Johan skapar konst och inredning – av pärlplattor

ANNONS
|

Julen 1987 fick Johan Karlgren som 10-åring ett Nintendo 8 bit i julklapp med spel som Super Mario och The Legend of Zelda. Omedelbar kärlek uppstod – han spelade i timmar.


     Johan Karlgren driver Pappas pärlor. Han livnär sig på att pärla och skapar rolig konst av pärlplattor. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Johan Karlgren driver Pappas pärlor. Han livnär sig på att pärla och skapar rolig konst av pärlplattor. Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Jag blev helt besatt och kunde inte sluta. Först när jag hade fått en blodblåsa på tummen av knappen på kontrollen tog jag en paus.

Hans fascination för tv-spelet avtog aldrig riktigt och i vuxen ålder började en jakt på att samla alla de spel som hörde till den numera kultförklarade spelkonsolen. Det är hela estetiken i de tidiga spelen som tilltalar – färgerna och uttrycket i de ganska yxiga, naiva figurerna som formas av bildpunkter, pixlar.

ANNONS

– 200 spel senare var samlingen komplett. Min förstfödda dotter är till och med döpt efter min favoritspelserie Zelda, säger han.

Gillar pyssel

Det var också tack vare dottern som pärlorna kom in i hans liv. Johan Karlgren och hans fru hade bestämt sig för att flytta hem till Motala när familjen växte, Zelda som är elva nu, har fått sällskap av Kai, nio år och lilla Lovis, nästan tre. Här har de möjlighet att bo i ett hus med tomt stor nog för lekande barn och uthus perfekta att fylla med roliga loppisfynd och skateboards – en annan av Johans hobbyer. Att ha utrymme och möjlighet till arbetslokal på tomten visade sig också bli en välkommen bonus för Johan. För det skulle visa sig att pärlandet krävde utrymme.

– Min fru och jag har haft ambitionen att uppfostra barnen jämställt. Vi har medvetet försökt att styra så att hon har snickrat och grejat med dem medan jag har ägnat mig åt pyssel. Numera kallar jag mig professionell pysslare.

Vilka motiv han skulle forma med pärlorna var förstås självklart när han insåg hur lika en pixel de var – med andra ord perfekta att återskapa figurerna och miljöerna i hans älskade Nintendospel. Han och Zelda pärlade samtliga karaktärer från spelen tillsammans. Till och med de ödesdigra blommorna i Super Mario, de som dyker upp och kostar en ett liv om man har otur, avbildades och placerades i en riktig kruka som en skojig inredningsdetalj.

ANNONS

Lugnande

Ganska snart var han mer intresserad av pärlandet än vad barnen var. Han fann det pilliga arbetet rogivande och meditativt och de hände allt oftare att han satt och pärlade efter jobbet på det egna eventbolaget, som han drev då.

– Det är otroligt skönt och avslappnande. Livet med småbarn är intensivt. Man ska ofta upp i ottan på lördagen och köra till någon fotbollsmatch och jag började ta som vana att skippa det där vinglaset på fredagskvällen och i stället sätta mig med en pärlplatta för att varva ned.

Pärlsamlingen växte och i samband med att han arrangerade en marknad i Motala bokade han ett av borden till sig själv och sina pärlplattor. De lekfulla figurerna sålde som smör – särskilt blomman i krukan.

– Den säljer fortfarande mest. Numera kan jag lägga en på ungefär nio minuter.

Försäljningssuccén gav blodad tand och han bokade upp flera marknader under sommaren och startade Instagramkontot @pappasparlor. Över en natt fick han 500 följare. Nu, tre år senare, är han upp i 53000 och hans eventbolag har förvandlats till ett pärlbolag. På tomten har ett av uthusen blivit till studio. Han har en stor arbetsbänk vid fönstret där solljuset flödar in. Lådor är uppsatta på väggarna där de miljontals pärlorna förvaras, tillsammans med strykjärn och ett vattenbad.

ANNONS

     Halsband med av plastpärlor. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Halsband med av plastpärlor. Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Efter en del testande har jag kommit fram till att enkla strykjärn från 1960- och -70-talen, de som är helt platta och blanka under, är allra bäst att stryka pärlplattorna med, säger Johan, som har dammsugit samtliga loppisar i Motala med omnejd på järnen.

Spridd på nätet

Tack vare Instagram och andra sociala medier fick han mycket uppmärksamhet som i sin tur gav roliga uppdrag och samarbeten: han har gjort en skateboard till punkrockarna i Millencolin och halsband till hiphop-profiler som Timbuktu och Joy M’Batha.

– Jag var också med i "Musikhjälpen" och pärlade porträtt av artister som Zara Larsson och Backyard Babies som sedan såldes till förmån för insamlingen. Det var nästan lite sjukt att se hur 900 gram plast kunde inbringa 125000 kronor, som blev resultatet för arbetet.

Webbshopen har han dock stängt ned. Han hann inte producera i takt med efterfrågan. Han föredrar att foga över sin egen tid och i stället använda nätet till att tala om var han kommer att dyka upp nästa gång och sälja sin färgglada plastkonst.

– Fast jag har svårt att kalla mig konstnär, jag tycker mest att jag leker. Den dag jag tröttnar kommer jag att sluta, men än så länge finns lusten absolut kvar.

ANNONS

Johan Karlgren

Bor: Motala.

Familj: Fru, tre barn: Zelda, elva år, Kai, nio år och Lovis, snart tre.

Gör: Skapar pixelkonst av pärlor och driver egna företaget Pappas pärlor. Följ honom på Instagram @pappasparlor.

Grafisk pixelkonst

Pixelkonst eller "pixel art" är en form av digitalkonst som oftast består av rastergrafik alltså grafik uppbyggd av pixlar. Namnet kommer ifrån att konstnären skapar bilden genom att bygga upp den på pixelnivå, vilket gör det möjligt för bildskaparen att förse bilden med många detaljer. Grafik i framför allt gamla datorspel, spel till grafritande miniräknare och många mobilspel, består av pixelkonst.

Källa: Wikipedia, Ne.se

Pilligt pyssel

  1. Pärlplattan uppfanns i början av 1960-talet av svenske Gunnar Knutsson. Från början var den tänkt att användas som terapimaterial för äldre.
  2. Plastpärlorna placeras i mönster på en piggförsedd platta, ungefär som en mosaik.
  3. För att bevara pärlformationen lägger man på ett smörpapper och stryker på det med ett strykjärn. Värmen får pärlorna att smälta ihop med varandra.
ANNONS