Inred hemmet personligt

ANNONS
|

Efter att ha skrivit flera böcker om loppisfynd och fina saker kände Ida Magntorn att det var dags att ta ett större grepp till nästa bok, "Home stories - personlig inredning och inspirerande idéer".

Förr var jag mer fokuserad på sakerna i sig, men nu har jag börjat intressera mig alltmer för hur man får ett harmoniskt hem av alla prylar som man plockar på sig. Vad det är som gör att man gillar miljöer trots att de kanske sinsemellan är väldigt olika, säger Ida Magntorn.

Två olika stilar

Själv bor hon i ett hus från 1880 som byggdes till på 1930-talet, vilket har gett hemmet en mix av två olika karaktärer. Grunden är neutral, eftersom hon vill kunna förändra inredningen när hon tröttnar utan att det ska behöva kosta mycket pengar och tid. Hemmet har sedan fått växa fram som ett resultat av de stilar hon gillar, av familjens behov och saker som alltid skapar trivsel.

ANNONS

Vi har till exempel en schäslong i vårt matrum, och den är det alltid något som sitter på. Man kan umgås även om någon äter och någon vill vila. Vi har också ett piano där, eftersom min man spelar jämt. Stilen är inspirerad av franska kaféer, jag tycker att det är så fint. Vi har Thonetstolar och en stor spegel på väggen, till exempel.

Oväntade blandningar

För Ida handlar ett hems personlighet om att mixa det oväntade och det harmoniska, och förstås om att visa vem som bor där. Något uttjatat, som Sjuanstolarna, kan väcka nytt intresse om de kombineras med ett allmogebord från 1800-talet och konst från 1980-talet.

Den som bor i hemmet är alltid nyckeln. Man kan följa alla regler man vill och basera inredningen på hur högt det är i tak, hur ljusinsläppet är och så vidare. Men i slutändan är det ägaren man vill se. Vilka saker den personen tycker om och vad som lämnas framme, säger Ida Magntorn.

Att inreda sitt hem så att det blir vackert, harmoniskt, personligt och hemtrevligt är inte så enkelt som det kan verka när man bläddrar i inredningstidningarna.

Min tes är att alla kan skapa ett sådant hem, men det krävs övning om man inte har en naturlig fallenhet. Ett tips är att titta på massor av miljöer - hemma hos andra, i tidningar, i filmer och tänka på vad man gillar. Då tränar man ögat och det blir lättare att avgöra vad som passar ihop, säger Ida Magntorn.

ANNONS

Sedan kan man göra moodboards för att tydligt se vilka saker som passar ihop och få en överblick. Klipp och klistra ihop bilder, färgtoner och mönster.

Inget recept

Att inreda personligt har blivit en trend i sig, och ofta beskrivs det som en mix av gammalt och nytt, billigt och dyrt. Samtidigt menar Ida Magntorn att ett personligt hem ser annorlunda ut i dag än för tio år sedan.

Vi påverkas av vad som gäller. Ett hem förändras över tid. Men det stämmer ju att det är mixen som gör hemmet personligt, att man har valt allt från Ikeamöbeln till den loppisfyndade vasen. Dessutom finns det massor av hem som inte alls följer trenderna men ändå blir oerhört personliga.

Livet som levs

Ida Magntorn vurmar också för återbruk och återvinning, både att köpa på loppisar och att använda det man redan har på nya sätt, i stället för att köpa, slänga och köpa nytt. Husguden är inredningsdrottningen Ilse Crawford, och hennes citat "In the end it’s all about life", är Idas motto.

Om man känner att man börjar inreda för andra skull snarare än sin egen är det citatet en bra grej att ha i bakhuvudet. Det handlar alltid om livet som levs i hemmet. Nu när vi visar så mycket av våra liv på Instagram är det lätt att tro att alla bor så fantastiskt perfekt, men fula grejer kan man ju ha ändå - utanför bild!

ANNONS

Så blir ditt hem mer personligt

1. Använd möbler och saker från många olika tidsperioder. Var inte rädd för att låta stilar krocka.

2. Samla många tavlor på en vägg och ställ någon tavla på golvet eller på en hylla. Prova att låta en gammal tavla stå bak och fram så att man ser det fina hantverket på baksidan.

3. Gröna växter ger hemmet liv direkt. Ställ några på bord eller hyllor så att de kommer upp lite i rummet.

4. En ljusslinga på ett oväntat ställe, som i en av de stora gröna växterna, gör genast hemmet lite mer ombonat.

5. Samla fina saker du gillar till ett stilleben, det gör inget att de egentligen inte passar perfekt ihop.

ANNONS