Höstlöven är trädgårdens bruna guld

När löven har fallit från träden blir de en resurs för din trädgård – som jordförbättring, skydd och täckmaterial. Här är allt du kan göra med höstlöven i stället för att elda upp dem eller köra dem till tippen.

ANNONS
|

Jessica Lyon driver Odlings-tv, en oberoende webbtv-kanal inom odling och trädgård, och tycker att höstlöven är en fantastisk resurs.

– Förutom att de är vackra och doftar himmelskt, så kan de också hjälpa till att skapa en superproduktiv jord för både grönsaker och blommor genom att förbättra jordstrukturen, säger hon.

Nästan alla löv får ligga kvar i hennes trädgård, och dessutom tillför hon ännu fler som hon krattar ihop från andra platser.

– Jag tar också tacksamt emot lövgåvor i säckar från grannarna. Med tanke på hur många säckar med löv man ser slängas på återvinningsstationerna under hösten så verkar det som att många människor inte förstår dess fantastiska värde.

ANNONS

Hur brukar du använda löven?

– Jag använder dem som täckmaterial i alla slags odlingar och till specifika växter, eftersom de ger ett skonsamt och bra skydd mot vinterkylan. I naturen är jorden aldrig bar – och det är såklart den smartaste metoden även i hemmaträdgården. Jag samlar även upp löv för att göra lövmull av dem. Det är väldigt enkelt, det enda du behöver är lite tålamod eftersom det tar minst ett år.

Vad ska man inte göra med dem?

– Enda gången jag krattar upp löv är om de hamnar i tjocka lager på gräsmattan – då skapar de syrebrist under som skadar gräsmattan. Men kratta inte bort allt, lämna lite till maskarna.

Fakta: Sex saker som du kan använda löven till

1) Gör en lövkompost

 1. Höstlöv innehåller inte mycket näring, men är en utmärkt jordförbättrare. När löven komposterats blir de till en fin mull som är fuktighetsbevarande och ger bra struktur åt jorden. Lövmull kan man göra på flera sätt – ett är att fylla en plastsäck med löv och vattna ordentligt. Knyt ihop säcken och gör några hål i botten, låt den sedan stå utomhus i skugga i ett eller två år. Ett annat sätt är att helt enkelt lägga löven i en hög i en skuggig del av trädgården. Vänd dem efter ett år, vattna om de är torra. Processen kan skyndas på med hjälp av lite färskt gräsklipp. Det går också bra att helt enkelt gräva ned löven direkt i jorden, förr eller senare förmultnar de.

2) Täck trädgårdslandet

 1. När odlingssäsongen är över kan trädgårdslandet med fördel täckas av höstlöv. För bäst näring och struktur samt minskning av ogräs som inte får fäste under täckt jord: Lägg ett lager grönt, som blast från skördade grönsaker eller gräsklipp, över trädgårdslandet. Lägg på ett lager höstlöv och toppa med något tungt som får löven att ligga kvar, till exempel ett kompostgaller. Under täcket jobbar maskar och andra smådjur ostört med att lufta jorden och bryta ned materialet.

3) Vinterskydda buskar

 1. Många buskar vill ha ett skyddande täcke kring fötterna under den kalla vintern. Rädda rosen från kylan genom att kontrollera att det finns tillräckligt med jord runt rötterna, täck därefter med höstlöv och toppa med granris. Hallonbuskar vill gärna ha höstlöv under sig på vintern.

4) Mata maskarna i gräsmattan

 1. Lämna alltid lite höstlöv kvar på gräsmattan åt daggmaskarna att dra ned. Det bidrar till bättre dränering, och daggmaskarnas avföring gödslar dessutom jorden. Kör gärna över löven med gräsklipparen när du klipper gräset sista gången för säsongen.

5) Hjälp din kökskompost

 1. Torra löv är värdefullt material att blanda med blött kompostavfall för att skapa en bättre balans. Särskilt mitt i sommaren och mitt i vintern kan det vara ont om ”brunt” material, då kommer sparade höstlöv väl till pass.

6) Förvara lökar

 1. Många lökar och knölar med ursprung i andra delar av världen trivs ute i vårt sommarväder, men klarar inte den kalla vintern. Gräv upp lökar från bland annat canna, dahlia och gladiolus och låt dem övervintra i lådor och kartonger fyllda med höstlöv, tills det är dags att plantera ut dem igen till våren.

Fakta: Andra bra sakerman kan göra med löv

 1. Låt lövhögen bli vinterbo för igelkottar, som på vissa håll är utrotningshotade för att vi städar för mycket i trädgårdarna.
 2. Gör en vacker krans eller en bukett av lönnlöv.
 3. Hoppa i högen och njut av doften.

Fakta: Varför blir löven gula och faller?

 1. Löven ändrar egentligen inte färg på hösten, för de har redan alla de gula, violetta och röda färgerna i sig under sommaren. Men det syns inte eftersom klorofyllet som bildas i bladen under sommaren suger åt sig violett och rött ljus från solen – och reflekterar grönt ljus.
 2. På hösten när solljuset minskar och temperaturen sjunker minskar produktionen av klorofyll, den gröna färgen går tillbaka och de andra färgerna framträder. Löven faller till slut för att avdunstningen ska bli mindre – bladskaftet som håller lövet kvar blir allt mindre hållbart, tills det går av och lövet faller från grenen eller kvisten. Trädet vet att det är dags när det blir mörkt och kallt.
 3. Källor: Natursidan.se, Odlings-tv, Odla.nu, bloggen Skillnadens trädgård, Trädgårdsväxter.com, Uppsala universitet.
ANNONS