Ida ger gamla saker nytt liv

I moderedaktörens villa sjuder det av kreativitet. Här bor numera Ida Överby, formgivare och kreatör, med återbruk och upcycling som drivkraft i arbetet.

ANNONS
|

Det är tur att Ida Överby har sett till att skylta noggrant till sin butik, för det är inte helt självklart att den lilla slingrande grusvägen faktiskt kommer att leda fram till en pampig sekelskiftesvilla med tillhörande inredningsbutik. Men så är det - på kvarterets högsta punkt tronar en ståtlig, kvadratisk villa byggd år 1900 av modetidningen Iduns grundare Frithiof Hellberg (1855-1906). Ida Överby och hennes familj fick köpa villan för tre år sedan, innan dess hade det vackra huset gått i arv inom en och samma familj sedan 1930-talet.

Egen väg

Nu, tre år senare, står ännu ett hus på gårdsplanen - och det ser ut att alltid ha stått där. I det har Ida sin butik Crème de la Crème, en verkstad där hon också driver workshops. Samma känsla för unik formgivning går som en färgstark tråd genom både hemmet och butiken. Hon blandar olika stilar och material huller om buller.

ANNONS

– Eklektisk är ett väldigt bra ord som beskriver min stil perfekt. Nu när jag har fyllt 40 känner jag mig väldigt trygg i vad jag själv tycker om. Jag struntar fullkomligt i om det är köpt på loppis, på Rusta eller i fina butiken på Strandvägen i Stockholm - det är vår familjs unika mix som är grejen, säger Ida.


    Matsalen är dramatisk med mörkblå väggar och stora tavlor. Foto: Claudio Bresciani/TT
Matsalen är dramatisk med mörkblå väggar och stora tavlor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hemmet håller fortfarande på att renoveras, kaklet till köket levereras mitt under intervjun. Men hennes favoritrum - det stora, ljusa vardagsrummet och den blåmålade matsalen som ligger i fil - är färdiga och fyllda av spännande kuriosa, intressant konst och Idas egen design. Soffbordet är ett exempel. Det har hon ritat sedan har maken byggt och kaklat det. Som en detalj har hon inkluderat två bitar Gröna Anna-porslin - en sirlig kontrast till det vita kaklet och den rustika konstruktionen.

– Jag har verkligen tänkt till och jobbat mycket med kontraster i de två rummen. En solig dag är vardagsrummet ljust från morgon till kväll, så jag lät matsalen bli lite mer ombonad och mörk i stället. Kontraster är viktiga i min formgivning också - det pråliga mot det stilrena, det mjuka mot det hårda, det mörka mot det ljusa, berättar Ida.

ANNONS

Utlopp för skapande

Företagandet halkade Ida Överby in på av en slump. Hon var föräldraledig med sitt andra barn från jobbet som sjuksköterska och kände att hon inte fick tillräckligt utlopp för sin kreativa sida. Under hela uppväxten var hon intresserad av färg och form. Som tonåring skapade hon nya saker av sådant hon redan hade och innan sjuksköterskeutbildningen pluggade hon textil formgivning. Under föräldraledigheten började hon blogga för att göra något kreativt, och bloggen "Familjen i Uttran" fick snabbt många besökare. Ida började tillverka saker och lägga upp bilder på sina verk - bland annat ett våningskakfat tillverkat av gamla porslinsfat i olika storlekar.

– Tidningen Sköna Hem visade det i tidningen och sedan blev det helt hysteriskt. Beställningarna rasade in och jag insåg att det var dags att starta företag och satsa ordentligt, säger Ida.

Blingar tingen

Företaget döptes till Crème de la Crème och i dag säljer Ida bland annat lampfötter, ljusstakar och hängare av återanvänt porslin.


    Ida Överby startade sitt företag Creme de la creme, som sysslar med återbruk och inredning, när hon var mammaledig. Foto: Claudio Bresciani/TT
Ida Överby startade sitt företag Creme de la creme, som sysslar med återbruk och inredning, när hon var mammaledig. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Återbrukstänket halkade jag ju in på lite av en slump, men så här i efterhand känns det helt rätt i tiden med tanke på all överkonsumtion, säger Ida och berättar om de workshops hon numera håller i gårdshuset där deltagarna får lära sig att skapa ljuskronor av återbrukat material.

ANNONS

Hon kallar det ”upcycling”, eftersom målet alltid är att få sakerna att se mer eleganta och exklusiva ut än vad de var från början.

Privat pysslar inte Ida så mycket längre, det får hon tillräckligt av i arbetet. Men tillsammans med barnen experimenterar hon gärna. När hon är hemma och vabbar med yngste sonen Rufus får han alltid hänga med ut i verkstaden och bygga egna ljusstakar eller andra skapelser.

– Vi har också gjort potatistryck och andra projekt, de verkar tycka att det är roligt och jag hoppas att de ska vilja fortsätta!

Idas tre återbrukstips

1. Enklast att återbruka är textilier. Av loppisfyndade gardiner kan man sy nya kuddar till soffan, och att pigga upp trötta köksstolar med nytt tyg på sitsarna kan förvandla ett helt rum.

2. Man behöver inte göra om saker för att återbruka dem. Små kaffekoppar av den gamla sorten som vi nu tycker är för små för att dricka ur blir jättefina att servera efterrätter som pannacotta och mousse i till exempel. Och hela mitt skafferi är fullt av gamla plåtburkar som jag förvarar havregryn och mjöl i.

3. Handla mer secondhand. Det är billigt, roligt och det som inte passar som det är kan man oftast göra om ganska enkelt.

Ida Överby

Ålder: 40 år.

Familj: Man och barnen Karla, 10, Flora, 8 och Rufus, 5. I familjen ingår numera också bonusstorasystern Luwam, 20, som flytt till Sverige från Eritrea.

Bor: I sekelskiftesvilla i Rönninge söder om Stockholm.

Gör: Driver Crème de la Crème (Delacreme.se) som sysslar med formgivning, butik och workshops. Arbetar som grafisk formgivare samt med homestaging och styling inför hus- och lägenhetsförsäljningar.

ANNONS