Lägg energi på elen

ANNONS
|

Du sätter i kontakten och slår på strömbrytaren, och vips så är den där. El är fantastiskt. Den kostar pengar, förstås, även om det numera finns flera möjligheter att påverka sin elkostnad.

Förutom att minimera förbrukningen kan du välja prisavtal, vilket elhandelsföretag du vill köpa elen ifrån och vilken sorts el du föredrar. Men nätbolaget är inte valbart. Du måste betala avgift till det bolag som äger elnätet där du bor.

Många faktorer

Hur mycket elen kostar för elhandelsföretaget är förstås svårare för dig att göra något åt. Priset som du får betala är priset på den nordiska elbörsen, med olika pålägg beroende på prisavtal och bolagets kostnader för att köpa elen, samt skatter. Hur högt priset på elbörsen är beror på många olika faktorer. Väder och vind, kärnkraftsproduktion, efterfrågan, dollarpris och så vidare.

ANNONS

Kan dra iväg

Anna Albinsson, kundansvarig på Telge Energi, säger att läget på elmarknaden, inför hösten och vintern, just nu ser stabilt och bra ut.

- Under sommaren har priset på den nordiska elbörsen varit omkring 30 öre per kWh, eller runt 80 öre inklusive skatt med mera. Det är något högre än förra sommaren. I höst och vinter räknar vi med cirka 40 öre per kWh. Det motsvarar runt 90 öre till kunden.

Men hon tillägger att det finns några frågetecken. Som vanligt kan priset rusa i höjden om det blir en extremt kall vinter med långa perioder av kyla. Detsamma kan ske om kärnkraften börjar krångla.

Välj avtal

Villaägare kan spara åtskilliga tusenlappar per år genom att välja elprisavtal. Men även den som bor i lägenhet kan spara på att byta. Hur du ska bära dig åt för att hitta rätt kan du läsa mer om här intill. Vill du inte engagera dig, finns det bara en sak att göra.

- Tillsvidareavtal är alltid det dyraste. Du kan spara 30-40 procent på att välja vilket annat avtal som helst. Så har du tillsvidareavtal - byt, säger Anna Albinsson.

FAKTA: Gör ett val

ANNONS

Enkla valet

Ta fram elräkningen och se vad du har för avtal i dag. Om det står tillsvidare, ring elbolaget och byt till vilket annat avtal som helst.

Mellanvalet

Kontakta ditt elhandelsföretag en gång per år ungefär och fråga om de kan rekommendera ett annat prisavtal som passar din elförbrukning bättre.

Stora valet

Gå in på någon av alla elprisjämförelsesajter som finns och skriv in din förbrukning och vilken typ av avtal som du vill ha, miljöval med mera. Då ser du vilket elhandelsföretag och prisavtal som är billigast för dig. Några sajter är elpriskollen.se, elskling.se, compricer.se, elpriser.se, elprisguiden.se och el/pricerunner.se.

Miljövalet

Sedan i juli i år är alla elbolag skyldiga att redovisa vilken sorts el de säljer, från vind, vatten, sol, olja, kol och så vidare. Det ska stå på din elräkning.

Att köpa miljövänlig el kostar några hundralappar mer per år för en villaägare, och några tior mer för den som bor i lägenhet. (TT)

FAKTA: Vilket pris är vad?

Rörligt pris:

Följer utvecklingen på den nordiska elbörsen och kan gå både upp och ned. Kallas även inköpspris. Även om du har rörligt elpris får du betala en mindre fast avgift per månad. Se upp om det rörliga avtalet är bundet i ett år. Välj i stället löpande rörligt pris, som kan sägas upp när som helst.

ANNONS

Fast pris:

Du är skyddad mot prishöjningar men går samtidigt miste om prissänkningar. Kan tecknas för olika avtalslängder, vanligast är sex månader, ett, två eller tre år. Om du inte säger upp ditt avtal innan det löper ut kan det förlängas automatiskt i ett år till det rådande priset eller så får du betala tillsvidarepriset. Elhandelsföretaget ska informera dig i god tid innan.

Mixpris:

Du betalar halva elförbrukningen till fast pris och halva till ett rörligt pris. Du blir mindre känslig för prisuppgångar och får prisreduktion när priset går ned.

Tillsvidarepris:

Om du inte tecknat avtal med någon elhandlare har du tillsvidarepris. Tillsvidarepriset ändras ett par, tre gånger per år och är oftast det dyraste pris du kan ha.

Vinterpris:

Du betalar ett fast elpris under vintermånaderna men ett rörligt elpris resten av året. Risken för chockpriser vintertid minskar, samtidigt som du får det rörliga elprisets fördelar resten av året.

Timpris:

Passar dig som kan styra din förbrukning och som har bra koll på elmarknaden. I vanliga fall läses elmätaren av per månad, och priset är ett genomsnitt av alla månadens timmar. Med timprisavtal sker mätning per timme, och du betalar din el per timme.

ANNONS

Andelsel:

Som andelsägare i ett vindkraftverk, eller annan elproduktionsanläggning, köper du din el till inköpspris tillsammans med andra. Men andelarna kostar förstås också pengar.

Fondavtal:

Du köper el tillsammans med andra och låter en expert bevaka elmarknaden åt er dagligen. Ett alternativ till fast pris som ger ett så jämnt pris som möjligt.

Prisgaranti:

Om du tecknar nytt avtal eller förlänger det gamla, men hittar ett bättre likvärdigt avtal hos något annat elhandelsföretag, har du rätt att få samma pris.

Omteckningsrätt:

Mot en avgift får du rätt att teckna ett nytt prisavtal under den löpande avtalstiden.

Om du bryter ett bundet avtal utan omteckningsrätt kan du få betala en straffavgift.

Jämförpris:

Här ingår alla rörliga och fasta kostnader som fast årsavgift, eventuell uppläggningsavgift, elpris öre/kWh, elcertifikatkostnad, påslag, eventuell fakturakostnad samt skatt och moms. (TT)

Vilket har varit billigast, rörligt eller bundet pris?

För ett småhus som förbrukar 20 000 kWh/år har Konsumenternas Energimarknadsbyrå jämfört elpriser, byggt på SCB:s statistik, sedan år 2004 och fram till i år.

Tre års bundet pris har lönat sig jämfört med rörligt pris vid 82 procent av avtalstillfällena.

Däremot har rörligt pris lönat sig jämfört med ett års bundet pris vid 59 procent av avtalstillfällena. (TT)

ANNONS

Veta mer?

Kontakta Konsumenternas energimarknadsbyrå som ger kostnadsfri information, konsumenternas.se

ANNONS