Inredarens bästa tips för nya färgstarka trenden

Trenden går mot allt färgstarkare hem, och visst skapar det trivsel. Inredaren Jessica Hultén ger sina bästa tips för hur du färgsätter ditt hem.

ANNONS
|

Uppväxten i en familj bestående av konstnärer och reklammänniskor formade Jessica Hultén till en person som älskar färg. Hon är utbildad dekormålare, har jobbat med färg och form med barn och byggt upp en tapet- och färgavdelning i en bygghandel. I dag arbetar hon som inredare och hjälper privatpersoner att förvandla sina hem. Vi får följa med henne hem till en av hennes uppdragsgivare.

-Hos den här kunden fanns det till exempel en hel del fina 1960-talsmöbler som ett vackert bord, och då utgick jag från det. Det ett grundtips, att se vilka möbler man vill behålla och utgå från dem. Golv och ljusinsläpp är också viktiga att ta hänsyn till när man sedan ska välja vilka färger den övriga inredningen ska ha, säger Jessica.

ANNONS

Vågar mer

Trendvindarna blåser allt starkare åt det färgrika hållet när det gäller inredning, efter åratal av ”ljust och fräscht” och vita väggar. Det är något som Jessica Hultén uppskattar.

-Allt går i tioårscykler och efter vita väggar, färgstarka fondväggar, tapetserade fondväggar och helt tapetserade rum har vi blivit allt modigare när det gäller färgvalen. Vi är fortfarande ganska försiktiga, många håller sig till en gråskala, men det är ett steg på vägen, säger hon.

Jessicas egen stil har växt fram med åren, och trots att hon jobbat med färg och form i hela sitt liv är det först de senaste åren hon känner att hon hittat helt rätt. Och det är naturligt, det tar tid att landa i en stil och man måste prova sig fram för att hitta den.

- Ju äldre vi blir, desto säkrare väljer vi och desto mer pengar lägger vi på rätt saker. Jag älskar auktioner och loppisar, mycket för att det är saker man kan förändra med färg för att göra dem mer personliga, säger hon.

Tre färger

Enligt Jessica är tre färger lagom i ett rum, och sedan kan man blanda fem eller sex nyanser av samma färg. Hellre för många nyansvarianter än för få, för inredningen blir sällan lyckad om allt är för matchat, tycker hon.

ANNONS

I det här hemmet är fondväggen målad i en ganska varmblå färg, sammetsgardinerna har en mer grönblå ton och i soffan samsas en rad blåmönstrade kuddar i olika färgtoner. Även om mässing råkar vara trendigt just nu tipsar Jessica Hultén om att det är ett säkert kort även på lång sikt.

-Mässing är ett klassiskt material, det blir aldrig fel. Och det tacksamma med den är att det representerar gult, och det ger värme till rummet. Här valde vi dessutom att spraymåla loppisfyndade ramar i guldfärg för att förstärka det inslaget.

Kolla det vita

Ett av de vanligaste felen vi gör när vi färgsätter ett rum är, kanske lite otippat, att vi blandar olika nyanser av vitt. Utgå helst från den vita nyans som snickerierna har, så att fönsterkarmar, dörrfoder, golvsocklar får samma nyans som väggarna. Annars bör man måla om allt.

-Det bästa är att välja exakt samma nyans, då blir det balans. Annars är risken stor att snickerierna upplevs som antingen svagt gula eller för vita. Men personligen tycker jag att hemmet blir vackrare om man inte har vita väggar precis överallt. Våga sätta en svag ton på några av dem så kommer du en bra bit på vägen med din inredning.

ANNONS

Samla favoriter

Jessica tipsar också om att börja använda så kallade moodboards när man gör om hemma. Samla inspirationsbilder på Pinterest, riv ut bilder ur tidningar och samla på materialprover. Att utgå från en favorit, som en tavla eller ett mönstrat kuddfodral, är också ett bra tips för att komma igång.

-Ta ett kort på favorittavlan, riv en bit av tapetprovet eller skriv ut en inspirationsbild och ha med dig när du går i affärer eller i färghandeln, så blir det enklare att välja rätt. Att ta avstamp från just en tavla som ska hänga i rummet och välja färger ur motivet är ett jättebra sätt att färgsätta på.

Den klassiska färgläran om energiska respektive lugnande färger tycker inte Jessica att man behöver hålla benhårt på, förutom i ett rum: sovrummet.

-Där kan jag tycka att man ska ta hänsyn till att det är ett rum för vila, och välja lugna färger. Men i övrigt går inredningen allt mer mot det personliga, inget är fel och man väljer det man själv tycker om!

Jessicas sju tips för färgsättning

1. Provmåla! Det är det viktigaste, för ingen färg ser likadan ut i färghandeln som hemma på din vägg. Välj sedan en nyans ljusare än du tänkt dig. Alla färger upplevs som mörkare på stora ytor. Vill du hellre ha tapeter, tejpa upp ett tapetprov på väggen och låt det sitta ett par dagar innan du bestämmer dig.

2. Utgå från dina förutsättningar med golv, befintliga möbler och ljusinsläpp. Man kan förändra mycket med små medel som textilier, man behöver inte måla om hela rummet.

3. Tänk på ljussättningen, särskilt om du målar i mörka färger.

4. Välj färger med samma svärta eller gråton, undvik att bland en väldigt klar färg med en smutsig.

5. Ta hjälp i färghandeln, personalen är duktiga på att råda dig vilka nyanser som passar ihop och kan också avgöra om en färg kommer att bli för mörk jämfört med din inspirationsbild.

6. Välj tre huvudfärger för respektive rum, och variera sedan nyanserna på dessa färger inom rummet.

7. Var extra noga med nyansen när du väljer vitt, så att inte snickerier och väggar får olika ton.

ANNONS