Erfarenheterna av bostadsmarknaden gör att Lin Lenander gått med i nätverket jagvillhabostad.nu och ser öronmärkta lägenheter för unga som en viktig valfråga.
Erfarenheterna av bostadsmarknaden gör att Lin Lenander gått med i nätverket jagvillhabostad.nu och ser öronmärkta lägenheter för unga som en viktig valfråga.

Jobb och bostad på samma gång rena lottovinsten

ANNONS
|

- De flesta jag känner har det så här. Problem. Med bostad och inkomst. Eller så säkrar man inkomsten via CSN och bor hemma i perioder, säger hon.

I köket med knallgula väggar sitter en almanacka med kattmotiv. Lin Lenander, som delar tvåan i Bergsjön med en annan tjej, sitter i kökssoffan. Hon är klädd i lila, i håret har hon slingor i samma färg. Katten Ängla, som hon tagit hand om från ett katthem, ligger på favoritplatsen i fönstret i vardagsrummet. Tillsammans flyttade de från Stockholm till Göteborg i början av sommaren.

- Jag flyttade hemifrån. Egentligen ville jag flytta tidigare, men det är svårt att hitta något, både i Stockholm och här i Göteborg.

ANNONS

Nu, när den andra tjejen ska flytta, måste hon hitta någon annan att dela med. Om hon får överta kontraktet. I annat fall har hon bara uppsägningstiden på sig att hitta något nytt.

Flyttar inte hem

Trots krångel, både med bostad och pengar, är hon fast besluten om att inte ge upp.

- Det är inte ett alternativ att flytta tillbaka hem igen. Har man väl flyttat hemifrån en gång så är det som att backa tillbaka flera steg.

Hon har jobbat ett år på 7-Eleven och läst in gymnasiekompetens på folkhögskola. Efter ett halvår av arbetslöshet satsade hon allt på att flytta. Trots att hon inte hade fått något jobb.

- Men att hitta bostad och inkomst matchande, precis samtidigt, det är som att vinna på lotto.

Var femte mellan 15 och 24 arbetslös

Under första halvåret i år var mer än var femte person mellan 15 och 24 år arbetslös, enligt EU:s officiella statistik för Sverige. I det gemensamma valmanifestet skriver den borgerliga alliansen att "var tredje ung människa har ingen eller mycket svag anknytning till arbetsmarknaden". I det socialdemokratiska valmanifestet står det att många unga hamnar i en ond cirkel av tillfälliga anställningar och andrahandskontrakt.

ANNONS

Det gäller att få pengarna att räcka till hyran. Under hösten läser Lin Lenander två dagar i veckan på komvux och hon är sjukskriven på deltid.

- Bostad och inkomst är de mest basala behoven. Har man varken eller blir man rätt vilsen. Det tär rätt mycket på en och man tappar orken.

Hoppfull om framtiden

Hon är ändå hoppfull när hon tänker på framtiden. Drömmen är att bli veterinär och den flera år långa utbildningen gör att hon rankar studentfrågor högt inför valet. Erfarenheterna av verkligheten gör att en kommunal bostadskö i Göteborg är en annan viktig fråga. Detsamma gäller tryggheten för unga på arbetsmarknaden.

- Det är redan sjukt osäkert på arbetsmarknaden för unga, säger hon och tar vikariat och visstidsanställningar som exempel.

Hon tycker att unga vuxna är en bortprioriterad grupp i politiken. Även i valrörelsen. Men hon tänker rösta, utan tvekan.

- Jag ser det som en demokratisk skyldighet.

Unga vuxna på bostadsmarknaden

Källa:
Boutredningens andra delrapport, augusti 2006.

Det här vill partierna göra för unga vuxna när det gäller bostäder

Alliansen

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Vänsterpartiet

ANNONS