove. Den här boken har jag verkligen läst sönder. Det är kul att se en människa som har så mycket tillgångar göra något bra. Vi var där för ett år sedan och det var roligt att se i verkligheten. En väldigt inspirerande bok."

ANNONS

Beth Chatto's garden notebook, av Beth Chatto

"Jag älskar Beth Chatto. Jag har varit i hennes trädgård flera gånger under olika årstider och det känns som om den bara blir bättre och bättre. Hon driver också en plantskola och är duktig på att hitta roliga sorter. Den här boken har inga bilder utan bygger på hennes anteckningar."

The Ivington diaries, av Monty Don

"Boken handlar om programledaren Monty Dons trädgård i Ivington dit han flyttade 1991, med hans egna bilder och texter. Precis som jag kommer han från modevärlden från början och är heller inte utbildad inom trädgård. Han är en skön karaktär och skriver på ett avslappnat sätt."

Stefans lilla gröna: en handbok i utanförskap, av Stefan Sundström

"Jag visste inte mycket om musikern Stefan Sundström innan, men den här boken gillar jag. Den är personlig och rolig. Det är häftigt att han lever så nära naturen. Bilder och layout är väldigt fina och gör boken levande."

The plant hunters: The adventures of the world's greatest botanical explorers, av Carolyn Fry

"En väldigt vacker och intressant bok om de berömda växtjägarna. Boken har många välgjorda utvikningsdelar som gör den rolig att bläddra i."

Maryhill: en trädgård i Lund, av Lotte Möller

ANNONS

"Efter att Lotte Möllers mor gick bort var hon orolig över vad som skulle hända med sina föräldrars trädgård. Här gör hon ett dokument över trädgården och dess historia. En bok gjord med mycket kärlek och väldigt fina bilder."

FAKTA: Spana in Jans favoritträdgårdar på nätet

Wyken Hall, www.wykenvineyards.co.uk/gardens.php

Highgrove Gardens, www.highgrovegardens.com

Great Dixter, www.greatdixter.co.uk

The Dillon Garden, www.dillongarden.com

The Beth Chatto Garden, www.bethchatto.co.uk

FAKTA: Mer trädgårdsinspiration

Tv:

Förutom Around the world in 80 gardens har Monty Don också gjort Monty Don's italian gardens och Monty Don's french gardens. Alla program finns att köpa som dvd-boxar. Men många avsnitt finns också upplagda på Youtube.

Alys Fowler, trädgårdsförfattare och skribent på brittiska The Guardian, odlar ätbart och matar höns på sin lilla bakgård mitt i stan. I programmet The edible garden, som sändes i svensk tv förra året, får vi följa henne under en hel odlingssäsong då hon antar utmaningen att vara helt självförsörjande på grönsaker. För de som missade programmet finns hela säsongen upplagd på Youtube. Sök bara på "The edible garden".

Böcker:

Växtriket - att skapa en trädgård av Jan Rundgren och Lars Ring

Jan Rundgren och Lars Rings kolonilott i Stockholm är något utöver det vanliga. I boken skildrar de sitt trädgårdsliv på ett personligt sätt genom text, illustrationer och Roland Perssons vackra bilder.

ANNONS

Trädgårdsvinter, av Sanna Töringe

Här får du tips om vad du kan hitta på i din vinterträdgård och vilka växter som gör trädgården vintervacker.

Samtal i trädgården, av Karin Berglund

Njutningsfull läsning blir det när Karin Berglund besöker trettiotvå olika privata svenska trädgårdar. Här berättar ägarna, varav många är framstående kultur- och trädgårdsprofiler, om relationen till sina trädgårdar på ett intressant och filosofiskt vis.

Internet:

Brittiska trädgårdsprofilen Sarah Raven har skrivit flera böcker och är en av programledarna för Gardener's world i BBC. Hon delar sin tid mellan Perch Hill Farm och Vita Sackville-Wests världsberömda vita trädgård på Sissinghurst. Har en egen kanal på Youtube. www.youtube.com/user/sarahravensgarden

Planerar du en ny rabatt? Hitta inspiration om vilka växter som passar för ditt läge och vilka som är snygga tillsammans. Här får du trädgårdsdesignade rabatter med skisser och växtlistor helt gratis. www.mastarrabatten.se

Har du aldrig haft tid eller råd att åka till världens mest prestigefyllda trädgårdstävling Chelsea Flower Show? På Royal Horticultural Society's hemsida kan du titta på bilder och videor från det årliga eventet och mycket annat. www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2013

Runåbergs fröer är en nätfirma med ett stort sortiment av ekologiska fröer, känd för sina vackra fröpåsar och gedigna odlingsbeskrivningar. I år gav de även ut en bok där de samlat sina odlingsråd och sortbeskrivningar av fröer. Men vill du se bilder på växterna får du kolla på nätet. www.runabergsfroer.se

ANNONS

Filmer

Mitt hus i Umbrien

Maggie Smith spelar kärleksromanförfattaren Emily Delahunty som har ett magnifikt hus och trädgård på den italienska landsbygden. Hit bjuder hon in sina medpassagerare från ett tåg efter att de under resan är med om en terroristattack. Vänskap och trädgårdsarbete uppstår.

Rosemary & Thyme

En deckarserie som utspelar sig i tjusiga trädgårdar. Löser mysterierna gör Rosemary Boxer och Laura Thyme, två brittiska kvinnor som startar en egen trädgårdsfirma.

Orlando

Den här filmen är baserad på en bok av Virginia Woolf. Den tar sin början i slutet av 1500-talet då Drottning Elizabeth I bestämmer att den unge adelsmannen Orlando ska få evigt liv. Vi får därefter följa Orlando, spelad av Tilda Swinton, genom århundradena, både som man och kvinna, levandes sitt liv i vackra slottsmiljöer.

Den store Gatsby

Upplev den stenrike Jay Gatsbys slottsliknande hem och storslagna trädgård i nya filmatiseringen av F. Scott Fitzgerald berömda roman, som utspelar sig på Long Island år 1922. Som vanligt i Baz Luhrmanns filmer kan man vänta sig något spektakulärt när det gäller miljöerna.

ANNONS